NBA 30-in-30 | Indiana Pacers: met frisse selectie richting de top?

Door

Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Dit keer de Indiana Pacers, die met een nieuwe en frisse selectie een nieuwe poging gaan doen ver te komen in de playoffs.


OFFSEASON


De Indiana Pacers hebben vorig jaar laten zien dat ze ook zonder Victor Oladipo wedstrijden kunnen winnen. De sterspeler van de ploeg uit Indianapolis raakte 23 januari 2019 geblesseerd. Er is nog geen duidelijkheid over wanneer Oladipo weer kan spelen, maar hij is al wel bezig met oefeningen op de training. Aan de scrimmage doet de shooting guard nog niet mee. Er kan in ieder geval met 100% zekerheid gesteld worden dat de sterspeler van Indiana dit jaar weer terug zal keren op het veld.

De Pacers zijn in ieder geval druk bezig geweest in de zomer. Ze hebben echter geen hele opvallende moves gemaakt. Het grootste basketball nieuws in Indiana werd dan ook niet veroorzaakt door de front office van de Pacers, maar door de veteraan Darren Collison. De point guard kondigde namelijk zijn pensioen aan, tot de verbazing van velen.

NBA DRAFT 2019

Maar, voordat we free agency behandelen begon het natuurlijk allemaal met de draft. De Pacers hadden het echter tamelijk rustig tijdens het draft-weekend. De ploeg uit Indiana had namelijk maar een pick. Met deze pick (pick 18) kozen ze voor center Goga Bitadze. De Georgiër komt officieel over van Mega Bemax, een profclub in Servië. Zijn meest beroemde foto kan hij goed gebruiken voor motivatie. Voor Draft Night zat hij namelijk naast Zion Williamson en alle aandacht ging dus naar de uiteindelijke nummer één draft pick, en niet naar Bitadze.


FREE AGENCY

De Pacers hebben veel moeite gedaan om de selectie iets beter te maken. Aangezien er een hoop spelers zijn aangetrokken en vertrokken, staan ze hier op een rij:

Aangetrokken:

 • T.J. Warren
 • Malcolm Brogdon
 • Jeremy Lamb
 • T.J. McConnell
 • Justin Holiday
 • JaKarr Sampson
 • Goga Bitadze (draft)
 • Edmond Sumner (converted)
 • Brian Bowen II (two-way)
 • Naz Mitrou-Long (two-way)
 • C.J. Wilcox (Exhibit 10)
 • JaKeenan Gant (Exhibit 10)

T.J. Warren is via een ingewikkelde three-team trade met de Phoenix Suns en Miamia Heat bij de Pacers terecht gekomen. Malcolm Brogdon kwam bij Indiana via een sign-and-trade deal met de Milwauke Bucks. De Pacers gaven toekomstige draft picks in ruil voor hem terug. De laatste vier spelers in deze lijst zullen we waarschijnlijk niet veel in actie zien tijdens het NBA-seizoen, als ze de selectie al halen.

Vertrokken:

 • Bojan Bogdanovic
 • Cory Joseph
 • Darren Collison
 • Thaddeus Young
 • Tyreke Evans
 • Wesley Matthews
 • Kyle O’Quinn
 • Davon Reed

Wat aan deze lijst misschien niet in een keer duidelijk is, is dat Indiana de selectie ook heeft verjongd. De gemiddelde leeftijd van de acht beste spelers in de selectie is drie jaar jonger geworden. Terwijl Oladipo en Turner uiteraard een jaar ouder zijn geworden. Ervaren rotten als Darren Collison, Thaddeus Young, Tyreek Evans, Kyle O’Quinn en Wesley Matthews vertrokken. Dan gaat de gemiddelde leeftijd vanzelf wel naar beneden.


DE SELECTIE


Behalve dat de selectie een stuk jonger is geworden, ziet de ploeg er in de diepte ook beter uit. Daarnaast is het leuk voor de broers Justin en Aaron Holiday dat ze nu in hetzelfde team zitten. Oladipo komt voorlopig niet in actie, waardoor Jeremy Lamb waarschijnlijk als shooting guard gaat beginnen. Sabonis is gepromoveerd naar de starting line-up. Malcolm Brogdon neemt de rol over van Collison als starting point guard. Brogdon krijgt niet veel aandacht in de media, maar hij is een zeer efficiënte speler. De rookie of the year van 2017 is namelijk de achtste speler in de 50-40-90 club. Daarvoor moet je 50% in totaal raak schieten, 40% vanaf de driepuntlijn en 90% van de vrije worpen. Daar slaagde Brogdon dus in. T.J. Warren is met het vertrek van Evans, Bogdanovic en Young ongetwijfeld de starting small forward. Turner is nog altijd de betrouwbare center in de basis. De depth chart ziet er dan als volgt uit:


CONCLUSIE


Verjonging en verbetering. Dat is de bedoeling geweest van de Indiana Pacers afgelopen zomer. Daarmee namen ze wel het risico dat de team chemistry verspest wordt. Indiana eindigde namelijk als vijfde in de Eastern Conference met 48 overwinningen. Oladipo zat bij 23 van die gewonnen duels langs de kant. Tijdens de playoffs viel het meer op dat de Pacers niet over hun All-Star beschikte. Ze kregen een sweep om de oren van de Boston Celtics in de eerste ronde en daarmee kwam het seizoen van de Pacers ten einde.

Indiana zal het aan het begin van het seizoen dus zwaar krijgen, maar gelukkig voor ze zitten ze in de Eastern Conference met een op papier stabiele ploeg. Dat valt niet te zeggen van een hoop andere teams in de conference. Voor verder succes zijn ze wel afhankelijk van de terugkeer van Oladipo. Als de shooting guard inderdaad sterker terugkomt zoals hij zelf aangeeft, dan is het halen van de tweede ronde niet ondenkbaar. Verder komen dan dat lijkt onwaarschijnlijk met deze selectie. Tenzij de ploeg uit Indiana al snel aan elkaar gewend raakt en het snel begint te lopen. Wie weet wat er dan mogelijk is.

Voorspelling: 50-32

(Top- en coverfoto: Keith Allison/Flickr)

Ook leuk om te lezen