MVP Race (6): Durant aan de top

Door

Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 6 in de MVP Race: Durant aan de top.

1mvp2

Allereerst vanaf deze plek de beste wensen voor alle #SportAm-liefhebbers in Nederland. Op een mooi en sportief hoogstaand 2013! Na een afwezigheid van bijna een maand keert de MVP Race terug naar zijn wekelijkse ritme. En de maand december heeft de NBA-fan niet teleurgesteld. Het was een maand vol hoogtepunten, met de klapper op kerstavond tussen Miami Heat en Oklahoma City Thunder. James won de onderlinge strijd, voor nu, maar Durant weerstaat de concurrentie voorlopig nog en behoudt de eerste plaats.

De storyline van de maand waren natuurlijk de Los Angeles Clippers, waar Chris Paul de grote aanjager is. Maar toch is Paul niet in de beste, zelfs niet nummer twee, iets waar hij op basis van het record van de Clippers wel recht op lijkt te hebben. De prestatie van de Clips is echter veel meer een teamprestatie dan dat CP3 de sterren van de hemel speelt. De ene keer is het Crawford, dan Butler, dan Barnes, of Griffin en anders doet Paul ook nog wel mee. Natuurlijk. Wellicht is zijn spel statistisch niet zo goed als het ooit was, maar Paul heeft een winnaarsmentaliteit naar de Clippers gebracht. Kijk waar dat toe kan leiden.

Verder zagen we verval bij Carmelo Anthony en de Knicks, de Memphis Grizzlies en speelde Kobe Bryant de sterren van de hemel maar leidde dit zeker niet altijd tot zeges. Sommige dingen veranderen nooit. Dat is ook wel eens lekker.

 

#1 (1) | Kevin Durant

Oklahoma City Thunder, 24-6

25.5 P ( 0.513 FG%, 0.905 FT%) / 8 R / 4.1 A / 1.5 S  / 1.4 B

We zijn een derde van het seizoen onderweg en Durant behoort nu tot de 50-40-90 club. De sterspeler van de Thunder moest zijn meerdere erkennen in James in de wedstrijd tegen de Heat, maar KD is on a mission. Hij is nietsontziend, super efficiënt en leidt zijn team in de strijd om het beste record in de league. Maar ook Durant ervaarde in december dat een seizoen lang op een dergelijk hoog niveau spelen niet zomaar lukt. Hij temporiseert nu even, maar ligt nog steeds op koers voor zijn eerste MVP-award.

 

#2 (2) | LeBron James

Miami Heat, 21-8

26.3 P (0.544 FG%, 0.721 FT%) / 8.4 R / 7 A / 1.6 S

James stelde voorafgaand aan het seizoen dat hij met de vele kwaliteit bij de Heat dit jaar geen topjaar hoefde te draaien. Niets blijkt minder waar. Niemand speelt op een constant niveau in Miami, alleen LeBron. Hij blijft ongekend effectief en gaat hij dit seizoen nu werkelijk elk duel meer dan twintig punten scoren? Als James’ teamgenoten dezelfde instelling hadden als hij was die 72-10 van de Bulls absoluut gesneuveld dit jaar. Aan LeBron ligt het in elk geval niet. James is nog 193 punten verwijderd van de 20.000 grens.

 

#3 (6) | Chris Paul

Los Angeles Clippers, 25-6

16.3 P (0.472 FG%, 0.898 FT%) / 3.4R / 9.4 A / 2.7 S

Stiekem zou je willen dat Chris Paul echt de grote man was bij de Los Angeles Clippers. Dat hij twintig punten scoorde, tien assists gaf, drie steals per duel had en ook nog zo’n vijf rebounds. Dat gecombineerd met de winstreeks van zeventien duels zou Paul zonder twijfel de eerste plaats in deze race geven. Helaas is dat niet z0. Paul speelt voor zijn doen redelijk geruisloos. Ineens waren er die 29 punten tegen Utah, maar dat was pas de derde keer in de zegereeks dat hij meer dan twintig punten maakte.

 

#4 (4) | Tony Parker

San Antonio Spurs, 25-8

19.3 P (0.517 FG%, 0.826 FT%) / 3.2 R / 7.3 A

De Spurs hebben een winstreeks van zes duels en hoe kan het ook anders dan dat Tony Parker daar een belangrijke rol in speelt. De Fransman speelde tegen Houston Rockets (122-116 zege) een van zijn beste wedstrijden van het seizoen met 31 punten (11 op 19 schoten), 10 assists en 5 rebounds. In feite speelt Parker een van zijn beste en meest all-round seizoenen in zijn loopbaan. De guard mag dan dertig jaar zijn, hij is duidelijk de leider van deze Spurs en laat dat ook avond aan avond zien.

 

#5 (3) | Carmelo Anthony

New York Knicks, 21-9

28.5 P (0.473 FG%, 0.826 FT%), 6.2 R / 1.9 A

Het was geen geweldige maand voor de Knicks. Na die sterke eerste maand volgde een matige december, waarin Anthony ook nog eens enkele duels moest missen met blessures. In de negen wedstrijden die hij wel meespeelde kwam hij zeven keer tot dertig punten of meer, maar Anthony lijkt in oude gewoontes te vervallen. Als in: veel niet efficiënte schoten, te weinig focus op verdediging. Het is hem niet kwalijk te nemen, maar het is te hopen dat hij zich snel realiseert dat de november het nieuwe basketball is.

 

#6 (9) | James Harden

Houston Rockets, 17-14

26.1 P (0.445 FG%, 0.861 FT%) / 4.4 R / 5.2 A / 1.8 S

In Oklahoma City komt de man met de baard nog steeds liever niet, maar goeie genade, wat heeft Harden in zijn eerste maanden een verpletterende indruk achtergelaten. Na een wisselvallig november volgde een uitermate constante decembermaand. Hij leidde de Rockets naar 9 zeges tegen 6 nederlagen en scoorde in dertien van de vijftien duels meer dan twintig punten. Houston staat op een knappe zesde plaats en dat is voornamelijk te danken aan het spel van Harden, die ineens een 25-5-5 speler blijkt te zijn.

 

#7 (5) | Kobe Bryant

Los Angeles Lakers, 15-15

30.1 P (0.478 FG%, 0.849 FT%) / 5.3 R / 4.9 A / 1.5 S

Bryant zag tegen Portland zijn reeks van tien duels meer dan dertig punten sneuvelen toen hij op 27 punten bleef steken. Hij zal er niet rouwig om zijn, aangezien de Lakers de zege pakten. Bryant speelt als in zijn beste jaren en scoort voor het eerst sinds het seizoen 2007-08 gemiddeld meer dan dertig punten. Hij is topscorer in de league en passeerde en passant ook nog even de grens van dertigduizend punten. Enige probleem: de Lakers presteren niet goed. Dus Bryant staat wat betreft de MVP Race nog aan de zijlijn.

 

#8 (8) | Rudy Gay

Memphis Grizzlies, 19-9

18 P ( 0.410 FG%, 0.791 FT%) / 5.8 R / 2.5 A / 1.6 S

Na een uitstekende start van het seizoen, zijn de Grizzlies lichtelijk terug gevallen. Dit is mede te danken aan het mindere spel van Gay. Het zou te ver gaan om te stellen dat het Gay zijn schuld is, maar duidelijk is wel dat de guard niet in staat is zijn team op sleeptouw te nemen. Van de laatste drie duels gingen er twee verloren en Gay schoot 14 op 41. Dat is niet best. In potentie behoort Gay tot één van de meest scorende spelers, de praktijk is echter weerbarstig en laat vaak een benedenmaats presterende Gay zien.

 

act_david_lee
#9 (-) | David Lee

Golden State Warriors, 21-10

20.1 P (0.537 FG%, 0.816 FT%) / 11 R / 3.6 A

De verrassing van het seizoen. Deze week in het magazine besteden we een hoop aandacht aan de Warriors. Lee speelt op een extreem hoog niveau, samen met zijn maatje Stephen Curry. Het moet gek lopen wil Lee niet worden geselecteerd voor de All-Star Game. In de extreem zware Western Conference is het dankzij het spel van Lee dat de Warriors de vijfde plaats bezetten. Vorig seizoen het lelijke eendje in de NBA, als ze deze pace vast weten te houden een van de grootste turnarounds in de geschiedenis van de league.

 

act_monta_ellis
#10 (-) | Monta Ellis

Milwaukee Bucks, 16-13

19.7 P (0.405 FG%, 0.813 FT%) / 3.6 R / 5.6 A / 1.7 S

Het project Monta Ellis lijkt zijn vruchten af te werpen. De guard schiet nog uitermate ineffectief, maar geeft de Bucks wel vuurkracht. Daarnaast is hij ook in staat om zijn teamgenoten bij het spel te betrekken en met zijn steals verantwoordelijk voor fast break punten. Wisselvalligheid is een probleem, zo wisselt Ellis een 1 op 14 wedstrijd met vier punten af met een 15 op 27 duel waarin hij 37 punten maakt. Na een derde van het seizoen staan ze nu zesde. Gaan Ellis en de Bucks de play-offs nu wel halen?

Uit de lijst: Rajon Rondo (Boston Celtics) en Jrue Holiday (Philadelphia 76ers).

 

Lees hier de laatste MVP Race: Terug bij af; KD vs. LBJ.

Ook leuk om te lezen