‘MLB gaf A-Rod toestemming voor doping’

Door

ALDS: Cleveland Indians v New York Yankees - Game 4

Alex Rodriguez mag dit jaar vanwege een schorsing helemaal niet in actie komen en je zou denken dat we dan even helemaal niets van hem zouden horen. Zeker nadat de hele Biogenesis-zaak nog vers in ons geheugen zit. Toch kom zijn naam opeens weer voor in Breaking News, want uit een gelekte passage uit het boek ‘Blood Sport: Alex Rodriguez, Biogenesis and the Quest to End Baseball’s Steroid Era’ blijkt dat Major League Baseball hem in 2007 toestemming heeft gegeven om doping te gebruiken.

Dispensatie

In 2007 won Alex Rodriguez de American League MVP Award met geweldige statistieken: 54 homeruns en 156 RBI. We weten inmiddels al een tijdje dat A-Rod wel eens vaker naar de verboden middelen heeft gegrepen. We weten ook dat veel honkballers – en sporters in het algemeen – dispensatie krijgen voor bepaalde middelen. In Amerika wordt het middel Adderall, een medicijn dat normaal gesproken wordt voorgeschreven aan ADHD’ers – veel gebruikt en veel honkballers krijgen hier dispensatie voor.

Dat gebeurt, zoals gezegd, in meerdere sporten, maar Alex Rodriguez kreeg volgens schrijvers van het eerdergenoemde boek Tim Elfrink en Gus Garcia Roberts, dispensatie om testosteron te gebruiken. Rodriguez heeft de dispensatie zelf aangevraagd en kreeg deze voor het gehele seizoen van 2007. Dit zou zijn gebleken uit bewijzen die de MLB aanvoerde in de zaak die het tegen Rodriguez aanspande rondom de schorsing. In 2007 ontkende A-Rod overigens in het programma 60 minutes ooit doping te hebben gebruikt:

Een saillant detail bij testosteron, volgens doktoren is de belangrijkste reden dat een jonge volwassen vent (A-Rod was 30 in 2007) testosteron nodig heeft eerder gebruik van steroiden. Van de 1357 spelers die in 2007 getest werden op doping, hadden er slechts 111 een dispensatie, twee daarvan dispensatie om een sterk middel als testosteron te mogen gebruiken. A-Rod was daar dus een van. Na afloop van het seizoen besloot Rodriguez tijdens de World Series tussen de Red Sox en de Rockies uit zijn contract te stappen (zijn goed recht als 10-and-5 player), hetgeen hem later een nieuw tienjarig contract ter waarde van 275 miljoen dollar opleverde.

Rodriguez sloeg overigens dat seizoen ook al homerun nr 500:

Nieuwe deuk

Opvallend genoeg vroeg hij in 2008 opnieuw dispensatie aan voor een middel dat het testosteronniveau in het lichaam verhoogt. En opnieuw kreeg hij toestemming. De vraag is nu: waarom kreeg hij die toestemming, die moest worden gegeven door doktoren van de MLB? En waarom besloot hij, ondanks de toestemming, later op illegale wijze op zoek te gaan naar verboden middelen, bijvoorbeeld via Anthony Bosch van de Biogenesis-kliniek.

Het moge duidelijk zijn dat dit nieuws een nieuwe deuk in het imago van A-Rod heeft aangebracht, want laten we eens kijken hoe zijn imposante dopingverleden er nu uitziet:

2001: Toegegeven steroidengebruik

2002: Toegegeven steroidengebruik

2003: Toegegeven steroidengebruik; positieve dopingtest

2007: Dispensatie vooor testosteron

2008: Dispensatie voor clomiphene citrate (een medicijn dat een gebrek aan testosteron verhelpt)

2009: Behandeld door Anthony Galea, een Canadese dokter die gearresteerd is vanwege het vervoeren van HGH (Human Growth Hormones) naar de V.S.

2010-12: Behandeld door Anthony Bosch, Biogenesis-kliniek

2014: Geschorst voor betrokkenheid in Biogenesis-zaak

Je kunt je inmiddels steeds sterker afvragen of Alex Rodriguez ooit nog een stap op een Major League veld zal zetten als speler. Wordt ongetwijfeld vervolgd..

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen