MLB Draft Preview 2018: pick 1-10

Door


Van 4 tot 6 juni 2018 staat de jaarlijkse First-Year Player Draft in Major League Baseball weer op het programma. In omgekeerde volgorde van de ranglijst van vorig jaar kiezen de teams in deze MLB Draft hun mogelijke sterren van morgen. Van de Detroit Tigers tot aan de Houston Astros gaan clubs op zoek naar nieuw talent. In tijden waarin de Minor League-organisaties onder een vergrootglas liggen, wil geen enkele club fouten maken.

Voor het derde jaar op rij duikt SportAmerika volop in de Draft. In wat inmiddels de traditionele draft preview genoemd mag worden, ‘gokken’ we ons door de eerste ronde van het selectiefestijn heen. Picks 1-10 vandaag, 11-20 morgen en 21-30 overmorgen.

Jaarlijkse disclaimer: dit is zoals altijd een leuke oefening in koffiedik kijken, want elk team in Major League Baseball houdt krampachtig geheim welke speler bovenaan hun lijstje prijkt. Onze selecties zijn dan ook gebaseerd op informatie op internet, YouTube scoutingvideo’s, onze visie op een club, hun drafthistorie en draftnoodzaak.

Voor de volledigheid staan hieronder nog de draftvolgorde en bijbehorende toegewezen tekenbonusbedragen van pick 1 – 10.


#1 DETROIT TIGERS

CASEY MIZE (RHP)
Auburn University


Op plek nummer 1 overall hebben de Tigers de luxe om de best player available-strategy aan te houden. Momenteel is dat met afstand werper Casey Mize. De rechtshander van Auburn is de nummer één, punt. Heel lastig moet deze keuze voor Detroit niet te zijn. High 90’s heat, goede splitter, total package.

In 13 starts tot nu toe voor Auburn heeft Mize 89 innings gegooid, met 124 strikeouts en slechts 8 vrije lopen. Zijn 2.73 ERA en 3 complete games spatten van de statspagina af. De harde fastball en elite control over zijn pitches (plus de piek op het juiste moment) maken van Mize de makkelijke keuze.

ALTERNATIEVEN

Met de eerste selectie hebben de Tigers niet echt een Plan B of C nodig. Er gingen geruchten dat Brady Singer (opnieuw) in play was voor Detroit, gezien ook hun connectie met Florida (de Tigers kozen vorig jaar Singer’s teamgenoot Alex Faedo in de eerste ronde). Ook Jarred Kelenic, high school OF’er uit Wisconsin, staat ook hoog op het lijstje, vooral als potentiële under slot signing. Mize als ‘one-one’ lijkt echter een no-brainer.


#2 SAN FRANCISCO GIANTS

JOEY BART (C)
Georgia Tech


De beste catcher van het land draften, daar hebben de Giants ervaring mee. Joey Bart zou zomaar de heir apparent kunnen worden voor face of the franchise Buster Posey. Een keuze voor Bart zou zomaar kunnen betekenen dat de Giants rekening houden met een vroegtijdig afscheid van hun catcher, om zo een rebuild te beginnen. In een verder zwakke draftklas qua catchers past Bart wel bij de Giants. Als de club hem hier selecteert,  wordt hij hun hoogste keuze sinds… Buster Posey in 2008.

Bart zit in zijn derde jaar bij Georgia Tech, dat in dezelfde divisie uitkomt als Posey’s Florida State. Hij OPS’t ruim over de 1.000 en hoewel hij — in tegenstelling tot veel hitters in de top van de draft — meer strikeouts dan walks heeft, past hij zich goed aan. Defensief is hij goed genoeg om op de positie te kunnen blijven.

ALTERNATIEVEN

Willen de Giants geen signaal afgeven aan Posey, bestaat de kans dat Brady Singer op plek twee gekozen wordt. De werper was lange tijd de gedoodverfde nummer één selectie, maar twijfels over zijn werpbeweging en weinig enerverende fastball lieten hem zakken op de lijst. Ook Alec Bohm, Nick Madrigal en Travis Swaggerty zijn in play hier, maar Bart lijkt de gedoodverfde keuze van San Francisco. De club wordt al maanden aan hem gelinkt.


#3 PHILADELPHIA PHILLIES

ALEC BOHM (3B)
Wichita State


De Phillies worden aan meerdere spelers gekoppeld op plek drie. Na een aantal jaren van hoge draftselecties die (nog) niet bepaald de wereld in vuur en vlam zetten (Mickey Moniak, anyone?) is het tijd voor de Phils om iets meer op safe te spelen. Ook is de club door het vastleggen van Carlos Santana en Jake Arrieta hun tweede en derde rondeselecties voor dit jaar kwijt, dus de druk op de Phillies is groot. Ze kunnen zich geen fout veroorloven.

Alec Bohm — een junior (derdejaars) bij Whichita State — maakte met zijn college de overstap van de MVC (Missouri Valley Conference) naar de AAC (American Athletic Conference). De infielder had echter geen moeite met de stap omhoog. Hij heeft nu al zijn college-high aan RBI’s verbroken en zal hetzelfde doen met homeruns, hits, doubles en runs. Zijn 31/20 K/BB en 1.018 OPS laten een plaatje zien van een echte hitter. Zijn swing wordt af en toe wat lang en zijn z’n handen niet het allersnelst door de zone, maar Bohm is in alles een projectable slugger.

ALTERNATIEVEN

De meeste bronnen binnen de MLB rapporteren dat de Phillies drie spelers op hun lijstje hebben staan voor de eerste ronde: 2B Nick Madrigal, 3B Alec Bohm en CF Travis Swaggerty. Het wordt één van de drie, hoewel puur qua naam ook Brady Singer in het achterhoofd blijft.


#4 CHICAGO WHITE SOX

NICK MADRIGAL (2B)
Oregon State


De White Sox hebben in de laatste 20 jaar slechts vier highschoolspelers in de eerste ronde gedraft, van wie er drie flopten (Gio Gonzalez is de uitzondering). De laatste highschooler die de Sox hoog in de eerste ronde draftten, Courtney Hawkins (2012), is eerder dit seizoen door de club laten gaan. Een collegespeler ligt dus wederom in de lijn der verwachting voor de Palehose.

White Sox-watchers worden al weken helemaal gek van de aankomende draft, want de club lijkt elke week aan een andere speler te worden gekoppeld. Ook nu nog, laat in het traject, lijkt het tussen een zestal spelers te gaan: Bohm, Kelenic, Singer, Jonathan India, Swaggerty en Madrigal. Laatstgenoemde plaatsen we, als beste hitter in de Draft, hier.

Madrigal miste twee maanden van het seizoen met een gebroken pols, maar heeft inmiddels de draad weer helemaal opgepakt. Met een slaggemiddelde ruim boven de .400 en een OPS boven de 1.000 heeft de infielder laten zien geen last te ondervinden van de blessure.

Er zijn wel twee kleine dingetjes aan te merken op de Oregon State-ster. Het ontbreekt hem aan power (hij sloeg in 2016 en 2017 in totaal vijf homeruns) en hij hanteert een onorthodoxe slagbeweging (hij maakt een enorme stap met zijn voorste voet als timingsmechanisme). Daarnaast is zijn exit velocity laag en de stats in de houtenknuppelleague maar matig. Toch zijn de stats en defense, ondanks de mindere tegenstand in de PAC-12, nog steeds oogverblindend.

ALTERNATIEVEN

De White Sox schijnen een shortlist van zes spelers te hebben: Bart, Bohm, Madrigal, Kelenic, India en een pitcher als Brady Singer of Shane McClanahan. De organisatie heeft altijd een filosofie aangehouden dat je nooit teveel pitchers kunt hebben, dus ondanks de dalende draft stock van beide werpers bestaat de kans dat zij hier gekozen worden. Toch lijkt Madrigal optie één voor de ChiSox.


#5 CINCINNATI REDS

BRADY SINGER (RHP)
Florida


De Reds stuurden onlangs GM Dick Williams naar het zuiden voor een up close and personal look van Brady Singer. De ace van de Florida-staff gooide het duel tegen Casey Mize en de Auburn Tigers en deed dat prima. Dat is eigenlijk niets nieuws, want Singer is één van de meest stabiele topwerpers in college baseball.

Het is allemaal niet zo flashy — het ontbreekt hem aan een 100 mph fastball of een wipeout slider. Het is echter ook nooit slecht wat Singer laat zien. Deze hoge ondergrens maakt hem waardevol. De Reds hebben grote moeite met het opleiden van werpers. Het feit dat er aan Singer heel weinig te verpesten lijkt, maakt hem een ideale fit voor Cincy.

Het kan ook niet tegenwerken dat Florida één van van de grootste pitcherfabrieken van de laatste jaren is geweest. Ook andere first rounders Alex Faed(Tigers, 2017) en Dane Dunning (nu White Sox, 2016) komen uit Gainesville.

ALTERNATIEVEN

MLB.com noemt highschoolpitcher Carter Stewart als mogelijke Reds-pick, maar dat lijkt een te groot risico voor een club in zulke moeilijke vaarwateren als Cincy. Is Singer al van het bord af, dan zou de organisatie een stap opzij kunnen doen en werpers Shane McClanahan of Matthew Liberatore kunnen selecteren. Jarred Kelenic is een long shot, maar de Reds houden van best player available. Kelenic is een supertalent. Laten de White Sox Madrigal lopen, zullen de Reds direct toeslaan.


#6 NEW YORK METS

JONATHAN INDIA (3B)
Florida


Op zijn vroegst komen we op plek zes uit bij Jonathan India. De derdehonkman van Florida heeft een geweldig seizoen en komt eigenlijk een beetje uit het niets. Na opgeteld 10 homeruns in zijn eerste twee seizoenen in de SEC, staat de teller dit jaar al op 16 stuks. Zijn 1.305 OPS is bijna het dubbele van carrièregemiddelde, maar zijn isolated slugging van .399 is een grens die deze eeuw nog weinig opgezocht is door een collegespeler.

Er zijn wel wat vraagtekens te zetten bij deze plotselinge doorbraak, maar je kunt de gok niet nemen dat dit legit is. Toch, wat India liet zien tegen beduidend moeilijkere competitie dan Bohm en Madrigal, kan hem zomaar in de top 5 doen belanden.

New York heeft een nieuwe derdehonkman voor de toekomst nodig en India’s breakoutseizoen zal niet onopgemerkt zijn gebleven. De Mets schijnen hun oog te hebben laten vallen op een collegespeler, dus zonder verrassingen uit de top vijf is India ‘the best of the rest’.

ALTERNATIEVEN

Het toptalent in deze draft begint langzaam op te drogen, dus naast India zijn de Mets te linken aan Swaggerty en McClanahan, Liberatore en Kelenic zijn highschoolers, waar de Mets in de recente geschiedenis in de eerste ronde bij wegblijven.


#7 SAN DIEGO PADRES

MATTHEW LIBERATORE (LHP)
Mountain Ridge High School, Arizona


Vorig jaar kozen de Padres een geweldige high school lefty in de eerste ronde in de persoon van Mackenzie Gore. Die pick werd universeel bejubeld en is tot nu toe prima bevallen, net als andere lefties Eric Lauer en Joey Lucchesi (2016). Dit jaar doen de Friars het dus nog een keer over.

Matthew Liberatore wordt algemeen gezien de beste non-college arm in de Draft. De enige reden dat hij niet hoger in de draft gaat, is het feit dat veel van de teams die op plek één tot en met zes kiezen historisch gezien een voorkeur voor collegespelers hebben. Liberatore beschikt over een interessant pakketje pitches (fastball, curveball, change-up, slider) met goede command en control. Hij is niet bepaald van het kaliber Gore, maar is op plek zeven wel de beste speler op het draftboard. San Diego blijft dan ook lekker pitchers targeten.

Liberatore heeft een commitment aan Arizona, om college te gaan spelen. Goedkoop zal hij dus niet zijn.

ALTERNATIEVEN

Highschool-werpers bevallen de Padres wel, dus als Liberatore niet Plan A is, let dan op RHP Cole Winn (Californië) of RHP Carter Stewart (Florida). In een uiterst geval zou San Diego kunnen kiezen voor een positiespeler a la Kelenic of Nolan Gorman. Hoe dan ook lijkt het weer een highschooler te worden.


#8 ATLANTA BRAVES

CARTER STEWART (RHP)
Eau Gallie High School (Florida)


De Braves pompen al jaren de ene na de andere geweldige werper hun farmsysteem in en weer uit, dus de kans is vrij groot dat de club opnieuw een arm toevoegt. Carter Stewart past goed in het prototype pitchermodel dat Atlanta over het algemeen aanhoudt. Met twee adviseurs in het front office met een voorkeur voor pitchers en een nieuwe GM die ooit verantwoordelijk was voor de drafts van Aaron Sanchez en Noah Syndergaard.

Stewart heeft een low-maintenance-werpbeweging en hoewel hij wat stijf lijkt in zijn wind-up kan hij voldoende ‘torque’ genereren in zijn benen om een stevige fastball te gooien. Hij verliest zo nu en dan zijn controle, maar over de hele linie is hij één van de betere highschoolarmen in de draft van 2018.

Stewart heeft een commitment aan Mississippi State, dus zal financieel overtuigd moeten worden om te tekenen. In de top 10 moet dat niet zo’n probleem zijn, maar daarbuiten wel.

ALTERNATIEVEN

Nolan Gorman wordt veel genoemd in relatie tot de Braves. De derdehonkman uit Arizona is nog jong (high school), maar laat al met enige regelmaat ongelooflijke power zien in zijn swings. Hij won intussen al meerdere grote homerun derby-toernooien. Ook highschoolwerpers Ryan Weathers (Tennessee) en Ethan Hankins (Georgia) zijn een optie en zelfs Jarred Kelenic’s naam komt hier en daar tevoorschijn. Vlak ook Shane McClanahan niet uit. Kortom, eigenlijk hebben we geen idee wat de Braves op hun bord hebben staan.


#9 OAKLAND ATHLETICS

TRAVIS SWAGGERTY (OF)
South Alabama


Voor de Athletics lijkt het neer te komen op twee spelers: Travis Swaggerty van South Alabama en Shane McClanahan van de University of South Florida. Het gerucht gaat dat de A’s opnieuw een positiespeler in de eerste ronde willen hebben, na vorig jaar Austin Beck te hebben geselecteerd. De club kan alleen van dit plan afgehouden worden als een werper als Liberatore tot plek negen valt, zoals Oakland twee jaar geleden A.J. Puk in de schoot geworpen kreeg op plek zes.

McClanahan heeft al een Tommy John achter zijn naam. Ondanks zijn extreem hoge strikeoutrate (en dito walkrate) kleeft er dus wat risico aan de lefty. Om die reden krijgt Swaggerty hier de voorkeur. Op persoonlijk vlak hebben we hier wat twijfels bij de swing, die met regelmaat wild en ongecontroleerd lijkt. Het eindigen op zijn voorste hak is ook niet bepaald de norm, maar er is ruim voldoende talent aanwezig om beter te worden.

ALTERNATIEVEN

Er zijn weinig andere spelers die op deze plek aan de A’s zijn gelinkt. Het gaat dus, mits de draft zich ontvouwd zoals we denken, tussen de twee bovengenoemde spelers.


#10 PITTSBURGH PIRATES

JARRED KELENIC (OF)
Waukesha High School (Wisconsin)


Tsja, zeg het maar. Voor de Pirates is het dit jaar echt koffiedik kijken. Geen van de publicaties die zich bezig houden met de draft zijn het er over eens wie dit jaar Pittsburgh’s eerste keuze wordt. Genoemd zijn Kelenic, Cole Winn, Connor Scott en zelfs Grayson Rodriguez, die gebruik maakt van een enorme boost dankzij een sterk seizoen dit jaar. Gezien het feit dat Pittsburgh een voorkeur heeft gehad voor outfielders in het recente verleden, is dit de plek waar de meest toolsy outfielder nog beschikbaar gekozen wordt.

Kelenic is een intrigerende speler. Als één van de weinige Wisconsinites die ooit rechtstreeks vanuit die staat in de eerste ronde gekozen gaat worden (Dodgers-kortestopprospect Gavin Lux was de enige andere ooit, in 2016) is er veel te doen om Kelenic. Hij presteert al jaren op hoog niveau in de ‘koude honkbalstaat’, wat in zijn voordeel pleit.

Kelenic heeft een commitment aan Louisville, de universiteit die de laatste jaren door de White Sox in de draft is geplunderd (drie spelers in twee jaar). Zou hij daardoor naar nummer vier op deze lijst kunnen springen?

ALTERNATIEVEN

Graai maar een handvol namen uit een hoge hoed. Cole Winn schijnt heel hoog op de Pirateslijst te staan, net als Carter Stewart en Ryan Weathers. Inderdaad, dat zijn allemaal werpers. Het is dus enorm afhankelijk van de strategie waarmee Pittsburgh de draft ingaat wie van deze heren zich een Pirate mag gaan noemen.

Ook leuk om te lezen