MLB analyse: Bash Brothers 2.0

Door

De Atlanta Braves zijn op dit moment het beste team in de MLB en hoewel dat na een ruime week natuurlijk nog helemaal niets zegt, lijkt de goede start van de Braves een mooi voorteken voor een prachtig seizoen.

Bash Brothers

Eind jaren tachtig braken er in Oakland twee grote en sterke spelers voor die lange tijd het gezicht van de sport zouden worden en later zelfs het gezicht van het zwarte ‘Steroid Era’. Mark McGwire en Jose Canseco kregen samen de nickname ‘Bash Brothers’ vanwege hun grote aantal home runs en gigantische kracht.

Athletics

In Atlanta hebben ze inmiddels twee echte broers die eveneens over de nodige kracht beschikken. B.J. en Justin Upton kwamen deze winter op verschillende manieren bij de Braves terecht. “Bossman Junior” tekende als free agent een dik contract in de ‘Hotlanta’, terwijl Justin in een trade van de Diamondbacks overkwam. De jongste van de twee stond in Arizona al jarenlang bekend als een gigantisch talent, maar in de laatste jaren botste hij met verschillende mensen binnen de franchise. De D’backs hadden er genoeg van en besloten hem naar de Braves te sturen.

Bash Brothers 2.0

In Atlanta komt hij dus zijn oudere broer tegen. Een oudere broer die iets eerder debuteerde in de MLB en bij de Rays een belangrijke rol speelde in de opkomst van het team uit Tampa Bay in de AL East. Zijn zwaktebod is alleen altijd geweest dat hij te vaak drie slag kreeg en daardoor zijn slaggemiddelde niet vaak boven de .250 uit zag komen. Vorig jaar sloeg hij wel een career high in home runs (28) en stal hij voor het vijfde seizoen op rij ruim dertig honken. Hij is in 2013 dus een potentiële 30-30 kandidaat.

De broer die dit jaar echter het beste begonnen is, is Justin. De jongste Upton is de sterkste van de twee en heeft bij vlagen al laten zien een mogelijke MVP-kandidaat te zijn. In 2011 sloeg hij .289 met 31 home runs en een 6.2 WAR. Een jaar later leek hij opeens een hele andere speler. Zijn slaggemiddelde bleef rond hetzelfde peil (.280), maar hij stopte met doen waar hij goed in was: ballen pullen en diepe home runs slaan. Als je zijn spray charts van 2011 en 2012 (niet het gehele seizoen) naast elkaar legt, zie je heel duidelijk dat zijn geslagen in 2012 ballen veel meer verspreid werden over het hele veld, waar hij in 2011 28 van zijn 31 home runs in het linksveld sloeg.

Redenen voor zijn slechte seizoen lijken zowel van mentale als van fysieke aard te zijn. Upton lag, zoals gezegd, in de clinch met de eigenaar van de Diamondbacks en had bovendien last van een blessure aan zijn duim. Blessures aan een hand hebben al meerdere spelers ruim een seizoen de tijd gekost voordat de hand en, niet onbelangrijk, het vertrouwen aan slag hersteld zijn. Dat laatste lijkt bij Upton dit seizoen zeker de zaak.

In het nog jonge seizoen is Upton al een van de beste slagmensen en voert hij de National League aan in home runs, slugging percentage, OPS en total bases en slaat ondertussen nog even .385. De kans dat hij dit volhoudt, is natuurlijk heel erg klein, maar de eerste voortekenen voor een goed seizoen zijn er. Opvallend is ook zijn spray chart van dit seizoen, waarin duidelijk te zien is dat hij inmiddels ook succes heeft met het slaan van ballen naar de andere delen van het veld. De helft van zijn home runs van dit seizoen vlogen aan de rechterkant van het center field over de hekken.
Philadelphia Phillies v Atlanta Braves
Brotherly love

Het is niet voor het eerst dat twee broers samen in een Major League team spelen, maar de Upton brothers zouden wel eens het meest evenwichtig getalenteerde duo kunnen zijn. Vaak zie je namelijk dat een van de twee veel beter is dan de ander zoals bij Jason en Jeremy Giambi (A’s), Pedro en Ramon Martinez (Red Sox), Adrian en Edgar Gonzalez (Padres), Tony en Chris Gwynn (Padres), Vladimir en Wilton Guerrero (Expos) en zelfs Jose Canseco had een echte broer bij de Athletics: zijn tweelingbroer Ozzie.

Wat verder terug in de tijd had je nog Cal Jr. en Billy Ripken bij de Orioles, Barry en Stephen Larkin bij de Reds en ook bij de Braves zelf hebben ze wel eens eerder twee broers in een team gehad: knuckleballers Phil en Joe Niekro en eerder al Hank en Tommie Aaron. Die laatste twee hebben samen het record voor meeste home runs ooit voor twee broers: 768. Daar moet natuurlijk wel de kanttekening worden geplaatst dat Tommie er slechts 13 sloeg.

De kans dat de Uptons dat record gaan verbreken, lijkt klein. Ze sloegen vorig seizoen toevalligerwijs op dezelfde dag hun 100e career home run. Dat neemt niet weg dat de fans in Atlanta de komende jaren kunnen gaan genieten van deze uitermate getalenteerde broers, zoals onderstaande GIFs uit de negende inning van de wedstrijd tegen de Cubs bewijzen. B.J. bracht de Braves op gelijke hoogte en Justin sloeg een walkoff home run.

B.J. met de game tying home run
Justins walkoff home run

Lees hier de laatste MLB analyse: Kemp nog zonder honkslag voor Dodgers

Foto’s: Getty Images
GIFS: Thebiglead.com

Ook leuk om te lezen