Met de Billen Bloot – een vooruitblik op het NFL-weekeinde (week 12)

Door

 

Voor diegene die wekelijks een gokje willen wagen op de wedstrijden in de NFL, hetzij via Sport Amerika’s Football Pool dan wel voor het echte geld, maar natuurlijk ook voor alle gewone NFL fanaten, de rubriek Met de Billen Bloot – een vooruitblik op de wedstrijden van het weekend. Een vooruitblik is natuurlijk niet compleet als er geen voorspelling voor de uitslag op volgt. Dus die geven we ook maar meteen weg. Doe er je voordeel mee, of niet. Sport Amerika staat natuurlijk niet garant voor de resultaten; Nostradamus is al even dood.

Thanksgiving Thursday gaf ons 3 mooie wedstrijden die helaas geen onderdeel zijn van deze voorbeschouwing: Green Bay Packers @ Detroit Lions, Miami Dolphins @ Dallas Cowboys en San Francisco 49ers @ Baltimore Ravens. We weten inmiddels allemaal wat er gebeurde: de Packers zette hun rampage door de NFL voort met een afgetekende zege, de herboren Dolphins verloren nipt van Dallas en de Harbaugh Bowl werd beslist in het voordeel van John’s Ravens.

Na de weinig verrassende uitslagen van vorige week, op de uitoverwinning van de Eagles tegen de Giants na, dit weekend een aantal lastig te voorspellen matchups. Let’s tackle them.

De score van vorige week: 11-2. Totaalscore: 36-19

 

 

Cleveland Browns @ Cincinnatti Bengals

Het had niet veel gescheeld of de Browns hadden de overwinning zondag nog weggegeven. De Jaguars waren met nog 7 seconden te spelen diep in Cleveland’s red zone doorgedrongen, maar QB Blaine ‘lange haren zijn een vloek in de NFL’ Gabbert kon niks forceren. Een field goal was niet genoeg en dus pakten de Browns een zwaarbevochten overwinning. Aanvallend is het niet veel in Cleveland en dat is een probleem tegen de Bengals, waar Andy Dalton en AJ Green de show stelen. De Bengals blijken twee number one pick waardige spelers te hebben gevonden in de draft van afgelopen april en plukken daar nu de zoete vruchten van. Bengals over Browns.

Houston Texans @ Jacksonville Jaguars

AJ is baaaacckkkk!!! En zo hebben de Texans ineens weer een formidabele passing game. Dat is maar goed ook, want het overmatig gebruiken van Arian Foster voor de broodnodige scores is leuk maar niet houdbaar. Rust voor Foster en Ben Tate en diversificatie in de offense is wat Andre Johnson brengt, naast zijn gebruikelijke dosis aan stijl en eindeloos atletisch vermogen. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben is hoe Matt Leinart het gaat doen als vervanger van Matt Schaub. Leinart was ooit een hype in de draft van 2006, maar wist in zijn eerste 2 jaren niet te imponeren en is daarna misschien wel volkomen onterecht afgeschreven. Hij krijgt nu de kans het tegendeel te bewijzen. Texans over Jaguars.

Arizona Cardinals @ St. Louis Rams

Een onderonsje in de NFC West staat nooit heel hoog op het verlanglijstje van de gemiddelde NFL liefhebber en deze wedstrijd is daar bepaald geen uitzondering op. De ene franchise heeft geen toekomst (Arizona inderdaad) en de andere franchise heeft die misschien wel, maar weet dat akelig goed te verbergen. Sam Bradford speelde redelijk vorige week, Arizona’s John Skelton was vooral heel erg zichzelf. Typisch gevalletje van de minst slechte wint. Rams over Cardinals.

Buffalo Bills @ New York Jets

En toen was het ineens over in Buffalo. De Bills zakken als een baksteen, met de oorwassing tegen Miami afgelopen zondag als absoluut dieptepunt. Ryan Fitzpatrick leek heel even een franchise quarterback, maar zijn onvermogen de diepe pass te gooien breekt hem nu op. Buffalo is te voorspelbaar. Dat Fitzpatrick zondag naar ‘Revis Island’ mag gooien bespoedigd zijn zaak allerminst. De Jets zijn dan weliswaar al enkele weken van het padje af; thuis deze Bills verslaan moet niet zo’n probleem zijn. Jets over Bills.

Tampa Bay Buccaneers @ Tennessee Titans

Waar ik vorige week een blowout-alert afgaf voor de uitwedstrijd van de Bucs tegen de Packers, bleek Tampa Bay heel aardig in staat punten te scoren tegen het laatste ongeslagen team in de NFL. Even leek het zelfs een spannende wedstrijd te worden, mede dankzij de onweerstaanbare LeGarrett Blount, maar dat was maar schijn. Green Bay schakelde bij en haalde de wedstrijd alsnog vrij eenvoudig binnen. Toch was de aanvallende geestdrift van Freeman en co. opvallend. Indien men dat kunstje kan herhalen tegen de Titans valt er wat te halen voor de Bucs. Tennessee is zo wisselvallig als het Nederlandse weer en dus erg lastig in te schatten. De Titans beschikken nog altijd over Chris Johnson en dat kan wel eens doorslaggevend zijn tegenover de zwakke run defense van Tampa Bay. Titans over Bucs.

Carolina Panthers @ Indianapolis Colts

Cam Newton mag dan zijn geniale momenten hebben, de Panthers staan er allerbelabberdst voor in de NFC South: 2-8. Kansloos heet dat ook wel. Aan het begrip ‘kansloos’ geven de Indianapolis Colts evenwel een geheel nieuwe definitie. Zelden een waardelozer team in de NFL zien acteren. Is dit nu echt het verschil tussen Peyton Manning als QB of ‘iedereen-niet-genaamd-Peyton-Manning’ als QB? Why do you Suck for Luck Indy? Manning is de man. Panthers over Colts.

Minnesota Vikings @ Atlanta Falcons

Vorige week gaf ik de Vikings, thuis tegen Oakland, het voordeel van de twijfel. Dat had ik beter niet kunnen doen. Minnesota verloor niet alleen de wedstrijd, maar ook Adrian Peterson. Daarmee is het seizoen voor de Vikings toch wel echt definitief afgelopen. De vraag dringt zich op hoeveel van deze hopeloze seizoenen de Vikings nog gaan spelen? Falcons over Vikings.

Chicago Bears @ Oakland Raiders

Juist wanneer iedereen optimistisch wordt over het spel en de kansen van de Bears raakt Jay Cutler geblesseerd. Deze niet te onderschatten aderlating brengt het seizoen van Chicago direct in gevaar. De playoffs liggen voor het grijpen, maar dat zal zonder Cutler moeten. Zo’n eerste wedstrijd zonder je starting QB wil je dan het liefst thuis tegen een team als de Colts spelen. Tja, dat zit er dus niet in. In de Bay Area wachten de Oakland Raiders, ontwaakt uit een kortstondige ‘post-Carson Palmer-trade herfstslaap’ en hongerig voor de postseason. Raiders over Bears.

Washington Redskins @ Seattle Seahawks

Tarvaris Jackson of Rex Grossman? Zegt u het maar. Dat beide heren starting QB’s zijn voor NFL teams is een aanklacht tegen de front offices van beide teams of een gevolg van het feit dat er maar 15 QB’s in de wereld zijn die deze positie in de NFL naar behoren kunnen invullen. Het laatste weiger ik te geloven, dus kies ik voor de aanklacht tegen de front offices van Washington en Seattle. Graag wil ik deze aanklacht uitbreiden naar de front offices van Jacksonville, Cleveland, Indianapolis (voor dit seizoen), Arizona, Denver, Kansas City en Minnesota. Miami krijgt een bye, vanwege de plotselinge geboorte van Matt Moore als tentative franchise QB. Seahawks over Redskins.

Denver Broncos @ San Diego Chargers

Iedereen die beweert dat de Broncos aan het winnen geslagen zijn door Tim Tebow is de weg kwijt. De defense van Denver maakt het verschil en rookie linebacker Von Miller in het bijzonder. Waar iedereen spreekt over Dalton, Newton of AJ Green als mogelijke Rookie(s) of the Year, is Von Miller eigenlijk de enige die iedere week presteert alsof hij al 10 jaar in de league speelt. Wat een talent, wat een agressie! Philip Rivers is gewaarschuwd. Snel weg met die bal! Antonio Gates, Vincent Jackson, anyone! Chargers over Broncos.

New England Patriots @ Philadelphia Eagles

DeSean Jackson is uit zijn coma ontwaakt! En dus wonnen de Eagles van de Giants, hoewel dat vooral op het conto kwam van de enige Eagle die dit seizoen wekelijks op topniveau presteert: running back LeSean McCoy. Het is voor Philadelphia vrijwel onmogelijk om de playoffs nog te halen en voor plaatsing is men hoe dan ook afhankelijk van de Giants en de Cowboys. Maar kan het wonder beginnen, sans Michael Vick, met een overwinning op de Patriots? Make me a believeruntil then: Patriots over Eagles.

Pittsburgh Steelers @ Kansas City Chiefs

Tyler Palko is de naam en ontzettend onvoorbereid zijn voor een NFL debuut zijn trade. Dat besefte de Chiefs’ front office gelukkig ook. Dus werd Kyle Orton van waivers geclaimd, nadat hij op een heel vreemd moment gedumpt was door de Broncos. Orton is er deze week nog niet bij, waardoor Palko mag aantreden tegen de Steeler D. Veel succes daarmee Kansas City. Steelers over Chiefs.

New York Giants @ New Orleans Saints

De NY Giants doen er alles aan om zich niet voor de playoffs te plaatsen. Dallas zegt dankuwel en is er inmiddels met de koppositie vandoor in de NFC East. De Cowboys zullen handenwrijvend uitkijkend naar de wedstrijd van New York tegen de Saints. New Orleans is een aanvalsmachine par excellence en de enige die zich kan meten met die van Green Bay. Wat zou het mooi zijn; een Super Bowl tussen de Packers en de Saints. Dat wordt een shoot-out zoals zelden vertoond. Here’s hoping! Saints over Giants.

 

Ook leuk om te lezen