Matt Carpenter en St. Louis Cardinals al vroeg in topvorm

Door

Matt Holliday

St. Louis is één van de succesvolste teams van de laatste tien jaar. In de afgelopen vijf jaar bereikten de Cardinals twee keer de World Series, waarvan er één werd gewonnen. Ook dit jaar is het team weer uit de startblokken geschoten. Met vijftien overwinningen in de eerste 21 wedstrijden zijn ze het beste presterende team in de Major League.

De Cardinals versloegen gisteren de Philadelphia Phillies met 9-3, goed voor de vijftiende overwinning van het seizoen. Zonder een echte topspeler krijgt St. Louis het jaar in jaar uit weer voor elkaar om bij de beste teams in de Major League te horen.

Matt Carpenter
Matt Carpenter is tot nu toe de grote uitblinker aan de kant van de Cardinals. De derde honkman noteert geweldige cijfers met een slaggemiddelde van .372, 21 runs, drie homeruns en veertien binnengeslagen punten. Ook sloeg hij al dertien (!) doubles en is zijn on base percentage (OBP) .438. Met zijn on base plus slugging percentage van .1089 staat Carpenter daarnaast op de vijfde plaats.

Matt Holliday & Jhonny Peralta
Ook Matt Holliday en Jhonny Peralta spelen tot op heden erg sterk. Beide spelers hebben een slaggemiddelde van boven de .300. Holliday slaat .379 met één homerun en veertien RBI. Verder staat hij bovenaan als het gaat om on base percentage met .500. Peralta noteert twee homeruns en twaalf binnengeslagen punten.

Pitching
Ondanks deze goede cijfers zijn de Cardinals aanvallend gezien zeker niet het beste team. Met 92 runs staat de club op de zestiende plaats en ook als het gaat om binnengeslagen punten (87) staat St. Louis in de middenmoot. Het grote verschil wordt dit seizoen gemaakt op het gebied van pitching. Met een ERA van 2.43 staat de ploeg bovenaan. De Pittsburgh Pirates volgen met een ERA van 2.95. Carlos Martinez en Michael Wacha blinken uit. Martinez heeft een ERA van 1.73 met 24 strikeouts. Wacha, die dit seizoen al vier keer won, heeft zestien keer drie slag en een ERA van 2.43. In de 21 duels dit seizoen noteerde de Cardinals al veertien (!) keer een quality start. Tot slot staat de club gedeeld eerste met de New York Mets als het gaat om saves. Beide teams hebben er elf. Closer Trevor Rosenthal heeft er acht.

Adam Wainwright
Naast Martinez en Wacha was ook pitcher Adam Wainwright erg belangrijk voor de Cardinals in de eerste maand van het seizoen. De werper mist echter de rest van het jaar vanwege een achillespeesblessure. Waino noteerde een ERA van 1.44 met achttien strikeouts in zijn eerste vier duels van het seizoen. De blessure is een grote aderlating voor de Cardinals. Toch liet de club in 2011 al eens zien ook zonder de ace een titel te kunnen winnen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen