Match of the Day: Super Bowl XLVII

Door

San Francisco 49ers v Baltimore RavensWekelijks kon je dit seizoen elke week een preview lezen over wat in onze kundige ogen (…) de mooiste wedstrijd van dat weekend zou zijn. Vandaag de laatste voorbeschouwing, want na de Super Bowl is het seizoen ten einde, richt Amerika zich weer op knuppels en handschoenen, en weten we dat we een lange lente en zomer moeten wachten op nieuw NFL spektakel. Maar voordat het zover is de laatste Match of the Day.

Super-Baugh
Het zal de lezers van sportamerika.nl niet zijn ontgaan. Vannacht is Super Bowl XLVII in New Orleans tussen John’s Baltimore Ravens en Jim’s San Francisco 49ers. Enkele momenten na Baltimore’s 28-13 overwinning bij New England in de AFC Championship Game op 20 januari drong door wat er op het program stond: The Brother Bowl. The Har Bowl. The Super-Baugh. Voor iedereen, en niet in de laatste plaats CBS, een geweldig affiche. De broers mogen gaan uitvechten wie er met de Lombardi Trophy vandoor gaat.

Niet Churchill en Roosevelt
Voor de Harbaugh broers is het uiterlijk gewoon een nieuwe wedstrijd. Jim Harbaugh, vijftien maanden jonger dan de 50-jarige John zegt dat het een zegen en een vloek tegelijk is. “En, ik heb gespeeld voor de Ravens. Ik heb groot respect voor hun organisatie.” Jim steekt geen energie in het feit dat hij tegenover zijn eigen broer staat. “Iedere keer dat ik het er over heb steek in minder tijd in mijn spelers.” John snapt de ophef wel maar vind het wel wat overdreven. “We zijn niet Churchill en Roosevelt of iets dergelijks. Het is natuurlijk wel cool, maar daar blijft het bij wat mij betreft.”

Pittsburgh record
Jim, die nooit een Super Bowl speelde in zijn 15-jarige loopbaan, leidde de 49ers (13-4-1) naar New Orleans na het teleurstellende 20-17 verlies in overtime van de New York Giants vorig jaar in de conference championship. Op zoek om op gelijke hoogte te komen met Pittsburgh’s record van zes Super Bowl titels, moet San Francisco zich voor het eerst sinds 1994 bewijzen op het hoogste niveau. Toen wonnen de niners met 49-26 van San Diego.

Ray Lewis
Jim’s broer ziet de Ravens (13-6) voor het eerst weer terug in deze finale sinds Baltimore het seizoen 2000 beeindigde met een 34-7 vernedering van de Giants in Super Bowl XXXV, hun eerste championship. Toekomstig Hall of Fame linebacker Ray Lewis was MVP in deze wedstrijd, en mag dat kunstje proberen te herhalen voordat hij een indrukwekkende 17-jarige loopbaan bij de Ravens definitief afsluit. Het was een roerige tijd voor hem. Een jaar eerder werd hij verdacht van moord. Ook nu is hij weer in opspraak. Hij zou een verboden substantie hebben gebruikt om sneller te herstellen van zijn blessure. Eerder kon je op sportamerika.nl hier al een artikel over lezen.

Kaepernick
Lewis en de Ravens defense hielden de Patriots op één touchdown in de AFC titelwedstrijd en Ray zal zijn uiterste best doen om ook de beweeglijke en afwisselende quarterback Colin Kaepernick te stoppen. De jonge aanvalsleider van de 49ers is in korte tijd een held geworden door zijn 7-2 record nadat hij Alex Smith verving die een hersenschudding kreeg in Week 10. In de negen wedstrijden die volgden kwam 62.7 procent van zijn passes aan, gooide hij 13 touchdowns, maar ook vier interceptions. Hij zette gemiddeld 7.3 rushing yards neer en een 101.2 passer rating. Hoe dan ook heeft Kaepernick een nieuwe dimensie toegevoegd aan de 49ers offense.

Flacco
De wissel op quarterback positie heeft de 49ers zeker geen windeieren gelegd. Hetzelfde kan gezegd worden van John Harbaugh’s beslissing om offensive coordinator Cam Cameron te ontslaan en Jim Caldwell op zijn plek te zetten. Baltimore staat op een 4-2 record met Caldwell aan het aanvallende roer en quarterback Joe Flacco gooide tien touchdowns, geen interceptions en zette een 111.5 passer rating neer en leidde zo zijn team naar vier overwinningen in de laatste vijf wedstrijden. Bovendien versloeg hij Andrew Luck, Peyton Manning en Tom Brady tijdens postseason. Flacco maakte indruk de voorbije weken.

Er is op deze site veel terug te vinden over de Super Bowl van komende nacht. Blader ook vooral even door ons digitale magazine met alle ins & outs over de teams, sterspelers en de wedstrijd van komende nacht. Onderstaande redacteur wenst alle lezers in ieder geval een onvergetelijke Super Bowl toe. Niet in de laatste plaats zichzelf.

Ravens @ 49ers begint komende nacht om 00:30 NL-tijd en wordt uitgezonden op ESPN America, maar ook door de BBC.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen