Match of the Day: Dallas Cowboys – draft picks (4)

Door

Dallas Cowboys Rookie CampTweemaal achtereen een 8-8 record en drie jaar op rij de play-offs missen. De laatste wedstrijd van het seizoen 2012 was een herbeleving van die van 2011. In de wedstrijd tegen de Washington Redskins faalden de Cowboys wederom. Quarterback Tony Romo is verre van consistent en de verdediging kent enkele zwakke plekken. Wellicht dat de draft keuzes van de ‘boys iets positiefs kunnen betekenen voor Dallas. De druk zit er bij de Cowboys vanaf minuut één op. Na een megacontract voor Romo zal Jerry Jones nu succes willen zien en wil hoofdcoach Jason Garrett voor brood op de plank blijven zorgen kan hij dat succes maar beter gaan leveren met zijn ploeg. De draft keuzes van dit jaar zullen vannacht en de komende weken de kans krijgen zich te bewijzen. We nemen ze met je door. Daarmee is dit ook direct het laatste deel van vier voorbeschouwing op de Pro Football Hall of Fame Game van 2013. Football is back!
Dallas Cowboys Rookie Camp
Ronde 1: Travis Frederick, 31ste overall
Positie: Center
College: Wisconsin

Ondanks een matige NFL Combine, Frederick noteerde 5.58 in de ’40 yard dash’, de op één na langzaamste prestatie onder offensive lineman, was er toch interesse van de Cowboys in de voormalig speler van de University of Wisconsin-Madison. Toch was hij volgens veel kenners de absolute No. 1 center van de laatste draft. Frederick speelde in zijn jonge jaren als lineman op de Big Foot High School in Walworth, Wisconsin, waar hij de beste verdediger van het team was. Frederick aasde al langer op een mooi collegeteam en was zo slim om vervroegd zijn high school af te ronden zodat hij kon meedoen aan de voorjaarstrainingen op Wisconsin. Mede hierdoor werd hij de eerste eerstejaarsstudent in de geschiedenis van de Badgers die een basisplaats had tijdens de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen in 2009. Tegenslag volgde een week later met een heftige enkelblessure. Hij knokte zich echter terug en de laatste twee wedstrijden weer mee als left guard. Om het verloren jaar goed te maken maakten de coaches de keuze om Frederick te ‘redshirten’. Redshirt is een Amerikaanse term waarmee wordt bedoeld dat een speler een jaar lang meetraint en uiteraard ook gewoon college volgt, maar niet meespeelt in officiële wedstrijden. Op deze manier wordt de periode op college kunstmatig verlengt. Omdat er nog twee goede centers rondliepen (John Moffitt en Peter Konz) speelde Frederick niet fulltime. Dit veranderde toen Konz in 2012 vertrok om deel te nemen aan de draft. Frederick speelde in 2012 alle wedstrijden en viel op door gedreven spel. Het deed Dallas besluiten in de eerste ronde met de 31ste pick te gaan voor de center uit Wisconsin die ook een aardige guard kan zijn.

Dallas Cowboys Rookie Camp
Ronde 2: Gavin Escobar, 47ste overall
Positie: Tight end
College: San Diego State

Een talentvolle tight end als back up achter Jason Witten moet de gedachte achter deze tweede ronde keuze geweest zijn. Escobar zal tijdens het voorseizoen de strijd aangaan met James Hanna die een jaar eerder een zesde ronde keuze was tijdens de draft van 2012. Escobar is natuurlijk sowieso nuttig als de Cowboys kiezen voor een ‘two tight end package’. Op Santa Margarita Catholic High School (California) werd was Escobar meerdere malen ‘man of the match’ en kreeg dan ook een aanbieding van San Diego State die hij met beide handen ving. Hij speelde hier van 2009 tot 2012 (waarvan het eerste jaar ge’redshirt’). In totaal noteerde Escobar 122 receptions voor 1646 yards en zeventien touchdowns.
Dallas Cowboys Rookie Camp
Ronde 3: Terrance Williams, 74ste overall
Positie: Wide receiver
College: Baylor

Een echte atleet. Naast football stond Williams op Baylor University ook bekend om zijn geweldige atletiekprestaties. Zo is hij nog steeds gevierd verspringer (7.61 voor de kenners). Tijdens zijn periode op college maakte hij 105 receptions voor 1502 yards waaronder vijftien touchdowns. Hij werd tweemaal genomineerd voor de Fred Biletnikoff Award die wordt uitgereikt aan de beste college wide receiver van het land. Justin Blackmon won hem bijvoorbeeld twee maal en ook Golden Tate, Michael Crabtree en Calvin Johnson staan in het rijtje. Als Williams in de buurt komt van deze namen gaan de Cowboys heel veel plezier aan hem beleven.
2013 NFL Combine
Ronde 3: J.J. Wilcox, 80ste overall
Positie: Safety
College: Georgia Southern

Wilcox is een speler met een interessante geschiedenis. Op Cairo High School maakte hij furore als wide receiver met in 2008 vijf touchdowns, maar speelde hij ook op diverse posities in de defense waarbij hij drie forced fubles en een interception noteerde. Hij is dus een veelzijdige speler die op Georgia Southern University als safety werd ingezet. Hij kan ook een kick terugrennen. Zijn gemiddelde is 25.2 yards per kickoff return. Absoluut een speler om in de gaten te houden.
Dallas Cowboys Rookie Camp
Ronde 4: B. W. Webb, 114de overall
Positie: Cornerback
College: William & Mary

Webb speelde van 2008 tot 2012 voor het William & Mary Tribe football team. Daarvoor onderscheidde hij zich al op Warwick High School (Newport News, Virginia). Hij kreeg een daar een prestigieuze prijs voor zijn prestaties als defensive back en ook op college viel hij op. In 2009 werd hij verkozen tot Colonial Athletic Association (CAA) Defensive Rookie of the Year. Als cornerback was Webb de onbetwiste nummer één. Een heel leuke keuze van de Cowboys om deze jongen een kans te geven.
Dallas Cowboys Rookie Camp
Ronde 5: Joseph Randle, 151ste overall
Positie: Running back
College: Oklahoma State

Zoals je vaker ziet heeft Randle diverse posities achter de rug. Maar running back lag hem uiteindelijk het best. Met name de cijfers van 2011 spreken tot de verbeelding. Hij rende dat jaar 1216 yards bij elkaar en scoorde 24 touchdowns. Indrukwekkende cijfers die de Cowboys deden verleiden om Randle toe te voegen. De back up running back spot van de Cowboys was vorig jaar bedroevend en de keuze voor de speler van Oklahoma State is dan ook zeer verstandig. De jongen heeft potentie en moet dat nu gaan omzetten naar iets speciaals bij zijn nieuwe werkgever.
Dallas Cowboys Rookie Camp
Ronde 6: DeVonte Holloman, 185ste overall
Positie: Linebacker
College: South Carolina

De laatste pick in de draft van dit jaar was voor Holloman die op zijn eerste (Independence) High School een teamgenoot was van Hakeem Nicks, de populaire wide receiver van de New York Giants. Het laatste schooljaar bracht hij door op South Pointe High School waar hij kampioen van de staat werd. Daar was hij weer teamgenoot van Buffalo Bills cornerback Stephon Gilmore. Op de University of South Carolina werd als snel duidelijk dat de linebacker geschikt was voor een toekomst in de NFL. Toch werd hij nog redelijk laat, pas in de zesde ronde gekozen. Hij zal dit jaar backup zijn als outside linebacker en is ook zeer bruikbaar bij Special Teams.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen