Malkin MVP van afgelopen seizoen

Door

Vannacht zijn tijdens een groots gala met vele beroemdheden de jaarlijkse NHL Awards weer uitgereikt. De belangrijkste prijs, de Hart Memorial Trophy voor de beste speler van het reguliere seizoen, ging naar Evgeni Malkin. De aanvaller van de Pittsburgh Penguins deed het afgelopen jaar met 50 goals en 59 assists de langdurige afwezigheid van Sidney Crosby bijna vergeten.

Malkin was samen met aanvaller Steven Stamkos van de Tampa Bay Lightning en goalie Henrik Lundqvist genomineerd, maar won deze award met een grote overmacht. Van de 149 lijstjes die de leden van de Professional Hockey Writers’ Association inleverde, stond de Rus maar liefst 144 keer bovenaan vermeld. De Hart Memorial Trophy was overigens niet de enige prijs die Malkin mee naar huis mocht nemen; hij sleepte ook de Ted Lindsay Award (voor de beste speler van het seizoen gekozen door de spelersbond) en de Art Ross Trophy (voor de speler met de meeste punten in het seizoen) in de wacht.

Lundqvist beste goalie

Henrik Lundqvist hoefde trouwens niet al te rouwig te zijn dat hij de Hart Memorial Trophy misliep. Hij kreeg namelijk de Vezina Trophy uitgereikt voor zijn uitstekende keeperswerk tussen de palen bij de New York Rangers. Het was de derde keer dat de Zweed was genomineerd voor de prijs van de beste goalie, maar dit jaar mocht hij hem dan ook eindelijk in ontvangst nemen. Hij liet hierbij zijn concurrenten, Pekka Rinne van de Nashville Predators en playoffs-MVP Jonathan Quick van de LA Kings, op ruime achterstand.

De Norris Trophy, de prijs voor de beste verdediger, ging naar Erik Karlsson van de Ottawa Senators. Deze prijs vormde een hoogtepunt in een al mooie week voor de jonge verdediger. Eerder werd namelijk al bekendgemaakt dat hij een nieuw lucratief contract had getekend dat hem nog zeven jaar aan zijn club verbindt.

Ken Hitchcock werd benoemd tot coach van het jaar en mocht daardoor de Jack Adams Award in ontvangst nemen. Veteraan Hitchcock zette dit seizoen een indrukwekkende prestatie neer door vroeg in het seizoen de ontslagen Davis Payne op te volgen en vervolgens zijn team naar de tweede plek in de Western Conference te leiden.

De award voor de beste rookie van het seizoen, de Calder Trophy, ging naar Gabriel Landeskog, de jonge aanvaller van de Colorado Avalanche. De Zweed kende een sterk debuutjaar, waarin hij al snel een vaste plek in het team veroverde en uiteindelijk zelfs de topscorer van het team werd.

Alle winnaars op een rij

Voor de volledigheid geven we hieronder een overzicht van alle winnaars van de NHL Awards van dit seizoen:

Hart Memorial Trophy: Evgeni Malkin (Pittsburgh Penguins)

Vezina Trophy: Henrik Lundqvist (New York Rangers)

James Norris Trophy: Erik Karlsson (Ottawa Senators)

Jack Adams Award: Ken Hitchcock (St. Louis Blues)

Calder Memorial Trophy: Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche)

Ted Lindsay Award: Evgeni Malkin (Pittsburgh Penguins)

General Manager of the Year: Doug Armstrong (St. Louis Blues)

Frank J. Selke Trophy: Patrice Bergeron (Boston Bruins)

Bill Masterton Memorial Trophy: Max Pacioretty (Montreal Canadiens)

Lady Byng Memorial Trophy: Brian Campbell (Florida Panthers)

NHL Foundation Player Award: Mike Fisher (Nashville Predators)

Bridgestone Messier Leadership Award: Shane Doan (Phoenix Coyotes)

King Clancy Trophy: Daniel Alfredsson (Ottawa Senators)

Maurice Richard Trophy: Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning)

Art Ross Trophy: Evgeni Malkin (Pittsburgh Penguins)

William M. Jennings Trophy: Brian Elliott en Jaroslav Halak (St. Louis Blues)

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen