LA Lakers clinchen eerste plek, James Harden ook in de bubble on fire

De herstart van het NBA-seizoen is een feit. Elke week brengt SportAmerika minimaal twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten en teleurstellingen, terwijl er daarnaast ook vooruitgeblikt wordt op de aankomende wedstrijden.

STAND

IN DE SPOTLIGHTS

PLAY-IN-TOURNAMENT

In het westen is de race voor de achtste plek in de playoffs heel wat spannender dan in het oosten. Maar liefst zes teams maken nog kans op de felbegeerde achtste en daarmee ook laatste plek in de playoffs: de Grizzlies, Blazers, Spurs, Pelicans, Kings en Suns. De Memphis Grizzlies maakten op voorhand de grootste kans, omdat ze bij aanvang al op de achtste plek stonden. Grootste uitdagers zijn de Pelicans, Spurs en Blazers.

Op de tweede dag van de NBA bubbel speelden de nummers acht en negen tegen elkaar: Grizzlies – Blazers. Het was meteen een belangrijke wedstrijd om de concurrentie pijn te doen. Portland leidde het grootste gedeelte van het duel. Toch moesten ze aan het einde van het vierde kwart nog een inhaalslag maken om kans te behouden op de overwinning. Na 48 minuten was de overwinning voor de Blazers nog niet binnen, maar hadden ze wel overtime afgedwongen. Dit mede door twee belangrijke driepunters van Carmelo Anthony. In overtime liepen de Blazers al snel uit naar een voorsprong van negen punten. Deze voorsprong gaven ze niet meer weg: 135 – 140.

Voor de Grizzlies, die na het verlies tegen Portland nu bijna zeker zijn van het play-in-tournament, is het belangrijk om genoeg wedstrijden te blijven winnen om de achtste plek vast te houden. Als ze hierin slagen is er aan het einde van de rit maar 1 overwinning nodig op de negende seed om een plek in de playoffs te bemachtigen. Het duel tegen de directe rivaal om deze plek, de Spurs, was dan ook meteen een belangrijk duel. Lang gingen de Spurs met ongeveer vijf punten aan de leiding, maar Memphis vocht zich terug in de wedstrijd.

KNOTSGEKKE SLOTFASE VS SPURS

Na een rake driepunter van Jaren Jackson Jr met nog tien seconden te gaan leken de Grizzlies wederom overtime nodig te hebben. Helaas voor de ploeg uit Memphis was dat niet het geval. Met nog 1 seconde te gaan maakte Brooks een fout op DeMar DeRozan. Hij maakte beide vrije worpen en besliste daarmee de wedstrijd in het voordeel van de Spurs: 106 – 108.

Volgende uitdager van Ja Morant en zijn Grizzlies kwam in de vorm van Zion Williamson en de New Orleans Pelicans. Het werd voor de Grizzlies tijd om een wedstrijd te winnen. Met 0-3 tegen directe tegenstanders zou het namelijk een lastig verhaal worden om de achtste seed te behouden. Vanaf het begin leek het er niet op dat het deze wedstrijd wel zou lukken. De eerste score van de wedstrijd was voor de Pelicans en die gingen er vervolgens met de leiding vandoor. In het derde kwart kwam de eerste voorsprong voor de Grizzlies: ruim anderhalve minuut stonden ze 1 punt voor. Daarna waren het de Pelicans die de wedstrijd rustig uitspeelden: 99 – 109. De Grizzlies mogen de komende weken dus nog flink aan de bak.

LAKERS CLINCHEN EERSTE PLAATS

Voor het eerst sinds 2010 (laatste kampioenschap van de Lakers) hebben de Los Angeles Lakers de eerste plaats in het westen definitief binnen. Daar waren ze al dichtbij voor de herstart, maar doordat de Lakers in de eerste wedstrijd wonnen van de LA Clippers kon het eigenlijk al niet meer fout gaan. In die wedstrijd was het Anthony Davis die de kar trok bij de Lakers. De big man was goed voor 34 punten en 8 rebounds. Toch was het LeBron James die de wedstrijd voor de Lakers won door in de laatste seconden van de wedstrijd, na een gemist schot, zijn eigen rebound te pakken en vervolgens de winnende field goal te scoren. Bij de Clippers waren Paul George en Kawhi Leonard de uitblinkers, met respectievelijk 30 en 28 punten. Montrezl Harrel miste de wedstrijd vanwege het overlijden van zijn oma.

Na de overwinning van de Clippers gingen de Lakers hard onderuit tegen de Toronto Raptors. Het 92-107 verlies werd vooral geleden in de laatste minuten van de wedstrijd, toen de Raptors uitstekend verdedigden. Kyle Lowry was goed voor 33 punten.

LAKERS STELLEN EERSTE PLEK EINDELIJK VEILIG

Twee dagen na het verlies tegen de Raptors deed zich een nieuwe kans aan: De Utah Jazz. Een 19-5 run aan het einde van het derde kwart leidde de overwinning in. De Jazz kwamen in het vierde kwart namelijk niet dichterbij dan vijf punten. De Lakers schoten tijdens dit duel met scherp: maar liefst 50% van het veld en 35% vanaf de driepuntslijn. Het was wel weer de Anthony Davis show. Deze keer was hij goed voor 42 punten en 12 rebounds. James was goed voor 22 punten en 8 rebounds en 9 assists. James en Davis waren gecombineerd goed voor meer dan de helft van het totaal aantal schoten van de Lakers. Na de winst vs de Jazz (116-108) was de buit binnen en gaan ze als eerste de playoffs in.

HOUSTON WINT IN OVERTIME VAN DALLAS

Ruim drie maanden geen officiële wedstrijden was geen reden voor James Harden om het rustig aan te doen. In het duel tegen de Dallas Mavericks was hij maar liefst goed voor 49 punten, 9 rebounds en 8 assists. Lang ging de wedstrijd op in het voordeel van de Mavericks, maar in de allerlaatste seconden van de wedstrijd miste Harden een vrije worp. Robert Covington pakte echter de rebound en scoorde. Door die score werd er overtime afgedwongen. In overtime ging het lang gelijkop, maar uiteindelijk trokken de Rockets aan het langste eind. Bij de Mavs was Kristaps Porzingis goed voor 39 punten en 16 rebounds. Luka Doncic noteerde een triple-double (28-13-10).

DE TEGENVALLERS

ZION OP MINUTES RESTRICTION

Wie had gehoopt op veel minuten voor Zion Williamson tijdens de eerste wedstrijden van de NBA restart zal teleurgesteld na de eerste week van de hervatting gekeken hebben. De Pelicans, die nog vol in de race zijn voor de achtste plek, lijken de toekomst hoger op het lijstje te hebben staan dan eenmalige playoff-deelname. Daarom hebben ze besloten om Zion rustig te brengen en het allemaal niet te rushen. In de eerste wedstrijd tegen de Utah Jazz (106-104 verlies) speelde Zion maar vijftien minuten. Wat vooral opviel was dat hij de laatste minuten van de wedstrijd vanaf de bank moest toekijken. Dat zorgde, onder andere bij Williamson, voor een hoop verontwaardiging. Zeker omdat de wedstrijd nog zeker niet gespeeld was.

Ook in de tweede wedstrijd (103 -126 verlies tegen de Clippers) deden de Pelicans het rustig aan. Het resultaat deze wedstrijd: 14 minuten voor Zion. Ook hier was er vroeg in de partij veel tijd voor Zion. Met nog ruim acht minuten te gaan in het derde kwart werd hij echter gewisseld en kwam hij niet meer binnen de lijnen. De Pelicans zouden het duel vs de Clippers uiteindelijk verliezen.

Tegen directe rivaal Memphis mocht Zion wel meer minuten maken: 25 welgeteld. In tegenstelling tot de andere wedstrijden mocht hij nu ook in het vierde kwart spelen. Hij was goed voor 23 punten, 7 rebounds en 5 assists. er zit dus wat progressie in, maar elke minuut die Zion mist kan de Pelicans de playoffs kosten.

(Foto: Jesse D. Garrabrant/NBAE via Getty Images)