Kyle Trask en Kyle Pitts: dodelijk duo richting 2021 NFL Draft

Door

Het was afgelopen weekend vs Kentucky weer de Kyle & Kyle show. In Florida versloegen de Gators de Kentucky Wildcats met 34-10. Dit kwam vooral dankzij het duo QB Kyle Trask en TE Kyle Pitts. Zowel de QB als de TE zijn gegadigden om tijdens de 2021 NFL Draft in de eerste ronde al gekozen te worden. Waarom? Kijk en huiver.


KYLE & KYLE: DODELIJK DUO VOOR FLORIDA


Zoals ze tijdens de eerste twee wedstrijden van dit SEC-seizoen ook lieten zien, was het duo QB Kyle Trask – TE Kyle Pitts vs Kentucky weer dodelijk. De defense van Kentucky is zeker geen walk-over, ook al liet het duo ze eruit zien alsof ze nog nooit eerder met elkaar gespeeld hadden.

TOUCHDOWN #1: COMBI VAN PRECISIE EN SNELHEID

Het begon allemaal al vroeg in de wedstrijd. Kyle Trask laat bij de eerste touchdown zijn dat hij, wanneer hij van zijn offensieve lijn fantastische pass protection krijgt, dodelijk effectief is. Trask heeft drie seconden nodig om terug te stappen, naar de rechterkant van het veld te kijken om zo de safety weg te houden bij Kyle Pitts en vervolgens een pracht van een pass te gooien naar zijn beste wapen.

Kyle Pitts laat voorafgaand aan deze touchdown zien wat voor een bizarre atleet hij is. Het begint allemaal met zijn route running. Zeker voor een TE is de route running van Kyle Pitts nu al vergevorderd. Hij zit op het niveau van een normale receiver, wat hem alleen maar lastiger maakt om te verdedigen. Deze route zorgt ervoor dat zijn verdediger op het verkeerde been wordt gezet. Met een explosieve fake en stap naar links creert hij de ruimte om naar binnen te komen. Daarna laat hij ook nog even zijn snelheid zien.

TOUCHDOWN #2: ELITE VISION

Bij de tweede touchdown van de dag begint het allemaal met een fake handoff, die al meteen een rushende verdediger uit positie brengt. Kyle Trask leest zijn read goed, houdt de bal en laat eigenlijk meteen blijken waar hij naartoe wil gooien. Dit doet hij dan ook, zonder een stap achteruit te zetten, direct na de fake handoff.

Toch blijkt ook dit weer magistraal werk om een verdediger uit positie te krijgen. Het lijkt namelijk alsof hij naar zijn andere wapen, WR Kadarius Toney (komt in motion), wil gooien. Hierdoor gaat de verdediger die hem dekt direct naar hem toe. Zo ontstaan er een gat richting Kyle Pitts, die ondertussen zijn een-vs-een duel heeft weten te winnen. Laat het dan maar aan Kyle Trask over om een fantastische pass right on the money te gooien. De pass wordt zo gegooid dat de verdediger er niet bij kan en alleen Kyle Pitts een kans heeft. Hij stelt niet teleur.

Hoe kwam Kyle Pitts voor zijn man? Juist: magische route running en voetenwerk. Eerst doet hij net alsof hij gaat blocken (wat hij overigens ook prima kan), waarna hij vervolgens ineens aanzet en (net zoals bij voorbeeld 1) explosief afzet naar rechts. De verdediger weet niet wat te doen en loopt vervolgens achter de feiten aan. Ook de manier waarop hij de bal vangt (plaatsing van de handen) is football technisch-gezien perfect uitgevoerd.

TOUCHDOWN #3: ELITE ROUTE RUNNING

Tot slot de derde touchdown van de dag, en wederom is het een compleet andere play. Dit keer vangt Kyle Trask vanuit een empty backfield de bal, waardoor de defensie weet dat het een pass gaat zijn. Dit is ook te zien aan de line-up van de defense. Boven in beeld zie je bij de snap drie verdedigers tegenover twee receivers van Florida staan. Een van die receivers is Kyle Pitts.

Op het moment dat Trask in zijn handen klapt, is het meteen duidelijk dat een van die drie verdedigers (bovenin) een pass rusher gaat worden, waardoor de twee receivers van Florida 1-vs-1 komen te staan. De combinatie van fantastische pass protection van de Florida OL, de screen van WR Trevon Grimes en de route van Kyle Pitts zorgen ervoor dat deze touchdown ontstaat. De pass van Trask is, wederom, right on the money.

Dit is een touchdown waar Kyle Pitts (zie hieronder) een route rent waar zelfs veel receivers ongelooflijk veel moeite mee hebben om correct uit te voeren. Kyle Pitts doet het feilloos. Wederom is daar de explosieve stap naar rechts, maar dit is nog maar het begin. Vervolgens moet Grimes vooral flink (en legaal) in de weg lopen en draait Pitts (wederom door met links en rechts flink af te zetten) extreem snel naar links.

Binnen twee stappen draait hij zijn hele lichaam, iets wat voor een tight end bijna ongehoord is. De verdediger is compleet kansloos en heeft daarna geen schijn van kans om hem nog tegen te houden. Touchdown nummer drie van de dag.

DE CONCLUSIE IS…

Dat Kyle Pitts een gegarandeerde top 15 pick is in de 2021 NFL Draft. Er zijn wederom veel aanvallende wapens die de eerste ronde zullen halen, maar misschien is Kyle Pitts wel de meest unieke optie van allemaal. Kyle Trask zal in de schaduw van Trevor Lawrence en Justin Fields ook hopen op een plek in de eerste ronde. Veel hebben BYU’s Zach Wilson en North Dakota State’s Trey Lance nog boven hem staan, maar daar zijn de vraagtekens (en de ontwikkelingskurf) vele malen groter dan bij Trask.

Trask laat het dit (en vorig seizoen) al wekelijk zien vs de beste teams in de sterkste conference van het college football. Trey Lance en Zach Wilson hebben alleen maar tape van wedstrijden vs D2 teams of teams buiten de power five (ACC, BIG TEN, BIG 12, PAC-12 en SEC). Het niveauverschil is gewoon enorm groot. Een scenario als dat van Justin Herbert tijdens de 2020 NFL Draft is dan ook zeker niet ondenkbaar. Kyle Trask is een first round pick meer dan waard.

Photo: Kim Klement / USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen