Knotsgekke doelpunten leidden Penguins langs Philadelphia

Door

The Battle of Pennsylvania staat altijd garant voor spektakel en dat was ook vandaag niet anders. Beide ploegen speelden bepaald niet hoogstaand, maar door fouten van beide kanten was het wel een spectaculaire wedstrijd. De Pittsburgh Penguins waren voor het eerst dit seizoen de meerdere van de Flyers.

Matt Cooke is bekender om zijn grove overtredingen als hij is om zijn doelpunten, maar de Canadees opende de score binnen 5 minuten. Hij was sneller dan Jaromir Jagr en versloeg doelman Bryzgalov één op één.

Jagr nam daarna echter vliegensvlug revanche. De Tsjechische oud-speler van de Penguins maakte er met 2 doelpunten 1-2 van. De eerste was een 4 on 4 goal, de tweede een 4 on 3 powerplay goal. Daarna kreeg Jagr nog enkele kansen om zijn hattrick te complementeren, maar de eerste periode werd beëindigd met een 1-2 tussenstand.

Daarmee leken er al 3 aparte doelpunten gemaakt te zijn, maar het werd nog gekker. Jordan Staal maakte er shorthanded 4 on 5 2-2 van, waarna Brooks Orpik zijn ploeg in de problemen bracht door ook een penalty op te lopen. De Penguins moesten daardoor 1:27 3 on 5 spelen.

Maar wat een probleem leek, werd beantwoord met een doelpunt. Matt Cooke kreeg de puck enigszins gelukkig mee uit het verdedigingsvak, was sneller dan Kimmo Timonen en versloeg doelman Bryzgalov om er 3-2 van te maken. Bryzgalov’ wedstrijd was gelijk ten einde, de Rus werd vervangen door Bobrovsky.

De goal van Cooke viel met nog 0:01 te gaan in de penalty van Pascal Dupuis, waarmee Cooke een 3 on 5 shorthanded goal maakte. De laatste keer dat een Penguin dat lukte was op 13 februari 1988, toen Mario Lemieux zo’n doelpunt maakte tegen de Los Angeles Kings.

Daarmee leken de Penguins de derde periode met een voorsprong te mogen beginnen, maar niets bleek minder waar. Deryk Engelland verloor zijn balans voor het doel van Marc-Andre Fleury en daardoor kon Eric Wellwood zijn allereerste doelpunt in de NHL noteren: 3-3.

En zo vreemd als de eerste twee periodes verliepen, begon ook de derde periode. Dustin Jeffrey noteerde binnen een minuut 4-3 en ook Pascal Dupuis scoorde al vroeg, waarmee de Penguins zomaar op 5-3 stonden.

De wedstrijd leek beslist toen James Neal na 10 minuten in de derde periode zijn eigen rebound achter Bobrovsky werkte, maar in deze wedstrijd viel niets uit te sluiten. De Flyers konden echter nog maar weinig echte kansen creëren, waardoor de wedstrijd wel degelijk beslist was.

Met nog 20 seconden te gaan maakte Wayne Simmonds er nog wel 6-4 van, maar verder kwam het niet. Daarmee komen de Penguins op gelijke hoogte met de Flyers in de strijd om de vierde plaats in de Eastern Conference. Beide ploegen verzamelden in 58 wedstrijden 71 punten.

In de strijd om de topscorerspositie scoorden zowel nummer 1 Malkin als nummer 2 Giroux 1 punt. Beide aanvallers noteerden 1 assist. Matt Cooke was topscorer in de wedstrijd met 2 doelpunten en 1 assists.

Wat echter vooral opviel waren de doelmannen aan beide kanten, die weinig goede vorm toonden. Ook de scheidsrechters floten af en toe heel warrig, zo had Jordan Staal voor een boarding overtreding ook gerust van het ijs gestuurd mogen worden.

Beide ploegen treffen elkaar nog 3 keer dit regular season en met de huidige stand zouden beide teams elkaar ook treffen in de eerste ronde van de play-offs.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen