Kidd denkt niet aan stoppen

Door

Voor Jason Kidd ligt er een Edwin van der Sar-achtig einde in het verschiet: stoppen met dé titel. Maar de 38-jarige point guard van Dallas Mavericks is nog helemaal niet van plan na de NBA Finals zijn basketbalschoenen voorgoed in z’n locker te laten.

,,Ik wil graag blijven spelen, zeker zoals ik me zo voel als nu. Ik voel me goed”, verwoordde de ervaren spelverdeler het. ,,Ik weet dat ik geen 35 minuten per wedstrijd meer ga maken, maar ik heb nog genoeg te geven in een wedstrijd. Ik hou van de competitie. Daar heeft leeftijd niets mee te maken. Ik ben nog steeds een groot fan van het spelletje.”

Uiteraard is zijn leeftijd een dingetje binnen de ploeg. Dirk Nowitzki noemt hem plagerig ‘fossiel’. Shawn Marion zegt dat hij ‘bijna 50’ is. Het hoort bij de dynamiek van een groep. Maar het respect voor de oudste startende point guard in de NBA Finals is groot.

,,We zijn altijd een beter basketbalteam als hij ons faciliteert op de vloer”, sprak zijn huidige coach Rick Carlisle voorafgaande aan Game 1. ,,Hij brengt jongens in verschillende posities in stelling, leidt onze aanval en bepaalt de flow van ons team. Als we plays moeten callen, doe ik dat soms, maar Jason kan dat ook erg goed. Hoe meer hij kan doen, des te beter ons team speelt”, was de dikke verbale veer van zijn hoofdcoach.

Gepokt en gemazeld is hij. Kidd heeft het allemaal wel gezien en/of gedaan, behalve het winnen van een NBA-ring. De titel ontbreekt nog op z’n palmares.

Daarmee valt de vijfvoudig All Star in de categorie van NBA-grootheden die (nog) geen kampioenschap wist te vieren. Denk bijvoorbeeld aan Patrick Ewing.

In 2002 en 2003 strandde J-Kidd in het zicht van de haven. Los Angeles Lakers (4-0) en San Antonio Spurs (4-2) hielden ‘zijn’ verrassende New Jersey Nets in de eindstrijd af van de titel. Acht jaar rijper krijgt hij dan opnieuw de kans.

,,In Jersey dacht ik dat we niet te houden waren en de finals drie of vier keer achter elkaar zouden halen”, aldus de spelverdeler. ,,Nu zijn we hier pas weer. Hopelijk kunnen we de weg naar het kampioenschap vinden.”

Titel of niet; Kidd vindt dat zijn zeventienjarige avontuur in de NBA als speler nog niet is afgelopen. Zijn contract loopt nog een jaar door, al kan een mogelijke lockout hem misschien nog van gedachten doen veranderen.

Foto: commons.wikipedia.org

Ook leuk om te lezen