Joe Maddon: de beste manager van de MLB

Door

Laten we er geen doekjes om winden: de Tampa Bay Rays staan in de American League Division Series en het is ontzettend knap hoe ze dat weer geflikt hebben. Tussen de powerhouses uit de Bronx, Boston en ook Toronto hebben de Rays voor de derde keer in vier jaar de play-offs in de MLB gehaald. Dit jaar is het extra opmerkelijk, want de sterren gingen weg en de payroll liep terug. Maar dat is geen probleem voor de beste manager in de MLB.

Natuurlijk zijn er in een door statistieken gedreven sport geen stats voor de beste manager, dus de conclusie is geheel subjectief. Maar toch denk ik dat er genoeg is om die conclusie te onderbouwen.

De wereld draait om geld, zoals verse Florida Marlins (volgend jaar Miami Marlins!) manager Ozzie Guillen vorige week al zei. Laat geld nou net iets zijn waar ze in centraal Florida niet veel van hebben.

Dit jaar moeten ze het met ‘maar’ 42 miljoen dollar doen. Dat staat in schril contrast met de 207 miljoen in New York, de 164 miljoen in Boston de 92 miljoen van ALDS tegenstander Texas Rangers. Kortom: de Rays moeten de eindjes aan elkaar knopen en slim zijn. Laat dat maar aan Maddon en General Manager Andrew Friedman over.

De Rays begonnen dit seizoen zonder outfielder Carl Crawford, eerste honkman Carlos Peña en closer Rafael Soriano, die allemaal voor veel geld hun heil elders zochten.

Toch staan de Rays met wat kunst en vliegwerk in de play-offs en hebben ze een goede uitgangspositie na de ‘split’ in Texas. Als de Rays de twee thuiswedstrijden vandaag en morgen winnen staan ze in de ALCS.

En nu hoe? Door Joe Maddon. Een peoplemanager pur sang, die iedereen gemotiveerd houdt en de juiste mensen op de juiste plek zet. Hij is niet bang Casey Kotchmann in het midden van de slagorde te laten staan als hij hot is en hij heeft er ook geen moeite mee jonge jongens als Desmond Jennings de kans te geven.

Deze week bewees de ex benchcoach van de Los Angeles Angels weer eens zijn lef en kennis. Met een 7-6 achterstand, niemand op de honken en twee uit in de negende inning stuurde Maddon tegen de Yankees Dan Johnson naar de slagplaat in de 162e wedstrijd. Dan Johnson, die sinds 27 april geen hit in de Major League had laten optekenen en een .108 slaggemiddelde had. Johnson sloeg een homerun, waardoor Evan Longoria uiteindelijk in extra innings een walk-off homerun kon slaan.

Iedereen zou Maddon voor gek verklaard hebben als Johnson een uit had gemaakt. Hoe kan je iemand met een .108 slaggemiddelde op zo’n moment in de wedstrijd brengen? De Rays hadden een homerun nodig en Johnson had in de afgelopen twee minor league seizoenen 43 homerun geslagen in 191 wedstrijden. Daarnaast is het een lefty en righty Cory Wade stond op de werpersheuvel. Een goede beslissing moet je los zien van het resultaat. Als Johnson een uit had gemaakt was het nog de beste beslissing die Maddon kon maken. Gelukkig voor de Rays viel de keuze goed uit. Ik weet zeker dat geen manager in de MLB dit had aangedurfd.

Dit weekend in de play-off series tegen Texas Rangers liet Maddon weer zien over een flinke dosis lef en onconventioneel denken te beschikken: in plaats van ace James Shields op korte rust game 1 van de ALDS te laten pitchen koos Maddon voor Matt Moore. Moore, die slechts één Major League start heeft in zijn carrière. Resultaat? Zeven two hit innings. Hierdoor kon Shields uitgerust game 2 pitchen.

Topmanager, die Maddon.

Foto: sportsnet.ca

Ook leuk om te lezen