Inside Look: Miami Heat’s verdediging

Door

Miami Heat v New Orleans HornetsDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: Miami’s swarming defense.

De Miami Heat zijn dit jaar niet het beste verdedigende team. Qua tegen gekregen punten staan zij slechts zevende, achter bijvoorbeeld de Indiana Pacers en de San Antonio Spurs. Uw redacteur denkt dat Miami hier nog wel in gaat stijgen, zeker wanneer de strijd om de eerste plek in de Eastern Conference losbarts, laat staan de play-offs.

Los van dat, Miami voert de NBA wel aan in geforceerde turnovers. Zij forceren er 18,2 per wedstrijd, een turnover meer dan de nummer twee op de lijst. Commentatoren noemen dit wel eens swarming defense, iets vaags wat betekent dat ze spelers vaak dubbelen om hen vervolgens de bal in te laten leveren.

Wellicht kan deze Inside Look één en ander verduidelijken. We pakken een play uit de wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans van woensdagnacht en proberen zo de stijl van verdedigen te verduidelijken.

Wat hieraan vooraf gaat is een normale aanval van New Orleans. Na twee gemaakte vrije worpen dribbelt Jrue Holiday de bal op, verdedigd door Norris Cole. Naast Holiday spelen de Pelicans met Davis, Aminu, Stiemsma en Evans. Miami staat op de vloer met Cole, James, Wade, Bosh en Andersen.

01

Let op de start van de aanval. Aan het begin van de play is het duidelijk dat Aminu zich niet echt met de aanval gaat bemoeien, hij zoekt een plekje op ver weg van de actie. Wade verdedigt hem. Anthony Davis wordt opgepikt door Bosh zodat Andersen Stiemsma kan verdedigen. Evans blijft dan over voor LeBron. Vanaf dat punt gaat de aanval beginnen.

02

Anthony Davis zet een zogenaamde brush-screen voor Holiday. Hij doet alsof hij een blok gaat zetten, maar glipt weg. Bosh wordt in de luren gelegd en stapt in, waardoor Davis de hele linkerkant van het veld voor hem alleen heeft. In reactie hierop laten Wade en Andersen zich in de paint zakken. Aminu veegt nog even zijn gezicht af. Ook belangrijk.

03

Kijk hoe vrij Davis staat, Andersen moet naar het midden van de paint om te helpen en ook Wade staat enkele meters van zn man af. LeBron James belemmert de pass richting Stiemsma. Door het inzakken van Miami krijgt Bosh de kans terug te keren bij Davis. Deze aanval wordt dan ook afgeslagen.

04

Als Davis opnieuw naar buiten loopt eist hij de bal op. Merk op dat Andersen en Wade weer buiten de paint staan, maar met hun gezicht volledig richting het spel. Stiemsma verstopt zich erachter en Aminu krabt wat aan z’n bovenbeen.

05

Na enkele picks zonder resultaat is Holiday weer aan de bal. Stiemsma is eventueel aanspeelbaar, maar is aanvallend een te kleine dreiging. Andersen en Wade laten hun spelers volledig links liggen terwijl James zakt om een eventuele pass naar Stiemsma te bemoeilijken. Aminu lijkt wakker geworden en slaat het allemaal gade.

Op dat moment zet Davis opnieuw een pick voor Holiday, die vervolgens naar de hoek van het veld dribbelt, daar laat Bosh Davis volledig los en sluit Holiday samen met Cole in.

06

De kleine point guard van de Pelicans is ingesloten tussen Cole, de boomlange Bosh en de zij- en achterlijn. Ondertussen is LeBron doorgeschoven naar Davis. De enige die vrij staat is Evans. Die pass moet langs Bosh en James, dwars over het veld. Dat gaat dan ook mis.

07

De pass wordt van richting verandert door Bosh, waarna drie spelers direct vol richting de andere kant van het veld rennen. Cole is weg, Andersen zet het grote lijf in beweging en Wade doet eveneens de eerste stappen. Allemaal hebben ze de mislukte pass gezien en vertrouwen erop dat LeBron het sprongduel om de hoge bal wint.

In dit geval krijgt Davis de bal nog terug en schiet hij uit balans een slecht schot, waarna Miami alsnog weg kan, maar het principe is duidelijk. De verdediging van Miami draait om opsluiten, helpen en weer terug. Zo forceren zij turnovers en winnen ze wedstrijden. Een hele andere stijl dan bijvoorbeeld Indiana, maar minstens net zo knap.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen