Inside Look: Kyrie Irving, Mr. 4th quarter

Door

Golden State Warriors v Cleveland CavaliersDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: Kyrie Irving

Nee, nee, nee. We gaan het deze week niet hebben over Andrew Bynum of over Anthony Bennett. We gaan het hebben over die jongen, of ondertussen misschien wel meneer, die het wél kan bij de Cleveland Cavaliers. Kyrie Irving ontpopt zich langzamerhand tot superster en heeft de laatste tijd voor zichzelf de naam opgebouwd de absolute Mr. Fourth Quarter te zijn.

Inside Look kán niet anders dan dat te moeten checken, en daarom analyseren we het spel van Kyrie. Hierbij stellen we de vraag of hij in het vierde kwart productiever is dan in de gehele wedstrijd en hoe het zit met zijn effectiviteit wanneer het er echt om draait, de zogenaamde ‘clutch’ momenten.

Kyrie’s standaard
Dit alles kunnen we natuurlijk slechts doen als we weten wat de standaard is van Uncle Drew. Zij standaard stats dit jaar?

PPG APG RPG PER
22.2 6.1 3.0 20.08

Absoluut geen slecht verhaal, maar ook niet het hoogste wat in de league is terug te vinden. Zijn shot-chart vertelt ons wellicht iets meer:

Shotchart_1388591707429

Kyrie is een bovengemiddeld goede schutter van de mid-range. Hij scoort hier ruim 43% van zijn schoten en dat is hoger dat het gemiddelde in de league. In de paint en van achter de driepuntlijn scoort Irving echter niet super. Je vraagt je op basis van deze gegevens af waarom Irving richting supersterstatus gaat, terwijl er nog zoveel te verbeteren is aan zijn spel.

Kyrie, mr 4th quarter?
Misschien is het dan wel inderdaad het vierde kwart waar Irving het waar maakt. Mr. Fourth Quarter to the rescue als het spannend is? Let’s see:

Shotchart_1388592028432

Oordeelt u zelf, met name op de mid-range wordt Kyrie veel efficiënter, maar ook in de paint maakt hij een flinke stap. Hier de verschillen op een rij:

irving4th

Op drie vlakken presteert hij significant beter, op andere plekken een stuk minder. Maakt dit Kyrie mr. Fourth Quarter? Nog niet helemaal. Misschien zijn het dan zijn schoten in de clutch die hem zo bijzonder maken.

Kyrie, mr Clutch?
Om dit te kunnen beoordelen moeten we eerst vaststellen wat clutch betekent. Volgens de stats van NBA.com houdt clutch in dat er gespeeld wordt in de laatste vijf minuten van een wedstrijd en dat het team ofwel vijf punten voor, ofwel vijf punten achter staat. De shot-chart van Irving ziet er in die situatie zo uit:

Shotchart_1388594237032

Een stuk meer groen dan in andere situaties, maar in de paint valt het tegen. Het lijkt alsof dat wat hij op de ene plekken beter doet, standaard moet inruilen tegen slechtere prestaties op andere locaties.

Toch kunnen we Kyrie weldegelijk mr. Clutch noemen, kijk maar naar onderstaand lijstje. Hierin staan de vijf spelers die in clutch-tijd minstens drie schoten per wedstrijd nemen met hun schotpercentages.

NBAStats (1)

Kyrie staat op een verdienstelijke tweede plek, met een percentage van 37%. Gezien zijn aantal pogingen in clutch tijd is hij bij Cleveland sowieso dé speler naar wie gekeken wordt als het spannend is, en hij doet het dan ook in 37% van de gevallen.

En dus, mr. Fourth Quarter? Een beetje. Mr Clutch? Mwah. Het percentage van 37% is matig. Van de spelers naar wie in clutch-tijd minstens drie keer gekeken wordt doet hij het goed (tweede achter Steph Curry). Maar als we dit verruimen naar 2.5 fga in clutch-tijd staat Irving achtste, achter spelers als Cousins, Paul en Harden.

Irving is dus dé man bij Cleveland, maar om mr. Fourth Quarter van de NBA te worden zal hij echt nog wat beter moeten worden.

 per 1-1-2014 via NBA.com

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Daan 10 jaar ago

  like

 2. Vincent van Genechten 10 jaar ago

  Stats zijn misschien niet WAUW maar denk hier eens aan: Kyrie heeft de bal in zijn handen in kijkt in clutch time naar Tristan Thompson, Anderson Varejao, een gekke Dion Waiters en Earl Clark of Jarrett Jack. Dat hij überhaupt nog 37% haalt is nuts. Irving is één van de beste clutch spelers in de NBA, punt aan de lijn.

  • Ewout 10 jaar ago

   37% is ook absoluut niet slecht, zeker gezie alle tegenstanders wetem dat Kyrie t schot moet gaan nemen. Maar toch, zeker in combinatie met zn shot charts, Kyrie is gewoon niet een superster. Hij is dan ook pas 21 (of 22?).

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen