Inside Baseball: NL East (week 13)

Door


De Atlanta Braves hebben de koppositie in de NL East weer overgenomen, maar de club wordt op de hielen gezeten door de Phillies en Nationals. De Mets zijn wie we dachten dat ze waren. Na een snelle start is het over en uit voor de Metropolitans. De Marlins… zijn de Marlins.

Standings t/m 24 juni 2018

ATLANTA BRAVES
(44-32, .579, -)


Na een goede home stand, waarin onder meer drie keer werd afgerekend met de San Diego Padres, vlogen de Atlanta Braves naar Toronto voor een tweeluik tegen de Blue Jays. Een lastige tegenstander, want Toronto had de laatste zeven thuiswedstrijden gewonnen. Mike Soroka gooide in z’n vaderland een heel aardige wedstrijd, maar het was Johan Camargo die met zijn eerste grand slam de aandacht opeiste en de Braves naar een 11-4 zege leidde. Vorige week woensdag had Blue Jays-starter J.A. Happ (8.1 IP, 4 ER, 8 K, 0 BB) het dusdanig op de heupen dat de Braves met 5-4 moesten buigen in de tweede wedstrijd. Voor Happ was het alweer z’n negende win van het jaar.

WEER DIE ORIOLES!

Eenmaal terug in het vertrouwde Atlanta moest de draad maar weer worden opgepakt tegen de abominabele Baltimore Orioles. Van dat plan kwam, helaas voor de Braves, weinig terecht. De Orioles zijn een regelrechte angstgegner voor de franchise uit Atlanta. Op 15 juni 2012 wonnen de Braves voor het laatst en daarna gingen vijf wedstrijden op rij verloren. Daar kwamen er dit weekend nog twee bij.

Runs scoorden de Braves genoeg, maar de pitchers lieten het afweten. Sean Newcomb (7.0 IP, 1 ER, 2 BB, 3 K) had het allemaal nog wel onder controle, maar in de negende inning leek het mis te gaan. Zoals wel vaker poetsten de Braves de achterstand ook net zo gemakkelijk weer weg. Toch trokken de Orioles na 15 innings alsnog aan het langste eind: 10-7.

Julio Teheran en de Braves speelden zaterdag, in de tweede wedstrijd, al na één inning een verloren wedstrijd. Een grand slam van Mark Trumbo sloeg een fikse deuk in het vertrouwen van Atlanta. Aan de hand van Brandon McCarthy (5.0 IP, 3 ER 5 K, 0 BB), Freddie Freeman en Dansby Swanson werden zondag de O’s eindelijk weer eens verslagen. De 7-3 overwinning kwam wel tot stand zonder de hulp van Arodys Vizcaino. De closer kampt met een schouderblessure en staat, net als Mike Soroka, op de DL. Het goede nieuws is wel dat Mike Foltynewicz terugkeert in de rotation.

UP NEXT

Atlanta sluit de home stand af met een serie tegen de Cincinnati Reds. Die ploeg komt, na de Cubs te hebben gesweept, met een goed gevoel naar SunTrust Park. Daarna pakken de Braves hun koffers voor een lange road trip die hen langs de Cardinals, de Yankees en de Brewers voert.


PHILADELPHIA PHILLIES
(41-34, .547, 2.5 GB)


De Phillies hebben een belangrijke week achter de rug. De ploeg van manager Gabe Kapler mocht zich meten met de Cardinals, maar vooral met divisierivaal Washington. Met name in dat rechtstreekse gevecht kon Philadelphia goede zaken doen in de NL East. Met drie nederlagen op rij begonnen de Phillies moeizaam aan deze maand, maar halverwege vonden ze toch de juiste versnelling. Philadelphia heeft inmiddels vier series op rij gewonnen.

Aaron Altherr raakte de bal niet lekker de laatste tijd. Of eigenlijk raakte hij de bal helemaal niet. De outfielder was 1-for-20 in z’n laatste at-bats toen hij in de 10e inning in het slagperk verscheen tegen de Cardinals. Marcell Ozuna miste de bal volledig en dat was koren op de molen voor Altherr en de Phillies. Met een double besliste hij de eerste wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg: 6-5.

SPANNING

Ook de overige wedstrijden in deze serie waren bloedstollend spannend. Matt Carpenter eiste namens de Cardinals de heldenrol op in het tweede duel, maar de rubber game werd opnieuw een prooi voor de Phillies. Dit keer liet Odubel Herrera zijn knuppel spreken. Bij een stand van 3-3 in de zevende inning ramde de outfielder de bal het stadion uit. De bullpen van de Phillies deed ook goed werk. Nadat starter Jake Arrieta drie runs had opgegeven, hielden de relievers keurig de nul.

HERRERA BLIJFT BEZIG

Daarmee was de koek voor Herrera nog niet op, want tegen de Nationals ging hij vrolijk verder met het slaan van homeruns. In de derde inning van de eerste wedstrijd was het opnieuw raak. Voor de vijfde wedstrijd op rij ging de bal de tribunes in en daarmee staat Herrera nu op een totaal van 13 homeruns. De Phillies legden de rivaal met 12-2 over de knie en namen de tweede plaats over in de NL East.

Ook Carlos Santana swingde deze avond met twee hits en vier RBIs. Aaron Nola (6.0 IP, 2 ER, 5 K, 3 BB) en Maikel Franco waren de helden in de tweede wedstrijd. Franco was 4-for-4 met twee runs en een RBI. De Nationals gaven wat meer tegenstand, maar moesten opnieuw buigen: 5-3. Voor Herrera kwam er een einde aan de mooie reeks met homers. Ook de derde wedstrijd leek de kant van Philly op te vallen, maar de ploeg kon een 6-2 voorsprong niet over de streep trekken. In de achtste inning ging het mis en trokken de Nats dit duel met 8-6 naar zich toe.

UP NEXT

De Phillies kunnen hun borst deze week nat maken. Eerst ontvangen ze in het eigen Citizens Bank Park de ontketende New York Yankees. Als The Bronx Bombers de stad verlaten, komen de Washington Nationals naar Philadelphia. Het wordt de derde serie tussen deze kemphanen. De eerste ging naar Washington en vorige week ging de tweede dus naar de Phillies.


WASHINGTON NATIONALS
(41-35, .539, 3.0 GB)


Na de laatste weken kennen de Nats de AL East beter dan de eigen NL East. Bryce Harper en consorten namen het achtereenvolgens op tegen de Yankees, de Blue Jays, nog eens de Yankees en de Orioles. Vorige week dinsdag stonden er weer eens wat oude bekenden tegenover de Nationals, maar dat was dan ook een serie waarin het er echt om ging. Tegen de Philadelphia Phillies stond de tweede plaats in de divisie op het spel.

De week begon met een anderhalve wedstrijd tegen de Yankees. Eerst moesten de teams een wedstrijd uitspelen om vervolgens een gehele wedstrijd in te halen. En dat dus op dezelfde dag. In mei stonden de weergoden dit niet toe. Juan Soto was de grote man in het duel dat begon met een 3-3 tussenstand. Of jongen eigenlijk, want de outfielder is nog maar een tiener. Zijn homerun hielp de Nats aan een 5-3 overwinning. Een paar uur later stond er 4-2 op het scorebord, maar dit keer in het voordeel van de Yankees.

Trea Turner trok de aandacht in de eerste wedstrijd tegen de Orioles. De bijna 25-jarige kortestop was 4-for-4 en sloeg, op weg naar de 9-7 zege, zijn achtste homerun van het jaar. Na een 3-0 nederlaag in de tweede wedstrijd richtten de Nats zich weer op in het derde duel. Voor de tweede keer in een paar dagen tijd was Juan Soto de held. Met een double in de achtste inning hielp de tiener uit de Dominicaanse Republiek de Nats aan een 4-2 zege.

NATS GAAN NAT TEGEN PHILLIES

Zo begonnen de Nationals met een goed gevoel aan de drie wedstrijden tegen de Phillies, maar dit goede gevoel werd al snel de grond ingeboord. Na een prima maand mei lijken de Nationals nu toch weer een beetje terug op het niveau van april. In mei noteerde de ploeg een mooi record van 19-7, maar nu stevent Washington weer af op een losing record. Philadelphia haalde in de eerste wedstrijd hard uit.

Niet alleen verloren de Nats dit duel met 12-2, maar ook de tweede plaats in de divisie. Starter Erick Fedde wacht nog altijd op z’n eerste win in de majors. Vorig jaar lukte het in drie pogingen niet en dit jaar gaat het al niet beter. Fedde (6.0 IP, 3 ER, 3 K, 2 BB) moest de tweede wedstrijd aan de Phillies laten en kreeg zijn derde loss van het jaar te verwerken. Een sweep bleef de Nationals voor eigen publiek bespaard. In de achtste inning kwam de herstelde Daniel Murphy door met een single en gaf daarmee de aanzet tot een 8-6 zege.

UP NEXT

De Nationals kunnen al snel revanche nemen voor de twee nederlagen tegen de Phillies. Vanaf donderdag staan de twee rivalen in Citizens Bank Park tegenover elkaar voor een serie van vier wedstrijden. Voor het zover is moeten de Nationals eerst nog in Florida af zien te rekenen met de Tampa Bay Rays. Daarmee treffen ze dus opnieuw een tegenstander uit de AL East…


NEW YORK METS
(31-44, .413, 12.5 GB)


Voor de Mets was er deze week reden voor een feestje. Een klein, bescheiden feestje weliswaar, want veel gewonnen werd er opnieuw niet. Toch bleken de knuppels nog wel degelijk te werken. Nu was het stadion er natuurlijk ook wel naar, want zelfs de Mets moesten, op bezoek bij de Rockies, in staat zijn wat runs te produceren in Coors Field. Eenmaal terug in New York kwamen de LA Dodgers op bezoek en dat is voor deze Mets toch ook bepaald geen garantie op succes.

RUNS REDDEN METS NIET

Op 1 juni scoorden de Mets voor het laatst meer dan vier runs in een wedstrijd. Zelfs de beste pitching rotation heeft run support nodig en dat ontbreekt er nogal aan in New York. Een bezoek aan Colorado is doorgaans wel goed voor wat runs en die kwamen er dan ook. Gemiddeld scoorden de Mets acht runs per wedstrijd tijdens deze serie van vier wedstrijden, maar slechts één keer werd gewonnen.

Eindelijk kreeg Jacob DeGrom (8.0 IP, 1 ER, 7 K, 1 BB) eens de steun die hij verdiende en met name Brandon Nimmo kreeg zijn knuppel aan de praat. De outfielder was goed voor twee homeruns en vier RBIs in het eerste duel, dat NY met 12-2 won. In de wedstrijden daarna produceerde de aanval respectievelijk acht, acht en vier runs, maar dat bleek niet genoeg om de Rockies op een tweede nederlaag te trakteren. Voor deze serie in Denver hadden de Mets overigens 17 wedstrijden nodig voor de 32 runs die ze scoorden tegen de Rockies.

HOME SOUR HOME

Het eigen Citi Field bood vervolgens ook al geen soelaas voor de dolende New York Mets. Zack Wheeler (7.0 IP, 4 ER, 7 K, 3 BB) hield vijf innings lang gelijke tred met Alex Wood, maar een grand slam van Cody Bellinger maakte alles anders. Het verwachte pitchers’ duel tussen Jacob DeGrom en Clayton Kershaw kwam er niet. De Dodgers-pitcher verdween al na drie innings van de heuvel en gaf twee runs op. Het was echter opnieuw een grand slam waardoor de Mets knock-out gingen.

In de achtste inning brak Matt Kemp het verzet van de thuisploeg en had daarmee een belangrijk aandeel in de 10-3 zege. Dat de Mets ondanks alle tegenslagen nog wel over veerkracht beschikken, bewezen ze zondag. Met z’n eerste homerun van het jaar sloeg catcher Kevin Plawecki de Mets weer naast de Dodgers in de achtste inning. Justin Turner speelde echter ook long ball en dompelde de thuisploeg in de 11e inning alsnog in rouw. Voor de Mets was het de zesde nederlaag op rij.

UP NEXT

De home stand van de Mets krijgt deze week een vervolg tegen de Pittsburgh Pirates. Daarmee treffen de mannen van Mickey Callaway een tegenstander die in hetzelfde schuitje zit. The Buccos hebben de laatste vijf wedstrijden verloren en dit aangeschoten wild kan zomaar op het goede moment komen voor de Mets. Daarna verkast de ploeg naar Florida voor drie wedstrijden tegen de Marlins. Een duel dus in de kelder van de NL East.


MIAMI MARLINS
(31-47, .397, 13.0 GB)


De hekkensluiter in de NL East maakte deze week de nodige airmiles. De ploeg begon vorig weekend in Baltimore, waar ze twee van de drie duels wonnen, en vlogen vervolgens door naar San Francisco. Op de weg terug moesten ze nog even stoppen in Denver voor een serie tegen de Colorado Rockies. Het mag dan niet crescendo gaan met de Marlins dit seizoen, maar deze road trip sloten ze in elk geval met een winning record af.

De reis naar de westkust leek te beginnen met een nederlaag. De Giants stevende af op een 4-2 zege, maar T.J. Realmuto wenste zich daar niet bij neer te leggen. Met een double zette de catcher een rally in gang die uiteindelijk leidde tot een 5-4 overwinning. Ook in de tweede wedstrijd werd er een beroep gedaan op de veerkracht van deze Miami Marlins. Dan Straily (1.1 IP, 4 ER, 1 K, 2BB) werd al snel vervangen, maar de slagploeg kon de geïncasseerde runs niet meer compenseren.

JT Riddle en Brian Anderson probeerden het nog wel, maar de wedstrijd ging met 6-5 naar San Francisco. Diezelfde Anderson was 3-for-5 in de derde wedstrijd met één RBI. Ook Starlin Castro liet zich met twee RBIs niet onbetuigd, maar de Marlins namen desondanks met een nederlaag afscheid van de Golden State.

MARLINS PLAY LONG BALL

De losing streak van de Marlins zette nog even door in Colorado. Miami had de grootst mogelijke moeite met starter Jon Gray, die maar liefst 12 strikeouts mocht noteren. Wei-Yin Chen (4.0 IP, 7 ER, 3 K, 1BB) had het veel moeilijker en verloor z’n vierde wedstrijd van dit seizoen. Na deze nederlaag leken de Marlins geacclimatiseerd. Met z’n tweede grand slam in zijn loopbaan sloeg J.T. Realmuto zich in de spotlights in de tweede wedstrijd.

Derek Dietrich speelde al long ball in de eerste inning, maar de klap van Realmuto bracht de Marlins in veilige haven. Dat de homerun van Dietrich geen toeval was, bewees hij ook zondag. Voor de derde wedstrijd op rij sloeg de 28-jarige outfielder de bal het park uit. Met 4-for-5 had Dietrich toch al geen slechte dag, maar de homerun was de kers op de spreekwoordelijke taart. Dankzij de 8-5 win gingen de Marlins vervolgens met een goed gevoel huiswaarts.

UP NEXT

Na een road trip, die begon op 15 juni, mogen de Marlins deze week eindelijk weer eens voor de eigen fans spelen. Miami hoopt de bescheiden winning streak door te trekken in de serie tegen de Arizona Diamondbacks. Komend weekend staat er thuis een serie tegen een divisierivaal op het programma. Tegen de New York Mets kunnen de Marlins hun rode lantaarn in de NL East overdragen aan de bezoekers.

Coverfoto: Bill Streicher/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen