Hoge draft geen garantie voor succes in NFL

Door

Met alle aandacht die uitgaat naar de eerste ronde van de draft willen mensen nog wel eens vergeten dat een hoge selectie in de draft geen garantie is voor succes. Eerder keken we al naar een aantal hoge selecties die niet aan de verwachtingen konden opleven. Enkele van de grootste sterren die ooit uitkwamen in de NFL was geen hoge draft selectie toebedeeld.

Warren Moon

Ondanks een indrukwekkende prestatie in de Rose Bowl in 1978 achtte geen enkel NFL team Warren Moon een draftselectie waardig. Moon verkaste naar de Canadian Football League.

Als quarterback van de Edmonton Eskimos won hij in vijf seizoen maar liefst vijfmaal de Grey Cup, het Canadese equivalent van de Super Bowl. Pas toen durfde wist de NFL genoeg en ontketende er een waren slag om de diensten van Moon.

De Oilers trokken uiteindelijk aan het langste eind en in zijn zestien (!!) jaar in de NFL werd Moon maar liefst negen keer tot de Pro Bowl verkozen. Hij zette records in vrijwel elke passing categorie en werd in 2006, achtentwintig jaar nadat geen enkel NFL team hem goed genoeg achtte, tot de Hall of Fame toegelaten

Antonio Gates

Gates raakte in zijn college tijd geen football aan. Hij was een verdienstelijke basketballer voor Kent College, maar werd te klein geacht om het te maken in de NBA.

Gates, die in high school wel football speelde, werd in 2003 niet gedraft maar zijn work-out interesseerde vele teams, waaronder de San Diego Chargers.

Gates is inmiddels uitgegroeid tot één van de beste Tight Ends in de geschiedenis van de NFL. Zijn dertien touchdowns in een seizoen is een NFL record voor de positie en sinds het vertrek van Chris Chamber in 2006 ís Gates de enige constante receiver in San Diego.

Tom Brady

In tegenstelling tot Moon en Gates werd Brady wél gedraft. De New England Patriots lijfden hem in als back up voor quarterback Drew Bledsoe.

Toen Bledsoe geblesseerd raakte in 2001 volgde Brady hem op en de rest is geschiedenis. Brady won maar liefst drie Superbowls en vestigde het all-time record voor aantal touchdown passes in één seizoen in 2007.

Maar voor de draft gold Brady niet als een superster in spé. In de draft van 2000 werden maar liefst zes quarterbacks gekozen voordat New England een gokje waagde met de quarterback van Michigan. Hij was pas de 199ste selectie in de draft.

Jared Allen

Allen geldt al jaren als één van de sack-specialisten in de NFL. In zijn zevenjarige carriere in de NFL behaalde hij slechts in twee seizoenen minder dan tien sacks. Vooral Allen’s “motor” wordt geroemd.

De defensive end van de Vikings, die zijn carriere begon in Kansas City gaat elke play voluit voor de sack en oefent vaak zoveel druk uit op de quarterback van de tegenstander dat deze ook wel in de problemen komt als Allen net tekort komt voor een sack.

Allen’s drive en talent werden aanvankelijk niet echt opgemerkt. Het duurde drie volle ronden voordat Kansas, met de 124ste selectie, Allen aan het team toevoegde.

Inmiddels werd Allen verkozen tot drie Pro-Bowls en maakte hij twee jaar geleden deel uit van één van de meest gevreesde verdedigingen in de NFL.

Foto: boston.com

Ook leuk om te lezen