Giancarlo Stanton, Jose Altuve winnen MVP Awards

Door

Afgelopen nacht werden in de Major League de Most Valuable Player Awards (MVP’s) uitgereikt. In de American League ging de prijs met overmacht naar Houston’s Jose Altuve. De tweede honkman liet Aaron Judge (New York Yankees) en Jose Ramirez (Cleveland Indians) ruimschoots achter zich. Regerend MVP Mike Trout eindigde op de vierde plaats.

In de National League won Giancarlo Stanton (Miami Marlins) nipt de Award voor meest waardevolle speler. De Marlins-slugger haalde een minieme twee punten meer dan Cincinnati’s Joey Votto. Arizona Diamondback Paul Goldschmidt eindigde op gepaste afstand op plaats drie. Het Rockies-duo Nolan Arenado en Charlie Blackmon vulde de top 5.

Met Altuve en Stanton ziet MLB de twee MVP’s met het grootste verschil in lichaamslengte de hardware mee naar huis nemen sinds de Award in het leven werd geroepen.

ALTUVE DE GROOTSTE

Dat Altuve de gedoodverfde winnaar van de AL MVP was, werd al vroeg in het seizoen duidelijk. De Venezolaan was niet uit te krijgen. In slechts één maand sloeg de kleine infielder onder de .300 en hij eindigde het seizoen met een .346 slaggemiddelde. Hij was de belangrijkste speler bij de latere World Series-winnaars Houston Astros en zette de league in vuur en vlam met zijn aanvallende spel.

Zeker in de eerste helft van het seizoen leek het erop dat Aaron Judge ook nog een gooi zou doen naar de titel. De Yankees-rookie eindigde het seizoen met 52 homeruns. Waar Altuve echter steeds beter ging slaan, ging bij Judge het ligt uit naar mate het seizoen vorderde. In augustus sloeg de Astro .441, terwijl de Yankee .215 noteerde. Uiteindelijk was Altuve 8.3 WAR waard, terwijl Judge bleef hangen op 8.1 WAR. Jose Ramirez eindigde met 6.3 WAR.

Dit is Altuve’s eerste MVP Award uit zijn carrière.

De MVP-resultaten in de American League (Yahoo.com)

STANTON: EXTRA POWER IN EEN POWERSEIZOEN

Stanton’s close call-overwinning was niet alleen zichtbaar in het kleine verschil (twee punten) met nummer twee Joey Votto. Het was ook voor het eerst sinds 2011 dat maar liefst zes spelers stemmen voor de eerste plaats kregen. Het is overigens onduidelijk waarom regerend MVP Kris Bryant dit jaar een stem voor de eerste plaats ontving.

Het was tevens de spannendste race sinds 1979, toen acht spelers stemmen ontvingen voor het hoogste schavot en Keith Hernandez gelijk eindigde met Willie Stargell. Slechts twee eindlijsten in de geschiedenis eindigde met een minder groot verschil dan Stanton/Votto: Ted Williams vs Joe DiMaggio (1947, één punt verschil in het voordeel van Williams) en Marty Marion vs Bill Nicholson (1944, één punt verschil in het voordeel van Marion).

Ted Williams (links) en Joe DiMaggio (ABE FOX/ASSOCIATED PRESS)

De reden dat de race zo spannend was tussen de homerunkoning (Stanton, 59) en OBP-/OPS-leider (Votto, .454/1.032), was dat beide spelers stuivertje wisselden in meerdere categorieën. Voerde Votto het OPS-klassement aan, stond Stanton tweede, enzovoort. Ook in WAR was het verschil minimaal (7.6 voor Stanton, 7.5 voor Votto)

Beide spelers waren legitieme keuzes voor de eerste plaats, maar mogelijk heeft Stanton’s periode van 18 homeruns in 25 wedstrijden in augustus de doorslag gegeven. De boomlange slugger was in die maand must-see television, wat het altijd goed doet in honkballand.

Het was voor de 28-jarige Stanton zijn eerste MVP Award. Hij ontvangt de prijs temidden van geruchten dat de Marlins hem actief aan het shoppen zijn, dus wie weet vertrekt de regerend MVP wel bij zijn club.

De MVP-uitslag in de National League (Yahoo.com)

Top photo: Yahoo.com/AP Photo

Ook leuk om te lezen