Dean Smith & Jerry Tarkanian op passende wijze geëerd

Door

463822254

Het college basketball verloor de afgelopen twee weken tot twee keer toe een icoon uit de sport: op 7 februari overleed de historische ex-coach van North Carolina, Dean Smith, en vier dagen later overleed ook Jerry Tarkanian. Laatstgenoemde behaalde vele successen bij UNLV en bracht in 1990 zelfs een nationaal kampioenschap naar Las Vegas. Beide heren kregen gisteren een prachtig eerbetoon waarmee nog maar eens duidelijk werd hoeveel deze twee coaches hebben betekend voor de sport.

Allereerst vond er voorafgaand aan de klassieker tussen North Carolina en Duke een indrukwekkend moment plaats. Zowel de spelers en coaches van Duke als North Carolina gingen gebroederlijk op de knieën als eerbetoon aan Dean Smith. Hoewel de rivaliteit tussen beide universiteiten één van de meest felle in het college basketball is, toonde het op prachtige wijze aan in hoeverre sport verbroedert.

Later op de avond speelde UNLV in eigen huis tegen Boise State, en als eerbetoon aan Jerry Tarkanian werd er een speciale Tarkanian Tribute Night gehouden. Het hoogtepunt vond echter plaats op de welbekende strip van Las Vegas. Voor de achtste keer in de geschiedenis gingen alle lichten op de strip, voor maar liefst drie minuten, allemaal uit. Hiermee komt Tarkanian in een illuster rijtje waartoe ook Ronald Reagan, John F. Kennedy, Frank Sinatra en Elvis Presley toe behoren.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen