De basketbal-toekomst in Minnesota lijkt er op het eerste gezicht goed uit te zien. Je hoeft niet goed te kijken om te zien dat het jonge Timberwolves-team barst van het talent. En dat talent is ook nog eens veelzijdig. De Wolves hebben op vrijwel elke positie iemand lopen met het talent een grote ster te worden. Twee belangrijke vragen bij jonge talentvolle teams zijn: “Kunnen ze elkaar vinden op het basketbalveld en blijven ze lang genoeg samen?”
Of ze lang genoeg bij elkaar blijven is voor een groot deel afhankelijk van de contracten. Of ze elkaar kunnen vinden ligt aan het vermogen om zich aan elkaar te kunnen aanpassen. Hieronder de ingrediënten die kunnen leiden tot één mooi geheel.
Kevin Love
Mister double-double is inmiddels van onschatbare waarde voor de Timberwolves. De lange center pakte vorig seizoen nog 53 wedstrijden op rij minstens tien rebounds en scoorde daarbij elke keer minstens tien punten. Het was een record-reeks in de NBA.
Hij oogt misschien niet als de beste atleet, maar Love eindigde het seizoen 2010-2011 met gemiddeld 20.2 punten en een verbluffende 15.2 rebounds per wedstrijd.
Met hetzelfde gemak als hij de ballen uit de lucht plukt, schiet hij driepunters raak. Dat maakt Kevin Love in z’n eentje al veelzijdig.
Het bijzonderste aan Love is misschien wel zijn levensstijl. Hij is in de aanloop naar het seizoen 2011-2012 een aantal kilo’s kwijt geraakt en dat kon wel eens te maken hebben met Yoga. De rek- strek- en meditatieoefeningen houden het lange lijf van Love soepel en zijn geest fris en rustig.
Michael Beasley
De man met de vlechtjes is naar de kapper geweest, liet zijn conrows eraf knippen en ziet er gelijk een stuk frisser en vriendelijker uit. Los van zijn kapsel kan Beasley een behoorlijk potje basketballen.
Na twee seizoenen bij de Miami Heat begint Beasley nu aan zijn tweede seizoen bij de Timberwolves.
De absolute nummer één en de grote leider zal Beasley nooit worden, maar ook hij is nog jong en nu al van groot belang voor Minnesota.
Hij scoort en pakt rebounds en kan op beide forward-posities uit de voeten. Het is een grote en sterke jongen en brengt veel energie mee op het veld.
Ricky Rubio
De kleine Spanjaard werd al in 2009 gedraft door de Timberwolves, maar speelt dit seizoen voor het eerst in de NBA. De grootste reden hiervoor was geld. Zijn contract bij het Spaanse Barcelona moest afgekocht worden.
Het feit dat Rubio erg jong was en het zelf niet erg vond om nog een paar jaar in Spanje te blijven, maakte de keuze voor de Timberwolves makkelijker. Hij zou zijn contract uitdienen en dan de stap naar de andere kant van de oceaan maken. Zo gezegd, zo gedaan.
Inmiddels heeft Rubio zijn eerste echte NBA-wedstrijd erop zitten en kan terugkijken op een geslaagd debuut. Critici waren bang dat de NBA te snel zou gaan voor de rappe point-guard. Niets is minder waar blijkt nu. De assists die Rubio in zijn eerste wedstrijd gaf waren bijna allemaal gebaseerd op visie en snelheid.
Misschien is de NBA juist een verademing voor de soepele Spanjaard. Hoewel Spanje een prima basketballand is, zijn de spelers daar toch van een lager niveau.
Nu Rubio betere spelers om zich heen heeft, is de kans dat zijn passes worden omgezet in assists groter.
Derrick Williams
Met de tweede keuze in de rookie-draft van dit seizoen kozen de Timberwolves forward Derrick Williams. De pas 20-jarige spierbundel kon van alle rookies wel eens het meest directe effect op zijn team kunnen hebben.
Williams werd niet voor niets als tweede gekozen. Als je kijkt naar zijn prestaties in College en de eerste paar wedstrijden NBA, dan zie je dat hij het talent heeft om een ster te worden.
Hij is een groot atleet die makkelijk scoort. Daarbij is het een grote fysieke jongen die, naast het pakken van de nodige rebounds, ook zijn overige verdedigende taken niet uit de weg gaat.
Hij zal in zijn eerste seizoen nog niet de statistieken hebben van bijvoorbeeld Blake Griffin in zijn rookie-seizoen, maar het talent is er. Tijd zal leren of dat talent er op de goede manier uitkomt en of het voor meerdere jaren in Minnesota te bewonderen valt.
Kortom
Na het tijdperk Kevin Garnett en een korte opleving met Al Jefferson, is er nu sinds tijden weer fel licht aan het einde van de donkere tunnel in Minnesota. De fans zijn enthousiast en coach Rick Adelman kent het klappen van de zweep. Aan hem de taak om een rustige Yoga-reus, een swingende Spanjaard en twee energieke spierbundels tot een samenspelend geheel te maken. Mocht hem dat lukken, lijkt het voorbestemd om de Minnesota Tmberwolves weer eens ver te zien komen in de NBA-playoffs.
Foto: commons.wikimedia.org
Reacties