Daniel Sprong verdient rosterplek bij Pittsburgh Penguins

Door

sprong2

Daniel Sprong heeft met zijn goede spel tijdens de voorbereiding een plek op het roster van Pittsburgh Penguins verdiend. De 18-jarige speler maakt deel uit van een selectie van 25 spelers, waarvan 20 spelers uiteindelijk op het ijs zullen staan tijdens het openingsduel op 8 oktober tegen Dallas Stars.

Dat Sprong nog niet is teruggestuurd naar zijn junior team Charlottetown Islanders (QMJHL), is een prestatie op zich. Onder andere Mitchell Marner (#4 overall gekozen afgelopen draft, Toronto Maple Leafs) is al teruggestuurd naar London Knights (OHL). Sprong maakte indruk op de Penguins, van wie de technische staf niets dan lovend is over de winger.

Sprong maakte in de voorbereiding al een paar fraaie goals.

Op het roster van 25 bevinden zich nog twee geblesseerde aanvallers: Tom Kuhnhackl en Eric Fehr. Dat betekent dat het feitelijke roster, waar maximaal 23 spelers op mogen staan, al gemaakt is. Drie spelers zullen niet spelen als healthy scratch, maar gelet op de verwoordingen van de coaches lijkt het aannemenlijk dat Sprong direct voor de leeuwen gegooid gaat worden.

Vraag is dan nog, hoe lang dat voor Sprong gaat duren. Een mogelijkheid voor de coaches is om hem maximaal negen duels de kans te geven, om te kijken of hij een plek gedurende het gehele seizoen verdient. Als Sprong niet meer speelt dan negen duels, kost het de Nederlander geen jaar van zijn driejarige contract. Als hij meer dan negen duels speelt, gaat het eerste jaar van zijn contract in.  Die afweging zal de technische staf in de komende weken gaan maken. Voordat Sprong begint aan wedstrijd 10 zullen de Penguins heel zeker willen weten dat Sprong gedurende het hele seizoen een toegevoegde waarde is voor hun team en dat hij qua ontwikkeling klaar is voor een seizoen in de NHL.

Hoe het ook loopt, een debuut voor de Nederlander is dichtbij. Na Ed Kea kan hij dan de tweede Nederlander ooit in de NHL worden en de eerste Nederlander in de NHL die deels in Nederland werd opgeleid. Afgelopen zomer was Sprong al de eerste Nederlander ooit die gedraft werd tijdens de NHL Draft.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen