Daniel Bryan: Het voelde alsof mijn oog richting mijn hersenen omhoog kroop

Door

Daniel Bryan Flying HeadbuttDaniel Bryan is een van de populairste Superstars in WWE. De fans dragen de uit Aberdeen, Washington afkomstige submissionexpert op handen en schreeuwen zich de longen uit hun lijf als hij in the squared circle staat. Bryan legde een lange weg af naar de plek in de spotlights waar hij zich nu bevindt. Een dag na het behalen van zijn highschooldiploma vertrekt Bryan naar Texas om te gaan trainen in de Shawn Michaels Wrestling Academy. Na zijn opleiding bij WWE Hall of Famer Michaels begint de volgende fase van Bryans carrière. Reizen van veertien uur om voor vijftig dollar te mogen performen in een highschoolgymzaal voor 37 toeschouwers vullen jarenlang de agenda van Daniel Bryan. In 2010 debuteert Bryan in WWE en stap voor stap heeft hij zich ontwikkeld tot een van de populairste Superstars. Voorafgaand aan WWE Live in München sprak Sport Amerika met de voormalige WWE- en World Heavyweight Champion over zijn relatie met Brie Bella, de blessures die hij heeft opgelopen, het leven als reality-tv ster en zijn favoriete muziek.

Natuurlijk wil ik het over je carrière en liefde voor muziek hebben. Maar eerst: Brie Bella, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Eerlijk gezegd… ik heb geen idee. (Lachend) Ik ben een ‘overachiever’. Ik zou op basis van mijn ‘look’ niet zo succesvol moeten zijn als ik nu ben in WWE. Zo is het ook met Brie. Maar het heeft vooral met gelukt en de situatie waarin we zaten te maken. Brie en ik waren verwikkeld in een verhaallijn op televisie. Heel geleidelijk bleek dat we veel dezelfde interesses hebben en elkaar ook nog eens erg leuk vinden. Als WWE ons niet in een gezamenlijke verhaallijn had geplaatst hadden we dat waarschijnlijk nooit ontdekt.

Heeft Brie ook slechte eigenschappen?
Haar goede eigenschappen zijn voor mij slechte eigenschappen. Brie slaapt tien uur per nacht, terwijl ik aan vier a vijf uur slaap voldoende heb. Als ik wakker ben moet ik dus heel stil zijn en alles donker later in onze hotelkamer. Verder heeft Brie een heel kort lontje, ze kan buitengewoon driftig worden. (Lachend). Nikki trouwens ook, beide Bella’s kunnen om het minste of geringste uit hun slof schieten.

Je hebt in het verleden een bijzondere blessure opgelopen, een netvliesloslating. Kun je daar iets over vertellen?
De netvliesloslating was niet bijzonder pijnlijk maar wel erg beangstigend omdat je op dat moment niets kunt zien. Het voelde alsof mijn oog richting mijn hersenen omhoog kroop. Vooral de gedachte dat ik wellicht permanent niets meer zou kunnen zien met mijn linkeroog was buitengewoon onaangenaam. Mijn zicht is trouwens nog steeds ‘blurry’. Wat trouwens wel erg pijn deed was mijn gebroken oogkas.

Je debuteerde in WWE tijdens het eerste seizoen van NXT. Tijdens deze show was ex reality-tv ster The Miz jouw mentor. The Miz heeft de switch van reality-tv ster naar WWE Superstar gemaakt. Jij doet het net andersom, van WWE Superstar naar reality-tv ster in Total Divas. Hoe is die ervaring?
Knettergek! (Lachend). Ik kijk zelf niet naar reality-tv, Brie en ik hebben niet eens een kabelaansluiting. We hebben een tv, maar we kijken eigenlijk alleen films. Ik heb twee afleveringen van Total Divas gezien. Het is wel bizar dat mensen ons herkennen dankzij Total Divas. Dan denk ik wel eens: “ik wil bekend zijn als pro-wrestler, niet als het vriendje van Brie Bella. Verder is het een interessante show voor de echte WWE-fans. Ze krijgen namelijk een unieke, nog niet eerder vertoonde, blik achter de schermen bij WWE. Ook de relaties onderling zijn intrigerend om te volgen. John Cena maakt deel uit van een reality show, dat is nog vreemder dan het feit dat ik mee doe aan een Total Divas.

Munich_11092013rf_1587In 2011 heb je de World Heavyweight Championship gewonnen. Kun je iets vertellen over de lange weg die je hebt moeten afleggen?
Alle kleine stappen die je zet in je carrière hebben effect op het grote moment. Als je één stap weghaalt uit het proces kan het totaal anders lopen. De kans die ik heb gekregen is echt ‘cool’ en ook onwerkelijk. Ik vind het heel interessant om een moment voor mezelf te nemen en te reflecteren op hoe ik ben gekomen waar ik nu ben. Verder is op de juiste plek op het juiste moment zijn een belangrijke factor. Natuurlijk heb je ook een beetje geluk nodig. Er zijn pro-wrestlers die net zo goed zijn als ik en zelfs over een betere ‘look’ en ‘personality’ (voor de tv-programma’s van WWE) beschikken die een stap hebben gemist in het proces of zelfs helemaal geen kans hebben gekregen.

Welke performers inspireerden je om wrestler/WWE Superstar te worden?
Toen ik jong was en op de middelbare school zat was ik groot liefhebber van Dean Malenko, Shawn Michaels, Eddie Guererro en Rey Mysterio. Vooral toen ik Malenko en Mysterio in 1996 in actie zag bij WCW werd het voor mij duidelijk dat ook ik een kans had om pro-wrestler/WWE Superstar te worden. Rey is 1 meter 60 is en weegt 70 kilogram. Ik dacht: “als hij het kan, kan ik het ook.” Op mijn achttiende ben ik mijn professionele carrière begonnen en heb ik met veel uitzonderlijk getalenteerde performers mogen werken. Mijn favoriete tegenstander is Yuji Nagata. In Japan stond ik met hem in de ring, dat was een groot voorrecht. Nagata kan met iedereen een goede match neerzetten.

Je bent een groot muziekliefhebber, wie zijn je favoriete artiesten?
Frank Turner, Kimya Dawson, Patty Griffin en Gaslight Anthem zijn artiesten waar ik graag naar luister. Ik hou van artiesten die mij aan het denken zetten. Vooral Frank Turner zijn teksten zijn herkenbaar omdat veel van zijn liedjes over het ‘on the road’ zijn gaan. Als WWE Superstar ben ik ook erg veel onderweg. Verder ben ik fan van de rapper Immortal Technique. Hij rapt veel over politiek, ik ben het niet altijd met hem eens, maar hij kiest voor een interessante insteek. Dat is prettig om naar te luisteren. Ik denk trouwens, als hij hoort dat ik fan van hem ben, dat hij zegt: “Ik wil Bryan niet als fan, hij is zo uncool.” (Lachend) Ik heb helemaal niets met moderne muziek die gaat over auto’s en vrouwen met gigantische nep borsten. Daar kan ik me totaal niet in verplaatsen. Ik denk dat de meeste muziek en de media mensen pushen om een bepaalde lifestyle aan te nemen waar je niet gelukkiger van gaat worden. Wat ik graag zou willen is dat er een liedje gemaakt wordt over overbevolking. Er zijn zeven miljard mensen op deze planeet. In 2030 zijn het tien miljard mensen. Waarom rapt niemand over overbevolking?

Laatste vraag, welk team wint de Superbowl?
Mijn Seattle Seahawks!

  • WWE Live komt op vrijdag 23 mei naar de König-Pilsener-ARENA in Oberhausen, Duitsland. Kaarten zijn te bestellen via eventim.de.
  • Vul de enquête in en win een WWE prijzenpakket

© 2013 WWE, Inc. All Rights Reserved.

Ook leuk om te lezen