Cubs in tweestrijd over Kyle Schwarber

Door

Cubs slugger Kyle Schwarber takes batting practice before #WorldSeries Game 1.
‘Ze zullen zijn leven verfilmen’, riep Kris Bryant na het tweede fabelachtige optreden van Kyle Schwarber in even zoveel World Series-wedstrijden. De terugkeer van Schwarber heeft de ploeg uit Chicago een flinke boost gegeven. Dat heeft er echter tegelijkertijd voor gezorgd dat het management van de Cubs nu voor een dilemma staat.

Schwarber viel in de eerste dagen van dit seizoen uit nadat hij op 7 april zijn ACL scheurde. De slugger stond vervolgens letterlijk het gehele reguliere seizoen geblesseerd aan de kant. Pas de afgelopen dagen is Schwarber terug op het veld. Terwijl de Cubs zich tijdens de play-offs ontdeden van eerst de San Francisco Giants en vervolgens de Los Angeles Dodgers probeerde Schwarber terug in vorm te komen in de Arizona Fall League. Met matig succes, getuige zijn 1-uit-6.

Hoe anders is de situatie enkele dagen later. Schwarber nam de Cubs in Game 2 van de World Series bij de hand op weg naar de 5-1 die de club zijn eerste overwinning in een World Series-wedstrijd sinds 8 oktober 1945 opleverde. Schwarber lijkt zijn goede vorm terug te hebben gevonden. Daarin schuilt precies een gevaar waarover de hoge heren bij de Cubs vandaag en morgen zullen debatteren.

Wel of niet opstellen
Schwarber speelde de eerste twee wedstrijden in de Series tegen de Indians als aangewezen slagman (designated hitter). In de ideale situatie zou manager Joe Maddon graag ook gebruikmaken van de 23-jarige ster in het outfield. De vraag is echter of het verstandig is om nu al zoveel van het fysiek te vragen. ‘Fysiek heeft hij een heel jaar gemist. Maar zijn mentale kracht is hij nooit kwijtgeraakt’, zei Maddon hierover.

Het definitieve besluit volgt vrijdagmiddag als de doktoren zich over de kwestie hebben gebogen. Voorlopig is Schwarber namelijk alleen vrijgegeven voor slagbeurten. General Manager Theo Epstein was duidelijk tegenover de Amerikaanse tak van FOX Sports: ‘Hij heeft laten zien dat zijn knie sterk en flexibel is. We zullen moeten bekijken wat het beste is. Of we stellen hem op, of we zetten hem op de essentiële plek in de slagvolgorde.’

Het gevaar schuilt volgens de doktoren vooral in de beeldvorming. Door zijn optredens en de euforie rondom de jongeling kan het gebeuren dat hij het imago van een superman krijgt aangemeten. Het gevaar voor de lange termijn van zijn loopbaan mag daarbij volgens de artsen niet uit het oog worden verloren.

Foto: Flickr The Commons

Ook leuk om te lezen