Column: Trade Deadline Palooza!

Door

Sportzender TSN zorgt er graag voor dat de trade deadline niet onopgemerkt voorbij gaat.
Sportzender TSN zorgt er graag voor dat de trade deadline niet onopgemerkt voorbij gaat.

Ahh.. het is weer die tijd van het jaar: de laatste weken voor trade deadline! In 2016 zal de gekte op 29 februari gaan losbarsten. De geruchten, het feit dat er meer deals plaatsvinden op ‘Deadline Day’ dan over de rest van het seizoen bij elkaar (afgezien van de Draft), de general managers met hun clichés… Kortom, een dag waarop een hoop gebeurt! Deze trade deadline zou daarbij nog eens veel interessanter kunnen worden, want door alle kwaliteitsspelers met aflopende contracten is er een groot aanbod!

Eerdere deadlines
Het is natuurlijk niet zo dat de trade deadline voor dit seizoen is ingevoerd. De deadline is een mijlpaal in elk seizoen, waarop de general managers van alle teams moeten beslissen of hun team goed genoeg is voor een run in de play-offs of dat het misschien tijd is om de veteranen weg te ruilen voor toekomstige benodigdheden. In eerdere edities bracht dit grote trades tot gevolg. Stay-at-home-verdediger Braydon Coburn ging bijvoorbeeld van de Philadelphia Flyers naar de Tampa Bay Lightning voor de ruige Radko Gudas en een keuze in de eerste en derde ronde. Maar er zijn nog grotere deals geweest. Zo leverde de deal die Pittsburgh in 1991 met de toenmalige Hartford Whalers (nu Carolina Hurricanes) maakte voor Ulf Samuelsson, Ron Francis en Grant Jennings, wat twee achtereenvolgende Stanley Cups opleverde voor de Penguins en gunde Boston Ray Bourque een Stanley Cupvictorie in Colorado in 2000. Of vraag collegaschrijver Bas Rotteveel maar naar de deal die zijn Canucks maakten voor Markus Naslund in 1996 met diezelfde Penguins. Kortom, voldoende spektakel in de geschiedenis van de deadline.

Legende Ron Francis in actie voor Pittsburgh.
Legende Ron Francis in actie voor Pittsburgh.

Sellers en namen
Elk jaar moet er dus weer onderscheid worden gemaakt tussen de zogeheten buyers en sellers. Sellers zijn, zoals te verwachten valt, de teams die spelers die niet in de toekomstplannen van de club voorkomen weg te doen voor jonge talenten en draftkeuzes. Voordat we mogelijke deals gaan bekijken, laten we eerst eens gaan kijken naar wat er daadwerkelijk beschikbaar is. De teams die er uit lijken te liggen, zijn Buffalo, Calgary, Columbus, Edmonton, Toronto en mijn Winnipeg. Hier kunnen meerdere teams zich later nog bij gaan voegen, met Ottawa en Vancouver als hoofdverdachten. Namen die daardoor zich al de ronde doen op de ‘trade market’, zijn onder andere Andrew Ladd (Winnipeg), Radim Vrbata, Dan Hamhuis (beiden Vancouver) en Jamie McGinn (Buffalo), maar ook namen waarvan juist een diepgaande run wordt verwacht. Bijvoorbeeld een Keith Yandle bij de Rangers (wegens krapte in de respectievelijke salarishuizen) of een Travis Hamonic van de Islanders.

De jaarlijkse top 10 van TSN.
De jaarlijkse top 10 van TSN.

Buyers
Dan is het tijd voor de eerder al aangekondigde buyers.De buyers zijn de teams die denken een goede kans te hebben om de play-offs te halen of om zelfs ver te komen. Daarom willen deze teams zich extra versterken, om zo een lange(re) run te kunnen bewerkstelligen. Dit kost ze dan wel een onderdeel van hun toekomst, maar als ze hiermee dan wel dichterbij het beloofde land kunnen komen, zijn deze teams bereid om dit voor juiste spelers op te offeren. Dit zijn vrijwel alle clubs die momenteel een play-off ticket bezitten of slechts een paar punten hiervan verwijderd zijn. Uitzonderingen hiervoor zijn de Hurricanes en de Devils, twee teams die vooral op de toekomst gericht zijn en al hebben aangegeven geen onderdelen van hun toekomst te willen opofferen voor succes op de korte termijn.

Potentiële deals
Dan is het nu tijd voor het leukste en belangrijkste deel van de trade deadline; de trades! Laten we, net als zo’n beetje de rest van de ijshockeywereld, eens fijn gaan speculeren over mogelijke deals. Omdat ik een fanatiek Jets-fan ben, viel het natuurlijk te verwachten dat ik over Ladds toekomst zou gaan speculeren.

Travis Hamonic
Jordan Eberle naar de New York Islanders voor Travis Hamonic
Zoals ik al eens in een eerdere column heb besproken, wilt Travis Hamonic (foto) dolgraag dichterbij zijn familie in St. Malo, Manitoba, gaan wonen en diende een lijstje in met clubs die dichtbij genoeg waren. Edmonton was hier een van. Omdat de Oilers (zoals elk jaar) defensief tekort komen, wordt er door Oil Country naar een speler à la Hamonic gesmacht. Eberle zou voor de Islanders een uitkomst op de rechtervleugel zijn, aangezien Kyle Okposo de club in de zomer dreigt te verlaten als free agent. Eberle is alleen wel veel duurder dan Hamonic, wat de ‘Isles’ in de knoop kan brengen, wanneer het het aflopende contract van Frans Nielsen wilt verlengen.

Andrew Ladd
Andrew Ladd naar de Anaheim Ducks voor Shea Theodore en selectie voor ronde 1 in 2016
Sinds TSN-verslaggever Gary Lawless bekendmaakte dat Jets-aanvoerder Andrew Ladd (foto) waarschijnlijk niet bij zal tekenen in Winnipeg, wordt er gekeken naar mogelijke ‘fits’ voor de aanvaller. Anaheim steekt er met kop en schouders bovenuit. Ladd speelde in het World Juniors-toernooi van 2005 namens Canada op een lijn met Ryan Getzlaf en Corey Perry. En laten deze vedettes nou net de toplijn vormen in Orange County. Getzlaf bezit momenteel vier doelpunten, dus zijn voormalige lijnmaatje zou een broodnodige scoringsimpuls kunnen verzorgen. De Jets vragen een jeugdtalent, een NHL-waardige speler en een eerste ronde keuze voor Ladd, maar omdat Theodore jong is en veel talent heeft, maar zich al heeft laten zien op het hoogste niveau, lijkt dit een zeer goede opbrengst voor Winnipeg. Anaheim is zich echter natuurlijk ook bewust van Theodores talent, dus valt het nog te bezien of ze Theodore daadwerkelijk willen afstaan.

Jonathan Drouin naar de Minnesota Wild voor Matt Dumba
De scoringsproblemen bij de Minnesota Wild zijn tot dusver compleet blootgelegd in 2016. Van de laatste elf wedstrijden won Minnesota slechts eenmaal. Een groot aandeel in dit probleem is het gebrek aan snelheid en afmakend vermogen van de Wild. Hiervoor zou Jonathan Drouin de oplossing kunnen wezen. De problemen van de aanvaller met zijn huidige club in Tampa, zijn bekend. Dit wilt echter niet zeggen dat Drouin geen potentie meer heeft. Door de druk om te presteren in Minnesota zou GM Chuck Fletcher misschien niet zoveel keuze kunnen hebben wat betreft het nemen van een dergelijk risico. Tampa Bay zou in de tussentijd zijn sterke verdediging alleen nog maar verbeteren.

Dit zijn slechts een paar van de mogelijke trades die we kunnen gaan zien eind februari. Deze deals zijn niet opgesteld op basis van geruchten, maar er is puur gekeken naar wie waar goed zou passen. Door alle aflopende contracten en het feit dat praktisch iedereen die de play-offs haalt een goede kans heeft op een lange run, mogen we een hoop onderhandelgeweld verwachten op 28 en 29 februari. Eén van de spelers met een aflopend contract die we héél misschien nog van team zien wisselen is Steven Stamkos. Zolang de superster zonder contract speelt in Tampa Bay, blijft zijn toekomst onzeker. Het zou dus een heuze palooza kunnen worden oo 29 februari!

Foto’s: TSN, Hockey Hall Of Fame, Bleacher Report

1 Reactie
  1. Martijn 8 jaar ago

    Als Eberle naar de Isles gaat verwacht ik ook Okposo terug, met enkel Yakupov en Purcell op RW creëer je door die trade weer een nieuw gat op het roster. Zeker omdat een Puljujarvi of Laine waarschijnlijk nog niet klaar zijn om volgend jaar gelijk in de NFL te spelen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen