Column: Lekker buitenspelen

Door

2014 Bridgestone NHL Winter Classic - Toronto Maple Leafs v Detroit Red Wings

Buitenspelen. Ik deed niet anders, gympen aan, bal mee. Naar het veldje waar je vriendjes al wachtten. Tot de lantaarns aan gingen. Weer of geen weer. Toen was er nog niks heroïsch aan. Het was gewoon leuk. In Canada, Rusland en Zweden zijn jongetjes en meisjes op dezelfde manier groot geworden. Vervang de gympen door schaatsen en de bal door een puck en het verhaal klopt ook.

Maar naarmate we ouder worden komen we minder buiten. We krijgen een (kantoor)baan, worden lid van een sportschool. Een enkeling voetbalt nog in een veteranenteam. De ander fietst nog een keer per week op zijn mountainbike, als de knieën het niet al begeven hebben. Als we volwassen worden speelt ons leven zich steeds meer binnen af.

Maar dan wordt het winter? Het begint te vriezen. De slootjes en vaarten gaan dicht. De schaatsen worden weer vanachter het knieschot op zolder gepakt. De muts gaat op. We zijn weer even kind als we langs de rietkragen door de polder schaatsen. Het kruisje dat je na afloop van de tocht krijgt bewaar je zorgvuldig. Op ijs voelt iedereen zich de held.

Ik weet niet of Gary Bettman de Nederlandse jonge ouderen voor ogen had toen de Winter Classic werd geïntroduceerd. Stiekem denk ik van wel. De sport is natuurlijk buiten geboren. Maar naarmate de sport volwassener werd, bewoog het zich naar binnen. IJshockey wordt al sinds het begin van de 20e eeuw in stadions gespeeld. Maar sinds 2003 gaat de NHL weer naar buiten. Ongetwijfeld gedreven door commercie, maar who cares?

Inmiddels zijn er al zeven Winter Classics geweest, drie Heritage Classics en vijf wedstrijden in de Stadium Series. En al deze wedstrijden werden voor volle tribunes gespeeld. Niet zo gek ook. Deze outdoor evenementen zijn nog steeds in het lange seizoen maar schaars en worden eigenlijk altijd gehouden in ijshockeygekke markten. De sfeer die de NHL eromheen creëert is echt heel goed. Het begint met de lancering van de nieuwe shirts (HEBBEN!!!!) en vervolgens met de Road to the Winter Classic op HBO.

Ook dit jaar staan er buitenwedstrijden op het programma. Er zijn twee wedstrijden in Stadium Series. Op 21 februari staan Chicago Blackhawks en Minnesota Wild tegenover elkaar in TCF Bank Stadium. Op 27 februari spelen Colorado Avalanche en Detroit Red Wings op Coors Fields. Die laatste twee vochten een verhitte strijd uit in de jaren negentig.

Maar de hoofdact van de outdoor games is echt de kraker tussen de Bruins en Canadiens op nieuwjaarsdag. Er is geen rivaliteit vergelijkbaar als deze in de Noord-Amerikaanse sporten. Misschien komt de Old Firm het dichtst in de buurt.

Ik kijk ontzettend uit naar die wedstrijd. Eén ding weet ik zeker! Op 1 januari zit ik voor de TV. Met alle ramen en deuren open. Muts op en erwtensoep erbij.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen