Column: ING – Goodell’s Europese droom

Door

Op deze plek bespreken Ingmar Meijer en Eva Gerritse wekelijks op nonchalante wijze de gebeurtenissen in de Amerikaanse sportwereld. Wat was opvallend, interessant, geinig of juist bloedserieus? ING houdt je op de hoogte.

Miss G.,

Waar te beginnen? Maanden geen NBA-competitie gehad en ineens flitst het circus van David Stern ons weer ouderwets geliefd voor de ogen. James Harden die zich als een vis het water van Houston voelt – zou ik ook hebben als ik 80 miljoen opstrijk in de komende vijf jaar. Tony Parker die de geslepen San Antonio Spurs al tweemaal met twee beslissende acties in de laatste tellen de overwinning schenkt. Mede daardoor staan ze gewoon weer 3-0.

Of wat dacht je van de goede start van de Milwaukee Bucks? Starring Brandon Jennings. De nieuw te vormen Los Angeles Lakers, die zoals ik voorspeld had, tegenvallen. Nu ligt opa Nash ook weer tijdelijk in de vernieling en wordt klip en klaar dat er alleen kleingeld op de bank zit.

Zelf pik de Miami Heat eruit. Nee, niet hoe blij ze zijn met het verkrijgen van de ‘ring’, Chris Bosh beste puntenprestatie tot nu toe voor de Heatles of de 4 point play van Ray Allen tegen de Denver Nuggets. Nope. Wat is er aan de hand met hun defense? Laten we wel wezen een gemiddelde van 109 punten tegen in de eerste drie potjes moet Erik Spoelstra zorgen baren; ook al pak je twee zeges.

——

Tachtig miljoen of niet, wat een fenomenale start van Harden. Hij kan nog zo’n groeiende bankrekening hebben, maar moet zijn startende rol wel waarmaken bij de Rockets. In een week tijd bewijst hij direct zijn value for (heel veel) money.

Ik maak me om de Heat niet zo veel zorgen. Het zou defensief best wat sterker kunnen, maar hun top vier is zo goed dat de defense een minor probleem wordt. James, Bosh, Wade en Allen gaan het verschil maken. Zeker in de wedstrijden waar het er echt om gaat.

Ik geloof er nog steeds in dat de Heat aan het eind van dit seizoen tegenover de Lakers staan in de NBA finale. In LA hebben ze eindelijk een overwinning op zak. Ze hebben natuurlijk tijd nodig, maar tegenstanders van het niveau van de Pistons helpen ook mee om vorm en zelfvertrouwen te krijgen. Komende week wachten de Utah Jazz en Golden State Warriors, ook niet bepaald hoogvliegers. Een paar van dat soort potjes en de Lakers zijn on a roll. Wacht maar af.

——

En ja, de Brooklyn Nets pakken de eerste zege in hun nieuwe onderkomen. De Toronto Raptors gingen kopje onder in het ultra-nieuwe Barclays Center. Eigenlijk had de grande opening de New York-klapper tegen de Knicks moeten worden. Gelukkig voor Deron Williams en z’n kornuiten voorkwam orkaan Sandy een aardige asswhooping. Overigens geheel terecht dat die game werd gecancelled. De gevolgen van Sandy waren even belangrijker dan sport. Maar waarom besloot burgemeester Bloomberg pas zo laat om het rondje van 42 kilometer en 195 meter pas op ’t laatste moment te skippen?

——

Iedereen met gezond verstand begreep dat die marathon niet door kon gaan en toch vond Bloomberg het nodig om te wachten tot twee dagen voor de start. Dat is vreemd. Boze tongen beweren dat het allemaal om geld te doen is. Als die marathonlopers eenmaal in New York City zijn aangekomen en erachter komen dat ze niet hoeven te rennen, kunnen ze net zo goed wat geld uitgeven op Fifth Avenue.

Dat nieuwe stulpje van de Nets in Brooklyn heeft toch een miljard dollar gekost, dus het is leuk voor Jay-Z en co dat ze de opening opfleuren met een zege. Met dank aan Sandy, want tegen de sterke Knicks was het niks geworden vrees ik.

——

Dan nog even terug naar vorige week. De San Francisco Giants wonnen de World Series, zo zei mijn telefoon ’s ochtends toen ik in Londen wakker werd. De avond ervoor zat ik in Wembley om het jaarlijkse overseas NFL-feestje mee te maken. Roger Goodell hoopt op den duur een franchise in de Engelse hoofdstad te hebben en met een wedstrijd per jaar – in 2013 twee – is hij de markt aan het verkennen.

Op dat vlak heeft ome Rodge nog een wereld te winnen. Het publiek werd het meest wild toen de vuurpijlen de lucht ingingen bij het optreden van Train. Dat was het voorprogramma voor de duidelijkheid. Ondanks de eenmalige NFL-verhuizing dit seizoen, de bijzondere locatie en de gezelligheid met #SportAm prijswinnaar Jasper Spanjaart, was de sfeer vrij doods. Dat was ook wat de Engelse media een dag later aankaartten. Is er markt voor de NFL in Europa? Ik betwijfel ‘t. Wat denk jij?

Ennuh, waar zijn die Chicago Bears mee bezig? Je zou bijna de dagen gaan aftellen tot de Super Bowl.

Liefs Ing

——

Goodell denkt in dollartekens. De enige reden waarom je een NFL team naar Europa zou willen halen is geld. Hij ziet Wembley tot de nok gevuld met Europeanen en denkt, “daar is wat te halen”. De NFL is gigantisch in Amerika, maar het is ook door en door Amerikaans. NFL naar Europa brengen, is zoiets als het marathonschaatsen naar Amerika halen. Football past niet in de Europese sportcultuur en zoiets is niet op te dringen.

Eén (of twee) keer per jaar een uitverkocht Wembley is geen kunst. Een eenmalig event trekt liefhebbers uit de wijde omtrek aan en nieuwsgierigen die een keer iets nieuws willen zien. Super gaaf dat jullie erbij waren, maar jij zou toch ook niet elke week naar Londen afreizen? Voor een succesvolle franchise op ons continent, is een vaste fanbase nodig. Die zie ik niet zo snel ontstaan. Maar goed, als Goodell dollars (of euro’s) ruikt, dan zal het uiteindelijk toch wel zover komen.

Het is halftime in de NFL: 128 games gespeeld, nog 128 te gaan en Bears zijn hard op weg naar de play-offs. Dat is leuk voor de Chicago fans in onze redactie, maar ik tel vooral af naar het Super Bowl feestje.

See ya!

Eef

Ook leuk om te lezen