College Football Power Rankings – Week 12

Door

Oregon v Utah

Het college football seizoen kruipt richting de ontknoping. Welke vier teams gaan naar de eerste play-offs en wie mist de boot? Lees hier hoe wij de teams op dit moment inschatten en waarom.

1.(2) Oregon Ducks (9-1): Verloren dankzij blessures één wedstrijd dit seizoen en wonnen verder alles overtuigend. Reden genoeg om Oregon voor het eerst op plaats één in onze rankings te zetten. Waren afgelopen weekend vrij en spelen zaterdag tegen Colorado. Horen met een touchdown of vijf verschil te winnen.

2.(5) Alabama Crimson Tide (9-1): Bama is back! Niet dat ze ooit weg zijn geweest, maar toch. Regen na LSU ook Mississippi State aan hun zegekar en staan daardoor weer bovenaan de SEC West. Daar gaat dit weekend niets aan veranderen als ze tegen Western Carolina uit de FCS spelen. Eigenlijk beschamend dat zo’n groot team op dit punt in het seizoen een veredeld oefenwedstrijdje gaat spelen.

3.(3) Florida State Seminoles (10-0): De Houdini van het college football wist weer te ontsnappen. Deze keer tegen Miami. Een 23-7 achterstand werd omgezet in een 26-30 overwinning, iets dat Miami nooit had mogen laten gebeuren. Komend weekend tegen Boston College zou Florida State geen probleem mogen hebben, maar in het laatste weekend tegen Florida zouden de Seminoles zomaar eens echt kunnen verliezen.

4.(6) Baylor Bears (8-1): Hadden een weekend vrij en toch schuiven we ze omhoog de top vier in. Wij verwachten de Bears namelijk in de play-offs. Hebben met achtereenvolgens Oklahoma State, Texas Tech en Kansas State nog een pittig programma, maar dat geeft ze juist de kans om op te vallen. Winnen ze alles, dan winnen ze de Big 12 en daarmee meer dan waarschijnlijk een plek in de play-offs.

5.(1) Mississippi State Bulldogs (9-1): Gingen onderuit tegen Alabama met 20-25. Niet eens zo’n groot verschil dus. Staan hierdoor nu wel even in de wachtkamer en lijken afhankelijk van het verlies van één van de eerste vier. Spelen zaterdag tegen Vanderbilt en zijn daarbij zwaar de favoriet.

TCU v Kansas

5.(4) TCU Horned Frogs (9-1): Nee, dit is geen fout. TCU staat ook op plek vijf. Zullen waarschijnlijk de Big 12 niet winnen en daarmee lijkt een plek in de play-offs niet te halen. De bijzonder krappe overwinning op het zwakke Kansas hielp overigens ook niet. 34-30 is verre van voldoende om te overtuigen. Zijn komend weekend vrij en zullen dan een meesterzet moeten bedenken om zich de play-offs in te spelen.

7.(8) Ohio State Buckeyes (9-1): Hadden iets meer moeite dan verwacht met Minnesota, maar wonnen wel met 31-24. Hebben Indiana en Michigan nog te gaan voor ze aan mogen treden in de finale van de Big Ten. Zijn zwaar favoriet om die te winnen, maar de twijfels over de kracht van de Big Ten blijven bestaan en dat kost Ohio State waarschijnlijk een plek in de play-offs als de teams hierboven niet verliezen.

8.(11) Mississippi Rebels (8-2): Hadden een week vrij om zich voor te bereiden op het loodzware einde van hun seizoen. Spelen deze week tegen het stugge Arkansas en daarna wacht Mississippi State nog. Verlies deze week is einde seizoen. Bij winst kan de wedstrijd tegen de Bulldogs fascinerend worden.

9.(17) UCLA Bruins (8-2): Gaan dankzij het verlies van Arizona State ineens weer aan de leiding in de Pac-12 South. Spelen nog tegen USC en Stanford en zijn wat ons betreft tegen beiden de favoriet. Twee keer winst geeft ze een plek in de finale van de Pac-12 waar, helaas voor UCLA, Oregon op ze zal wachten.

10.(16) Georgia Bulldogs (8-2): Wonnen verrassend met maar liefst 34-7 van Auburn. Moeten nu gaan hopen op verlies van Mizzou om de SEC finale te halen, maar kunnen daarin wel een waardige tegenstander van Alabama zijn. Spelen dit weekend tegen FCS team Charleston Southern.

Michigan State v Maryland

11.(12) Michigan State Spartans (8-2): Spelen de rest van het reguliere seizoen voor spek en bonen na het eerdere verlies tegen Ohio State. Wonnen eenvoudig met 37-15 van Maryland en zullen deze week tegen Rutgers ongetwijfeld hetzelfde doen.

12.(7) Arizona State Sun Devils (8-2): Gingen na een fantastische serie overwinningen volkomen onverwacht met 35-27 onderuit tegen Oregon State en staan daardoor niet meer aan de leiding van de Pac-12 South. De verdediging die lang de ruggengraat van het team was lijkt zichzelf niet meer en dat kan dit weekend tegen Washington State serieuze problemen opleveren, ondanks dat ze bij de bookmakers zwaar favoriet zijn.

13.(13) Kansas State Wildcats (7-2): Waren een week vrij en moeten nu op bezoek bij West Virginia en later nog bij Baylor. Twee uitdagingen die net teveel lijken na het verlies tegen TCU. Kunnen dus zomaar snel weg gaan zakken in de ranglijst.

14.(14) Marshall Thundering Herd (10-0): Samen met Florida State de enige ploeg die nog ongeslagen is. In tegenstelling tot de Seminoles laat Marshall echter geen twijfel bestaan. Winnen voortdurend erg ruim. Vorige week nog met 41-14 van Rice. Komende week tegen UAB kan het iets krapper zijn. Een punt of twintig verschil ‘slechts’.

15.(22) Wisconsin Badgers (8-2): Speelden dit seizoen als team vaak slecht en verloren twee keer onnodig, maar hebben in Melvin Gorden een fantastische running back die in zijn eentje wedstrijden kan winnen. Verbrak vorige week het record aantal rushing yards in een wedstrijd en kan deze week tegen Iowa een stap zetten richting het record voor een compleet seizoen.

Washington v Arizona

16.(21) Arizona Wildcats (8-2): Wisten Washington maar net voor te blijven met 27-26. Lijken iedere week iets minder dan de week daarvoor en dat kunnen ze nu niet gebruiken. Zaterdag wacht namelijk Utah en een week later Arizona State. Zijn inmiddels de underdog in beide wedstrijden.

17.(23) Utah Utes (7-3): Het vierde team uit de Pac-12 South in deze lijst, hoewel ze pas vijfde in de divisie staan. Wonnen met 20-17 van het altijd lastige Stanford en moeten het deze week opnemen tegen Arizona. Maken nog kans op de Pac-12 finale, maar zijn daarvoor wel afhankelijk van anderen.

18.(9) Auburn Tigers (7-3): Gingen wel heel erg hard onderuit tegen Georgia met 34-7. De aanval die normaal bijna niet te stoppen is was tot niets in staat. Dat zal deze week tegen FCS team Samford geen probleem geven, maar een week later tegen Alabama lijken ze weer rijp voor de slachtbank.

19.(24) Georgia Tech Yellow Jackets (9-2): Zorgden voor een grote verrassing door Clemson met 28-6 te verslaan. Zijn voor het bereiken van de ACC finale echter afhankelijk van Duke waar ze eerder dit seizoen van verloren. Spelen zelf enkel nog tegen Georgia over twee weken.

20.(-) USC Trojans (7-3): Alweer het vijfde team uit de uiterst spannende Pac-12 South. Wonnen met 38-30 van California en moeten het nu opnemen tegen UCLA. Zijn daarin net de underdog, maar kunnen ook zomaar winnen en daarmee de chaos in de Pac-12 South nog groter maken.

California v USC

21.(-) Missouri Tigers (8-2): Weer terug in de lijst na de verrassende 34-27 overwinning tegen Texas A&M. Staan aan kop in de SEC East en lijken om de SEC titel te mogen gaan strijden met Alabama. Moeten dan echter wel eerst deze week van Tennessee winnen en een week later van Arkansas. Iets waar wij niet veel vertrouwen in hebben. Bij verlies in één van deze wedstrijden gaat Georgia naar de finale.

22.(-) Oklahoma Sooners (7-3): De 42-30 winst uit bij Texas Tech was een formaliteit en dat zal het tegen Kansas ook wel worden. Zijn inmiddels uitgeschakeld voor de titel in de Big 12.

23.(20) Clemson Tigers (7-3): Gingen onverwacht hard onderuit tegen Georgia Tech. Kunnen deze week wraak nemen door het uiterst zwakke Georgia State te verslaan. Georgia State won pas één keer dit seizoen en daar zal deze week geen verandering in komen.

24.(10) Nebraska Cornhuskers (8-2): Werden volkomen overlopen door Wisconsin en lijken daarmee klaar te zijn voor dit seizoen. Moeten nog wel tegen Minnesota en Iowa, maar spelen daarbij om niet meer dan de plekken twee tot en met vier in de Big Ten West.

25.(-) Louisville Cardinals (7-3): Komen na een week vrij de top 25 weer in en dat is knap gezien het feit dat dit pas hun eerste seizoen in de ACC is. Spelen zaterdag tegen het lamgeslagen Notre Dame. Waren eerst de grote underdog, maar inmiddels hebben ook de bookmakers door dat dat niet echt realistisch was.

Niet langer in deze lijst:

-.(15) Notre Dame Fighting Irish (7-3)
-.(18) Duke Blue Devils (8-2)
-.(19) LSU Tigers (7-4)
-.(25) Colorado State Rams (9-1)

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen