Mahomes Chiefs

Chiefs nipt langs Raiders, Colts verslaan Packers

De enige nederlaag die de Chiefs tot gisteravond geleden hadden was tegen de Raiders. Vandaar ook dat er extra spanning op dit duel stond in Las Vegas. Daar kwam nog eens bij dat de Raiders bij een overwinning over de Chiefs ineens meedoen om de divisietitel. Patrick Mahomes bleek uiteindelijk een maatje te groot voor de Raiders in een kwalitatief hoogstaand duel. In Indianapolis hielden de Colts en de Green Bay Packers elkaar gedurende een hele wedstrijd in evenwicht. Er was uiteindelijk overtime nodig om een winnaar te kennen. De Colts profiteerden van het foutje te veel bij de Packers en hielden de “W” thuis.

Mahomes in slotfase beslissend voor de Chiefs op bezoek bij Raiders | 35-31

Het moge duidelijk zien dat de Chiefs gebrand waren op revanche na de nederlaag tegen de Raiders eerder dit seizoen. Maar vanaf het begin van de wedstrijd werd duidelijk dat de thuisploeg daar totaal geen boodschap aan had. De ploeg uit Las Vegas verkeert al weken in uitstekende vorm en schoot ook nu weer uit de startblokken. Derek Carr had slechts zes plays nodig om de benodigde 75 yards te overbruggen. Een uitstekende start voor de Raiders in het lege Allegiant Stadium.

Ping-pong

Patrick Mahomes begon stoïcijns aan zijn eerste drive, die ook zou eindigen in een touchdown van Tyreek Hill. Aanvallend vuurwerk vanaf het begin bij zowel de Chiefs als de Raiders, en die lijn zou zich voortzetten. Kort nadat Derek Carr weer aan de bak mocht voor zijn tweede drive was het alweer raak. De herboren Nelson Agholor ving alweer de volgende touchdown en zette de Raiders weer op voorsprong. Als een soort ping-pong wedstrijd ging het heen en weer. Mahomes trok de stand namelijk meteen weer gelijk, al had hij wel wat geluk met een pass-interference-call tegen Damon Arnette. Pas de vijfde drive in de wedstrijd leidde niet tot een touchdown. Dit keer “slechts” een field goal voor de Raiders. Een zeer vermakelijke eerste helft werd besloten met een zeldzame interception van Mahomes, gevangen door Trayvon Mullen.

Lang konden de Raiders in de tweede helft niet genieten van de 17-14 voorsprong. De Chiefs offense wist een lange drive succesvol af te sluiten met een rushing touchdown voor Clyde Edwards-Hillaire. En zo bleef de wedstrijd maar heen en weer gaan. Carr (23/31, 275 yards, 3 TD’s, 1 INT), die weer een uitstekende wedstrijd speelde, vond in de opvolgende drive zijn favoriete target Darren Waller. Op dat moment namen de Raiders weer een 24-21 voorsprong.

Mahomes blijft Mahomes

De Superbowl-MVP en zijn Chiefs werden tot het uiterste gedreven in deze wedstrijd. En toch lukte het hem weer om de endzone te vinden na een moeizame drive. Carr was weer aan zet met slechts zes minuten nog te spelen. De Raiders deden eigenlijk bijna alles goed. Pass interference van cornerback Bashaud Breeland bracht de thuisploeg op een yard van de endzone. Het was oudgediende Jason Witten die de bal ving in de endzone vervolgens. De enige fout die de Raiders maakten was dat ze net te veel tijd over lieten op de klok. Mahomes maakte dankbaar gebruik van de kleine twee minuten die over waren. Slechts 90 seconden had hij nodig om de wedstrijd alsnog over de streep te trekken. Travis Kelce was de gevierde man bij de Chiefs met de winnende touchdown.

Door deze overwinning lijkt de AFC West beslist in het voordeel van de Chiefs. Toch mogen de Raiders hopen op een plekje in de play-offs via de wild-card. Met het vertoonde spel de laatste weken zou de ploeg van Jon Gruden daar zeker niet misstaan.

Colts winnen overtime thriller van Packers | 31 – 34

De Indianapolis Colts en de Green Bay Packers hebben ons getrakteerd op een spektakelwedstrijd afgelopen nacht in het Lucas Oil Stadium in Indianapolis. Beide teams hielden elkaar vier kwarten lang in evenwicht en er was uiteindelijk overtime nodig om een winnaar te vinden. Dat werden de Colts, die erin sloegen om net een foutje minder te maken dan de Packers.

Flitsende Aaron Rodgers

Het eerste kwart begon meteen spectaculair. De zenuwen leken goed gespannen te staan, want beide teams gaven de bal weg in hun eerste drive. Rodgers liet een snap vallen, terwijl bij de Colts Mo Alie-Cox een gevangen bal verspeelde. Daarna waren het vooral de Packers die zich offensief meer dan potent toonden. Rodgers opende zijn rekening met een touchdown-pass naar zijn tight end Robert Tonyan, maar ging later wel nog eens zeldzaam in de fout, toen hij geïntercepteerd werd door de alomtegenwoordige Rock Ya-Sin.

De Packers zouden nog drie touchdowns scoren in de eerste helft. Aaron Jones buffelde zich een baan doorheen de defensive line van de Colts om een rushing touchdown te scoren, terwijl ook Davante Adams en Jamaal Williams mochten juichen op aangeven van Aaron Rodgers. De Colts zetten daar zelf twee touchdowns –en een interceptie van Rivers- tegenover, via rookie Michael Pittman Jr. en Trey Burton. Het leek er bij de rust sterk op dat de Packers de Colts toch zouden overklassen deze wedstrijd.

Metamorfose van de Colts na de rust

Dat beeld veranderde helemaal na de koffie. De Colts waren zowel offensief als defensief tot leven gekomen en enkel de laatste drive van de Colts in de tweede helft leverde geen score op. Defensief konden ze de Packers helemaal lam leggen. Aaron Rodgers en co lukten slechts één score gedurende de gehele tweede helft; een field goal van Mason Crosby. De Colts domineerden aan beide zijden van de bal en knibbelden progressief de voorsprong van de Packers weg. Op het einde van de wedstrijd forceerden de Colts dé ideale kans om de overwinning binnen te halen door de Packers bij 4th and 1 af te stoppen op 1 yard van de eindzone.

Wat volgde was echter een penalty-festijn, waarbij Indianapolis zichzelf voortdurend in de eigen voet schoot, voornamelijk vanwege holding penalties. De Colts kwamen in field goal range, maar verwijderden zichzelf opnieuw uit het bereik van de doelpalen met enkele nieuwe overtredingen. Dit gaf Aaron Rodgers nog een ultieme kans om op z’n minst een field goal en overtime te forceren. Rodgers wierp een fenomenale bal naar Marquez Valdes-Scantling, waarna hij ook nog eens tweemaal zijn favoriete receiver Davante Adams bereikte om de field goal-poging te forceren. Mason Crosby miste niet en zo mochten we nog tien minuten langer genieten van deze razend spannende wedstrijd.

MVS in de fout

De Packers wonnen de toss en kregen als eerste de bal. De sterren stonden gunstig voor Green Bay om alsnog de zege uit de brand te slepen. Toch ging het nog gruwelijk mis voor het team van Matt LaFleur. Rodgers gooide de bal naar Valdes-Scantling, die hem ook ving, maar zich vervolgens de bal ontfutseld zag worden. De Colts wierpen zich als wildemannen op de bal en veroverden het balbezit! Rivers sloeg erin om kort genoeg te komen voor de field goal-poging en de rookie-met-bril Rodrigo Blankenship faalde niet. De Colts hielden de hard bevochten zege thuis!

De nederlaag was een zware klap voor de Packers, die op de koop toe de first seed in de NFC overgenomen zagen worden door de Saints. De Colts hielden met de zege wel de eerste plaats in de AFC South vast.

Overige duels

Gemengde gevoelens over de QB-rookies. Joe Burrow ging met een zware blessure van het veld. Tua Tagovailoa werd op de bank gezet ten faveure van Ryan Fitzpatrick. De enige die wel weer een hoog niveau haalde was Justin Herbert. Eindelijk wonnen de Chargers weer eens, zij het met moeite van de Jets.

Miami Dolphins @ Denver Broncos | 13-20

Een gevoelige nederlaag voor de Dolphins in hun strijd om een play-off plek. Het begon nog geweldig voor de bezoekers door de zesde interception van het seizoen van Xavien Howard. Na een prima start zakten Tua Tagovailoa (11/20, 83 yards, 1 TD) en de Dolphins ver weg. Drew Lock, die geen touchdowns gooide, kon toch terugkijken op een prima optreden. Melvin Gordon was de gevierde man bij de Broncos met twee rushing touchdowns. Een dure nederlaag voor de Dolphins. Voor de Broncos iets van eerherstel na een aantal moeizame weken.

Dallas Cowboys @ Minnesota Vikings | 31-28

Het spectaculaire optreden van Adam Thielen (123 yards, 2 TD’s) was dit keer niet genoeg voor de Vikings om te winnen. De Dallas Cowboys leken dood en begraven maar doen door deze overwinning ineens weer mee in de NFC East. Zowel Ezekiel Elliott als Dalvin Cook renden voor meer dan 100 yards in deze wedstrijd. De running game kwam bij de Cowboys eindelijk weer eens uit de verf. Andy Dalton (22/32, 203 yards, 3 TD’s, 1 INT), terug na een concussion, liet zien dat hij spelletje nog niet is verleerd. De Vikings hadden vier duels op rij gewonnen en leken weer even te kunnen dromen van een play-off plekje. Dat lijkt met deze nederlaag toch echt niet meer te gaan lukken.

New York Jets @ Los Angeles Chargers | 28-34

De LA Chargers hebben zich niet laten verrassen door de winloze New York Jets. Rookie quarterback Justin Herbert was opnieuw de ster bij de Chargers met 366 passing yards en drie touchdowns. Zijn favoriete target was opnieuw Keenan Allen, die een record vestigde door als eerste Charger in de geschiedenis die maar liefst zestien ballen ving in een enkele wedstrijd. Hij werd in één klap ook de (gedeeld) snelste speler die tot 600 recepties kwam in minder dan 100 wedstrijden. Dit was zijn 96ste wedstrijd en daarmee deelt hij het record met Antonio Brown.

Cincinnati Bengals @ Washington Football Team | 9-20

Weinigen zullen zich de uitkomst van deze wedstrijd herinneren, ook al was dit de eerste zege van Alex Smith (17/25, 166 yards, 1 TD, 1 INT) sinds zijn onwaarschijnlijke comeback. De verhaallijn van deze game werd geschreven door de quarterback van de Bengals, rookie Joe Burrow. Burrow viel in het derde kwart uit met een afschuwelijke beenblessure. Meteen was het duidelijk dat het om een ernstige blessure ging. Na de wedstrijd liet Burrow zelf weten dat zijn seizoen erop zit. Een enorme klap voor de nummer 1 pick uit de afgelopen draft en de hoop in bange dagen van de Cincinnati Bengals. De Bengals moeten nu voort met back-up Ryan Finley, die er niet meteen zelfzeker uit zag in de portie van de wedstrijd die hij voor zijn rekening moest nemen. Hij gooide slechts 30 yards en een interceptie.

Cover foto: Mark J. Rebilas/USA TODAY Sports