Chicago Blackhawks verovert Stanley Cup

Door

IMG_20150616_062052

Chicago Blackhawks heeft vannacht de Stanley Cup veroverd. In game 6 won de ploeg in het eigen United Center met 2-0 van Tampa Bay Lightning en nam daarmee een beslissende 4-2 voorsprong in de best of 7 finale. Duncan Keith en Patrick Kane zorgden voor de goals bij de Hawks.

In de eerste periode waren beide ploegen aanvankelijk wat nerveus, maar al snel trok Chicago het duel naar zich toe. De eerste grote kans was echter voor Tampa Bay halverwege de eerste periode. Steven Stamkos kon alleen op Corey Crawford af. De goalie had geen antwoord op het harde wristshot, maar werd gered door het ijzerwerk. Ben Bishop hield Tampa op de been met enkele reddingen tijdens een power play van Chicago. Na 20 minuten werd het ijs verlaten met 0-0.

In de 2e periode kreeg Stamkos na amper een minuut opnieuw een uitgelezen mogelijkheid namens de Bolts. Oog in oog probeerde hij Crawford te verschalken met een sleepbeweging. Dit keer was de goalie van de Hawks zelf paraat en maakte een uitstekende redding. Aan de andere kant bewees Bishop zijn waarde op een 3 on 1 situatie. Laat in de periode viel dan toch de eerste treffer van het duel. Patrick Kane bediende Duncan Keith die niet vol op doel schoot. Het slappe schot werd niet goed verwerkt door Bishop en Keith kon zijn eigen rebound achter Bishop werken. Het United Center ontplofte. Brent Seabrook zorgde 10 seconden voor het einde van de periode voor de 2-0. Zijn slapshot spatte echter uiteen op de paal naast Bishop.

In de 3e periode moest Tampa komen om game 7 af te dwingen. Dat lukte de ploeg uit Florida maar lastig. Chicago was de betere ploeg en wachtte geduldig op zijn kans. En die kwam ook. Juist op het moment dat de Lightning eindelijk leken aan te zetten voor het slotoffensief sloegen de Hawks toe. Met iets meer dan 5 minuten op de klok besliste ‘Kaner’ de finale met zijn 2-0. Saad onderschepte de puck in de eigen zone en creëerde direct een 3 on 2 situatie voor het doel van Bishop. Saad bediende Richards die met een pass Patrick Kane bediende. Zijn one timer liet het net bollen achter Bishop. In het restant was Tampa Bay niet meer bij machte om een vuist te maken, waarmee de Chicago Blackhawks de banner voor Stanley Cup Champion 2015 mochten hijsen.

Tampa Bay speelde een fantastisch seizoen en schakelde drie ‘Original Six’ teams uit op weg naar de finale. De vierde in dat rijtje bleek teveel gevraagd voor het team van Jon Cooper. De Hawks rekende ook direct af met het stigma geen Stanley Cup in eigen huis te kunnen veroveren. Na 77 jaar won de ploeg weer eens een Stanley Cup finale voor eigen publiek. En dat wilde men weten ook. Het was nog lang onrustig in de bars en straten van Chicago. De stad waar de Stanley Cup voor de 3e keer sinds 2010 te vinden is.

Ook leuk om te lezen