Celtics op voorsprong na zege op Heat in Miami

De Boston Celtics hebben voor een verrassing gezorgd door een voorsprong te nemen in de Eastern Conference finale. De Celts waren in wedstrijd vijf op bezoek in Miami met 94-90 te sterk voor de Heat. Boston leidt de series nu met 3-2 en kan zich voor de NBA-finale plaatsen door donderdag in eigen huis het zesde duel te winnen. Kevin Garnett was wederom de grote man bij Boston met 26 punten en 11 rebounds.

Het enige positieve dat de Heat uit dit duel mee kunnen nemen richting wedstrijd zes, is de terugkeer van Chris Bosh. De forward stond sinds 13 mei langs de zijnlijn met een blessure en speelde ruim 14 minuten mee. Hij kwam tot 9 punten en 7 rebounds, maar werd in de beslissende fase van het duel langs de kant gehouden.

Miami begon, in tegenstelling tot de twee eerdere duels, goed aan het duel. Het eerste kwart speelde de ploeg van coach Erik Spoelstra scherp en het was te wijten aan de zes turnovers dat de Heat niet op een voorsprong in de dubbele cijfers stonden. Het goede spel van Miami verdween in kwart twee en drie echter als sneeuw voor de zon. De Heat schoten slecht 29 procent van hun schoten raak en werden door de geslepen Garnett, Paul Pierce en Ray Allen volledig uit hun ritme gehaald.

Toch leken LeBron James, goed voor 30 punten en 13 rebounds, en co richting het vierde kwart een voorsprong op te bouwen. Met zes minuten op de klok in het derde kwart nam Miami een 59-50 voorsprong. In de volgende zes minuten scoorde Boston 15 punten en Miami 1.

De thuisploeg begon met een mentale achterstand aan het vierde en laatste kwart en kwam die nooit meer echt te boven. Boston speelde met veel vertrouwen en meer energie dan Miami. Verdedigend viel er, net als in game 3 en 4, veel op het spel van de Heat aan te merken. Met iets meer dan anderhalve minuut te spelen maakte Wade een gelijkmakende score (85-85), maar het was Paul Pierce die de Heat vlak daarna de nek om draaide. Na twee vrije worpen van The Thruth (en één van Udonis Haslem), was het wederom Pierce met de bal. Verdedigd door James liet hij de schotklok aflopen, op zoek naar een 1-tegen-1 confrontatie. Met LeBron voor zijn neus schoot hij een driepunter die binnenviel: 90-86  voor de Celtics en 52 seconden te spelen.

Enkele vrije worpen later was het spel gespeeld en waren het de Celtics die als winnaars van het veld stapten. Mocht Miami komende donderdag verliezen dan gaat het een hete zomer worden in Florida waarin de nodige veranderingen plaats zullen vinden. Een nieuwe coach en het eventueel opsplitsen van de Big Three zullen de twee grootste thema´s zijn. Zover is het nog niet, maar een klein wonder heeft Miami wel nodig om, in Boston, een zevende wedstrijd te dwingen.