Bruins: De weg naar de Stanley Cup (1)

Door

Voor het eerst sinds 1972 wisten de Boston Bruins weer beslag te leggen op de Stanley Cup. Aan de hand van twee verhalen blikken we terug op het seizoen van de Bostonians.

Het seizoen 2010-2011 van de Boston Bruins begon op een wel zeer bijzondere plek. Met onder anderen de nieuwe aanwinsten Nathan Horton die via een trade van de Florida Panthers overkwam en rookie Tyler Seguin die in 2010 door Boston werd gedraft, trad men namelijk in de Tsjechische hoofdstad Praag aan voor een tweeluik tegen de Phoenix Coyotes.

Deze speciale seizoensopener was het resultaat van de 2010 Compuware NHL Premiere Games, waarin verschillende teams hun openingswedstrijden in Europa speelden om de NHL daar te promoten.

De Bruins en de Coyotes wonnen beide één wedstrijd waardoor de teams dus met één winstpartij en één verliespartij terugkeerden naar het Amerikaanse continent voor het vervolg van de competitie.

De Bruins begonnen het seizoen goed met zeven overwinningen uit de eerste tien wedstrijden en nestelden zich dus vanaf het begin van het seizoen aan de top van zowel de Eastern Conference als de Northeast Division.

Boston bleef hierna constant presteren; het bleef bovenin meedraaien en ten tijde van de All Star Game op 30 januari 2011 had de ploeg van Claude Julien 28 van de 50 wedstrijden gewonnen, goed voor 63 punten en de koppositie in de Northeast Division, met vier punten voorsprong op grote rivaal de Montreal Canadiens. Daarnaast bezette de ploeg de derde plek in de Eastern Conference.

Toch zag het er nog niet echt naar uit dat de Bruins de felbegeerde Stanley Cup zouden gaan winnen, aangezien op dat moment de kwaliteit in de selectie toch nog wat onderdeed voor die van concurrenten als de Washington Capitals, de Philadelphia Flyers en de Pittsburgh Penguins.

Maar general manager Peter Chiarelli had dit ook in de gaten en hij wist door middel van enkele trades zijn team sterker te maken. Zo kwamen voor de trade deadline Tomas Kaberle, Chris Kelly en Rich Peverley over en bleef de kern van het team zo goed als bij elkaar.

Een grote tegenvaller was echter wel het wegvallen van Marc Savard. Op 8 februari bleek namelijk dat de ervaren aanvaller dit seizoen niet meer in actie zou komen aangezien hij zijn tweede hersenschudding had opgelopen binnen tien maanden.

De Bruins lieten zich echter niet uit het veld slaan en gingen door waar ze mee bezig waren. Onder meer dankzij een winning streak van zeven wedstrijden eind februari, begin maart kon men de Canadiens van zich afhouden en stond het team aan het einde van het seizoen bovenaan in de divisie en derde in de conference.

Foto: cbsboston.wordpress.com

Ook leuk om te lezen