Brodeur houdt Canadiens in toom

Door

De New Jersey Devils hebben afgelopen zondag goede zaken gedaan in de Eastern Conference. Door de overwinning bij de Montreal Canadiens en de nederlagen van de concurrentie dit weekend is de ploeg van coach Peter DeBoer opgeklommen naar de vierde plek. De Devils zijn dus hard op weg om te bewijzen dat het niet halen van de play-offs vorig jaar (de eerste keer sinds het seizoen 1995-1996) slechts een incident was.

De grote man in de 1-3 overwinning op de Canadiens was goalie Martin Brodeur die in totaal 21 schoten op zijn doel wist te keren. Vooral in de tweede helft van de wedstrijd hield de veteraan zijn team op de been toen de thuisploeg duidelijk de overhand had in het aantal schoten (zestien tegen acht).

Doordat Brodeur lang de nul hield waren twee doelpunten van de Devils in de eerste twee periodes genoeg voor een comfortabel 0-2 voorsprong. Allereerst was het Zach Parise die aan het eind van het eerste bedrijf een schot van Ilya Kovalchuk meteen na een fase-off dusdanig van richting veranderde dat het achter goalie Carey Price in het doel belandde. Tegen het einde van de tweede periode sloegen de bezoekers op een soortgelijke wijze toe, maar deze keer was het David Clarkson die een afstandsschot van Patrick Elias doeltreffend van richting wist te veranderen.

Aan het begin van de slotperiode kwamen de Habs dan toch eindelijk op het scorebord. Nadat Brodeur tijdens een power play voor de thuisploeg een aantal schoten nog wist te keren was hij uiteindelijk kansloos toen op het ijs lag en de puck bij Max Pacioretty terechtkwam.

Halverwege de derde periode namen de Devils echter weer een voorsprong van twee goals. Ook bij deze goal van de bezoekergs lag een afstandsschot aan de basis, alleen werd het dit keer niet meer aangeraakt door een speler. Het zicht van Price werd echter wel belemmerd door twee spelers waardoor het schot van Matt Taormina alsnog achter de goalie verdween.

In het vervolg hield Brodeur ondanks de toenemende druk van de Canadiens zijn doel schoon en hiermee gaf hij zijn goede record in zijn geboorteplaats een passend vervolg. De goalie heeft in zijn carrière 43 keer gewonnen in Montreal en 23 keer verloren, waarvan vijf keer na overtime.

Deze overwinning zal overigens wel zeer bijzonder zijn geweest voor de veteraan. Waar normaal hij in de Bell Centre altijd vanaf de eerste rij werd aangemoedigd door zijn vader, ontbrak deze dit keer vanwege een hersenoperatie. Tel daar het indrukwekkende eerbetoon aan Gary Carter (de voormalig catcher van onder andere de Montreal Expos en oude bekende van de familie Brodeur overleed namelijk afgelopen donderdag) voorafgaand aan de wedstrijd bij op en het is duidelijk dat dit een emotionele avond voor Brodeur was.

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen de Montreal Canadiens en de New Jersey Devils:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen