BREAKING: Matheny vliegt eruit in St. Louis

Door

Mike Matheny is niet langer manager van de St. Louis Cardinals. De 8-2 nederlaag tegen de Cincinnati Reds werd de 47-jarige manager fataal. Matheny is de eerste manager dit seizoen in de MLB die door zijn club ontslagen is. Na de nederlaag tegen de Reds kwam het record van St. Louis op 47-46 te staan en daarmee heeft de ploeg een achterstand van zeven wedstrijden op de Chicago Cubs, de koploper in de NL Central.

HOOPVOL BEGIN

Mike Matheny was bezig aan zijn zevende seizoen bij de Cardinals. In 2012 nam hij het stokje over van Tony La Russa, die 16 jaar de baas was in St. Louis en de organisatie in 2006 en 2011 naar de titel in de World Series leidde. In zijn eerste jaar moest Matheny de Reds weliswaar voor zich dulden in de divisie, maar de Cardinals vonden pas in de NLCS hun Waterloo. De San Francisco Giants waren met 4-3 te sterk en zouden in dat jaar de titel overnemen van de Cardinals.

Een jaar later leidde Matheny zijn ploeg naar de titel in de National League. In de World Series bleken de Boston Red Sox met 4-2 toch net een maatje te groot. Daarna volgden nog twee trips naar het postseason. In 2015 noteerden de Cardinals met 100-62 nog het beste record in de majors, maar vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de trotse franchise.

ONWENNIG

Dit jaar lijken de Cardinals voor het derde jaar op rij de play-offs te missen. De fans moeten even flink graven in het geheugen, want tussen 1997 en 1999 gebeurde dit voor het laatst. Het is ook al 23 jaar geleden dat de organisatie tijdens het seizoen afscheid nam van een manager. Joe Torre werd in 1995 tussentijds op de keien gezet. Bench coach Mike Shildt neemt de honneurs voorlopig waar en moet zien te redden wat er nog te redden valt. Naast Matheny kunnen ook hitting coach John Mabry en diens assistent Bill Mueller hun koffers pakken. Heel vreemd is dat niet, want juist de aanval laat St. Louis dit seizoen nogal eens in de steek. Wat betreft het aantal gescoorde runs staat de ploeg in de onderste helft van de National League.

In een reactie laat eigen Bill DeWitt Jr. weten dat hij Matheny dankbaar is voor al het goede werk, maar dat de organisatie van mening is dat “change in leadership” nodig was. Naast de tegenvallende resultaten van de laatste tijd staken ook geruchten de kop op over onrust in de kleedkamer. Dat onder meer Marcell Ozuna, één van de aanwinsten in het off-season, en Dexter Fowler ver onder hun kunnen presteren, helpt natuurlijk ook niet mee.

Een maand geleden, op 11 juni, noteerden de Cardinals nog een 36-28 record en was de achterstand in de divisie met 2.5 wedstrijden nog te overzien. Nu is de beruchte .500 grens in zicht en de koploper in de NL Central juist uit zicht. Naast de slagploeg lieten ook de relievers hun manager in de steek de laatste week. In de laatste vijf wedstrijden gaf de bullpen niet minder dan 26 runs op.

Een huwelijk dat in 2012 nog zo veelbelovend begon, loopt dus op de klippen. Matheny had nog een contract tot 2020. Tegen die tijd hopen de Cardinals onder een andere manager weer nieuwe successen te vieren. Shildt zal waarschijnlijk het huidige seizoen afmaken. Daarna begint voor de organisatie de zoektocht naar een nieuwe manager.

Coverfoto: Getty Images

Ook leuk om te lezen