Boogaard stierf aan alcohol-pijnstiller-combinatie

Door

Derek Boogaard, de forward van de New York Rangers die vorige week levenloos in zijn appartement in Minneapolis werd gevonden, is gestorven aan een combinatie van alcohol en de pijnstiller Oxycodone. Oxycodone is een krachtige en verslavende pijnstiller, waaraan – ook zonder de combinatie met alcohol – al meerdere mensen zijn gestorven na een overdosis.

De 26-jarige Boogaard kwam op 9 december van het vorig jaar voor het laatst in actie voor de Rangers, nadat hij bij een vechtpartij met Matt Carkner van de Ottawa Senators een hersenschudding en een schouderblessure had opgelopen. Aan het slot van het afgelopen seizoen werd de forward naar Minnesota gestuurd om aan zijn terugkeer te werken.

Boogaard, bijgenaamd The Boogeyman, en een van de meest gevreesde enforcers in de NHL, had er slechts 22 wedstrijden voor de Rangers opzitten. In de zomer van 2010 tekende hij in New York een vierjarig contract, dat hem $6.5 miljoen opleverde. Hij kwam over van de Minnesota Wild, waar hij gedurende vijf seizoenen 255 wedstrijden in actie kwam.

Vier jaar geleden deden Derek Boogaard en zijn broer Aron de nodige wenkbrauwen fronsen, toen zij in Saskatchewan een hockey-fighting class opstartten. Boogard weerlegde de kritiek door te stellen dat ze in het zomerkamp de kinderen juist leerden hoe niet geblesseerd te raken op het ijs.

,,Hij had iets over zich waardoor mensen graag bij hem in de buurt wilden zijn”, zei Minnesota wild-manager Chuck Fletchter tijdens de herdenkingsdienst die afgelopen zondag voor Boogaard werd gehouden. ,,Hij deed mensen altijd glimlachen.”

Boogaard’s hersenen zullen worden onderzocht op symptomen Chronic Traumatic Encephalopathy (CTE), een hersenbeschadiging die vaak voorkomt bij atleten die van klappen op het hoofd hebben gehad.

Foto: chicagobreakingsports.com

Ook leuk om te lezen