Blue Jays geven dopingzondaar Cabrera tweede kans

Door

De Toronto Blue Jays zijn van plan komend seizoen hoge ogen te gooien in de American League Eastern Division. De divisie waarin van oudsher de Yankees en de Red Sox de lakens uitdelen en waarin de laatste jaren de Rays en de Orioles ook opkomen, heeft er in 2014 een contender bij.

Trade
Eerder deze week werd bekend dat General Manager Alex Anthopoulos wederom een wonderbaarlijke trade bewerkstelligd had. Zonder zelf al te waardevolle spelers af te staan, haalde hij in een klap twee starters, een korte stop, een utility player en een catcher binnen. De nieuwe aanwinsten worden aangevoerd door korte stop Jose Reyes, maar ook Josh Johnson, Mark Buehrle en Emilio Bonifacio zijn directe versterkingen voor de enige Canadese ploeg in de Majors. John Buck wordt waarschijnlijk de backup catcher achter de talentvolle J.P. Arrencibia.

The Melkman
Om hun ambities kracht bij te zetten, werd vandaag ook nog eens outfielder Melky Cabrera aangetrokken. De switch-hitter kwam vorig jaar zowel positief als negatief in het nieuws. Cabrera, die eerder voor de Yankees, Braves en Royals uitkwam, werd als lid van de Giants geselecteerd voor de All-Star Game. Dankzij zijn goede spel tijdens die wedstrijd werd hij zelfs benoemd tot All-Star Game MVP. Op weg naar de batting title in de National League kwam er opeens slecht nieuws. De Dominicaan was betrapt op het gebruik van verboden middelen. Tot overmaat van ramp probeerde hij zijn gebruik te verdoezelen door een website op te zetten waarop een zelf verzonnen product te koop was. Het product dat zijn te hoge waarden zou verklaren, maar deze poging werd snel doorzien en Melky werd voor 50 wedstrijden geschorst.

Om de opgelopen imagoschade iets te beperken, besloot hij zijn recht op de batting title op te geven. Met zijn slaggemiddelde van .346 zou niemand hem meer ingehaald hebben, maar doordat hij zich terugtrok, ging de titel uiteindelijk naar MVP Buster Posey. Melky moest nu op zoek naar een nieuw contract en de verwachting was dat hij een kort contract voor weinig geld zou tekenen om zo te kunnen laten zien dat hij ook zonder doping kan presteren. De Blue Jays hebben hem echter een tweejarig contract aangeboden ter waarde van 16 miljoen dollar.

Welke Melky komt naar Toronto?
Als hij terugkeert en het niveau van de afgelopen twee seizoenen haalt (gemiddeld: .322, met 14 home runs en 74 RBIs), mogen we spreken van een koopje. Die prestaties schoten van 2010 naar 2011 en 2012 wel merkwaardig snel omhoog en het is de vraag in hoeverre dat te danken was aan de doping. Als de Blue Jays de 2010 Melky binnengehaald hebben (.255 met 4 home runs en 42 RBIs), is 16 miljoen dollar wel erg veel geld. Met alle nieuwe aanwinsten hebben de Blue Jays ruim 45 miljoen dollar toegevoegd aan hun payroll van volgend seizoen. Hiermee dringen zij de top-5 van grootste payrolls binnen. Dat betekent dat we van hen mogen verwachten dat ze gaan meedingen naar de titel in de AL East. Het wordt wel erg spannend in de top van deze division en het is niet ondenkbaar dat er uit deze groep van vijf teams drie teams doordringen tot de playoffs.

Melky stond in de SportAm Top 50 free agents op de tiende plaats. Hij is de eerste free agent uit de top-10 die een contract tekent.

Ook leuk om te lezen