Blik op Baseball: AL Beast

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian Ubachs, Seb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie elke dinsdag om vier uur hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt. blik600a Blik op Baseball: A Rod op en top professional

Ingmar Meijer: Met een pistool tegen je slaap gedrukt, moeten antwoorden wie in 2013 dé playoff-kandidaat is in de American League East. Kom dan maar ‘ns tot een snelle en duidelijke keus. Goed, de New York Yankees is een standaard, veilige en altijd legitieme optie. Maar in deze divisie, die toch al de rep heeft de sterkste te zijn van alle leagues, wordt het nu helemaal: ‘wie ’t weet, mag het zeggen’.

De laatste jaren waren de Baltimore Orioles en de Toronto Blue Jays de ‘kleintjes’ in deze league. Dat we de O’s heel serieus moeten nemen, is in 2012 klip en klaar geworden. Net geen divisiewinnaar en net geen plek in de ALCS.

En vanaf nu mag je de Blue Jays eveneens tot het rijtje kanshebber voor het gewilde seizoenstoetje rekenen. Met de komst van bijvoorbeeld Reyes, Bonifacio en Melky Cabrera beschikt de ploeg over veel snelheid op de honken. En er was al wat slagkracht in the house! Oké, de pitching is misschien niet zo spectaculair. Dus laten we ons niet teveel zand in de oogjes strooien.

De AL East wordt meer de AL Beast. Want vlak nooit de gluiperige, sluwe Tampa Bay Rays uit. En de Boston Red Sox? Zeg ’t maar…

Jurian Ubachs: In de NFL gaat er een verhaaltje dat spelers die New England verlaten het elders vrijwel nooit goed doen. Datzelfde lijkt gezegd te kunnen worden van de Tampa Bay Rays. De belangrijkste voorbeelden van spelers die de Rays verlieten de laatste paar jaar, zoals Carlos Pena, Matt Garza, Dan Wheeler en Carl Crawford, kunnen niet echt terugkijken op fijne jaren na hun tijd in Tampa, of kwamen in elk geval niet in de buurt van de status die zijn bij de Rays hadden. Veel succes dus, BJ Upton…

In de SportAmerika-top 50 van Free Agents stond BJ op de vijfde plaats, maar op lange termijn nou Upton wel eens meer waarde kunnen hebben dan de vier jaar oudere Josh Hamilton, onze nummer één op die lijst. Diverse clubs zitten achter de outfielder aan, met de Braves en de Phillies voorop. Maar is er een club die precies weet wat hij in huis haalt? Upton sloeg het afgelopen jaar meer homeruns dan ooit, maar zijn on-base percentage zakte onder de .300, met een al net zo onindrukwekkend .246 slaggemiddelde.

Met zijn gestolen honken, RBI’s, homeruns en bovengemiddeld goede verdedigende kwaliteiten is er meer ‘to love’ dan ‘to hate’ aan Upton, zoals hij was bij de Rays. Ik ben alleen vooral benieuwd naar of hij diezelfde Upton überhaupt ergens anders kan zijn, of dat hij aansluit bij Pena en Crawford, zowel wat betreft de prestaties als het torenhoge, veel te dure contract dat een van de MLB-clubs ongetwijfeld voor hem klaar heeft liggen. Kat-in-de-zak alert!

Seb Visser: Terwijl we ons vooral op de top van de free agent markt richten, is het onderin voor een aantal Nederlanders erg spannend. Andruw Jones is een free agent en Curt Smith, Loek van Mil en Hainley Statia zijn Minor League free agents. Van Mil kwam dit seizoen op Triple-A niveau uit voor de Indians, terwijl Statia (Brewers) en Smith (Marlins) hun kunsten op Double-A niveau mochten vertonen.

Ondertussen is Rick van den Hurk arbitration eligible en is het op dit moment nog maar de vraag of hij volgend jaar deel uitmaakt van het active roster van de Pirates. Jair Jurrjens is vanwege zijn dramatische seizoen een non-tender kandidaat. Dat betekent dat de Braves in december, wanneer de deadline staat, kunnen beslissen hem geen nieuw contract te geven. Hij zou dan free agent worden.

Tenslotte zijn er nog drie jonge talentvolle infielders wiens namen al meer dan eens in trade geruchten genoemd zijn. Didi Gregorius is volgens de Reds klaar voor de Majors, maar in Zach Cozart hebben ze al een korte stop. Cozart of Gregorius zou daarom wel eens geruild kunnen worden. Andrelton Simmons en Jurickson Profar zijn al genoemd in geruchten rondom een mogelijke Justin Upton-trade.

Veel onzekerheid rondom de Nederlanders dus. Ook daarom een spannende periode in het honkbal.

Lennart Beishuizen: Twee dopingzondaars lieten van zich horen de afgelopen week. Zo was het Melky Cabrera die gisteren officieel voor twee jaar en zestien miljoen dollar tekende bij de Toronto Blue Jays en Manny Ramirez was ‘just being Manny’ in de Dominicaanse Republiek. Zondaars zijn ze voor het leven. Altijd en overal zullen fans en de media een kanttekening zetten bij hun prestaties vanwege het gebruik van ‘PED’s’.

Maar toch, vooral in het geval van Cabrera: life goes on. Voor acht miljoen dollar per jaar hebben de Blue Jays een All-Star MVP en een speler die ontzettend veel waarde heeft. Want wat de MLB betreft behoort zijn dopingverleden letterlijk tot het verleden. Volgend seizoen is hij weer one of the guys.

En een goede ook. Doping hoort of we nou willen of niet bij sport, welke sport dan ook. Moeten we spelers een tweede (of in het geval van Manny miljoen miljardste) kans geven? Het is een goede vraag, maar feit blijft: Melky heeft opnieuw een miljoenencontract getekend en kan de Blue Jays helpen richting de play-offs en misschien wel meer. We zullen hem wel moeten vergeven.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen