Blackhawks door het oog van de naald

De Stanley Cup-winnaar van vorig jaar, de Chicago Blackhawks, is op de laatste dag van de competitie met de schrik vrij gekomen. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd stonden de Blackhawks op de achtste plek en zij hadden hun lot in eigen hand.

Wanneer zij in deze thuiswedstrijd tegen de Detroit Red Wings op z’n minst een punt wisten te behalen, waren ze zeker van de nacompetitie. Bij een nederlaag in de reguliere speeltijd waren ze afhankelijk van het resultaat van hun concurrenten, de Dallas Stars.

Vrijdagavond stonden de twee teams ook al tegen elkaar in Detroit en toen waren de Blackhawks nog met 2-4 te sterk voor de thuisploeg. Eenzelfde resultaat was dus gewenst in Chicago.

Op zondagmiddag namen de Hawks in de tweede periode een voorsprong via een wrist shot van Michael Frolik. Lang kon hier echter niet van worden genoten, want anderhalve minuut later scoorde Tomas Holmstrom de gelijkmaker en weer een minuut later zette uitblinker Pavel Datsyuk de bezoekers zelfs op voorsprong.

In de derde periode vergrootte Drew Miller de zorgen voor Chicago door er 1-3 van te maken, maar Chicago-verdediger Brent Seabrook tekende kort daarna alweer voor de aansluitingstreffer.

Toch was het Detroit die halverwege de slotperiode de marge weer op twee treffers bracht via Danny Cleary en hiermee leek plaatsing voor de play-offs weer ver weg voor de Hawks. Duncan Keith bezorgde het thuispubliek nog hoop door met nog ruim acht minuten op de klok de 3-4 te scoren, maar verder kwam Chicago niet.

Door deze nederlaag was het team van coach Joel Quenneville dus afhankelijk van het resultaat van de Dallas Stars. Later op de dag kregen de Blackhawks dan eindelijk het voor hen positieve nieuws. De Stars hadden met 5-3 verloren van de Minnesota Wild en hierdoor mag Chicago het alsnog in de play-offs op gaan nemen tegen de als eerste geplaatste Vancouver Canucks.