Bird’s The Word: Yankees leven nog in ALDS

Door

Met een 2-0 achterstand in de American League Division Series, stonden de New York Yankees zondagnacht met hun rug tegen de muur. Verliezen was geen optie voor de Amerikaanse recordkampioen. Een derde nederlaag zou uitschakeling betekenen in de MLB Play-offs. In een uiterste poging om in leven te blijven, stuurde Joe Girardi zijn Japanse sterwerper Masahiro Tanaka de heuvel op. Terry Francona counterde met Carlos Carrasco, die vorig seizoen de postseason nog misliep door een blessure. Voor New York was het erop of eronder, de Dood of de Gladiolen.

JAPANSE STOPPER

De keuze om Tanaka naar Game 3 door te schuiven, pakte verrassend goed uit. De Japanner maakte een abominabel seizoen door voor de Yankees, waarin hij vanaf dag één teleurstelde. Met een ERA van ruim in de vier, zal menig Yankee-fan met kloppend hart de eerste pitch van zondag afgewacht hebben. Tanaka ontpopte zich echter tot de ‘stopper’ die New York zo vreselijk hard nodig had.

De 28-jarige werper uit Itami had al zijn pitches werkend op zondag. Zijn fastball-locatie was uitzonderlijk en zijn split-finger tuimelde als nooit tevoren.

Tanaka hield de gevaarlijke Indians-aanval volledig onder controle. Hij gooide zeven innings, waarin hij slechts drie honkslagen en één vrije loop toestond. Zijn zeven strikeouts toonden aan dat de Japanner net op tijd voor New York op de weg terug is.

CARLOS CARRASCO

Tanaka’s tegenstander, Carlos Carrasco, maakte zijn postseasondebuut. Nadat hij in 2016 de geweldige run van de Indians naar de World Series moest missen, was hij klaar voor zijn eerste optreden onder de felle oktoberlampen. De 30-jarige Venezolaan matchte Tanaka pitch voor pitch. Hij eindigde zijn duel na 5.2 innings, met een statline van drie hits, drie walks en zeven strikeouts. Hij werd, met twee uit, een 0-0 stand op het bord en de honken vol met Yankees, afgelost door de ongenaakbaar geachte Andrew Miller.

Carlos Carrasco (Jason Miller/Getty Images)

Miller kwam zonder problemen door de laatste slagman van de zesde inning, maar het onverwachte gebeurde in de zevende slagbeurt. Met de linkshandige Greg Bird aan slag, begon Miller diens at-bat met twee sliders. Eén was wijd, één werd door de eerste honkman foutgeslagen. De derde pitch was een 95.2 mph fastball. De door blessures geplaagde Bird sloeg met één klap alle frustratie van het afgelopen seizoen van zich af.

BIG BIRD

Zeggen dat Bird, na een verloren seizoen, hyped was om zijn team in een belangrijke wedstrijd op voorsprong te zetten, zou een understatement zijn.

Zijn teamgenoten waren dito blij met de eerste honkman, want met zijn klap bracht hij het vertrouwen terug in de bij tijd en wijle apathische Yankees-offense.

Ondanks de ontlading bij de Yankees, moesten er nog twee Indians-innings overbrugd worden voor de winst een feit was. Tanaka werd afgelost door David Robertson, die Austin Jackson na een vangbal terug naar de dugout stuurde. Michael Brantley kreeg een vrije loop en met de linkshandige pinch-hitter Lonnie Chisenhall in het slagperk, koos Girardi al vroeg voor Aroldis Chapman.

TACTIEK

Terry Francona liet vervolgens zien net zo bedreven te zijn in het tactische spel als zijn collega: hij trok Chisenhall terug en bracht Yan Gomes als pinch-hitter voor de pinch-hitter. Het mocht echter niet baten, want Chapman maakte korte metten Gomes en Urshela: twee strikeouts.

Het werd nog even spannend in de negende inning. Na een strikeout voor Francisco Lindor, zetten singles van Jason Kipnis en Jose Ramirez lopers op één en twee. Ondanks de lefty tegen lefty-matchup, liet Francona Jay Bruce (en niet Erik Gonzalez) slaan. Bruce was kansloos op het werpen van Chapman, die zich vervolgens ook van Carlos Santana ontdeed en de winst voor New York veiligstelde.

UP NEXT

Met de winst is een vierde wedstrijd in deze Best of Five-serie nodig. De Indians starten opnieuw Trevor Bauer, die in Game 1 de Yankees volledig de baas was. Luis Severino is, voor het eerst sinds zijn abominabele optreden tegen de Twins in de Wild Card, weer terug op de heuvel voor de Yankees. Het duel begint om 01:00 uur, Nederlandse tijd.

Top photo: Al Bello/Getty Images

Ook leuk om te lezen