Atlanta Falcons wellicht weg uit Georgia Dome

Door

Carolina Panthers v Atlanta FalconsDe Atlanta Falcons verlaten mogelijk thuishaven Georgia Dome en zelfs een vertrek ut Atlanta is niet uit te sluiten. Falcons voorzitter en CEO Rich McKay heeft in een openbare raadsvergadering een sceptische gemeenteraad vertelt dat er een deal van 948 miljoen dollar moet komen voor een uitschuifbaar stadiondak en modernisering. Als de deal niet rond komt wordt de organisatie gedwongen om te kijken naar een andere deal of zelfs een ander stadion op een andere plek in de regio. Of in het ergste geval in een andere plaats.

McKay zei dat het geen dreigen was, maar de Falcons leasen de Georgia Dome tot 2017, en zijn uitgekeken op het stadion dat sinds 1992 hun thuisbasis is. Hij ziet op dit moment geen reden tot het verlengen van het leasecontract: “Op dit moment en op deze manier heeft het geen enkele zin.”

Discussie
Er is al tijden discussie over het gebruik van het stadion. Afhankelijk van het uiteindelijke financieringsmechanisme dat gekozen wordt, zou het project wel eens goedgekeurd kunnen worden door de gemeenteraad. Er ligt een plan om obligaties uit te geven om zo de stad economisch verder te ontwikkelen. Er zijn veel personen in de lokale politiek die het de moeite waard vinden het stadion te verbouwen met gebruik van publieke fondsen. Het is niet eens zo dat de Falcons absoluut een dak op het stadion willen, maar voor het organiseren van grote evenementen, en dus veel inkomsten, is een dak onmisbaar. Daarnaast willen de Falcons graag de mogelijkheid hebben om bij goed weer in de open lucht te spelen.

Super Bowl
De Falcons organisatie geeft aan dat als het niet tot een deal komt, de kans groot is dat het vertrekt naar een nieuw stadion ‘ergens in de omgeving’. Toch blijven de Falcons liever spelen in de Georgia Dome. Het is natuurlijk een grote wens de Super Bowl te organiseren. Dit gebeurde in 2000 voor het laatst, toen de stad moest dealen met extreem ijzige weersomstandigheden. Een nieuwe kans op de organisatie van de Super Bowl lijkt nu ver weg. Op de vraag van William Pate, voorzitter van het toeristenbureau van Atlanta aan NFL Commissioner Roger Goodell wat de stad moest doen kwam een stellig antwoord: “Jullie hebben een nieuw stadion nodig.”

MLS
Een nieuw multifunctioneel stadion maakt wellicht ook de weg vrij voor een Major League Soccer franchise in de stad. Daarnaast kunnen er evenementen zoals de nieuwe Bowl Championship Series gaan plaatsvinden. De komst van MLS ziet McKay zeker zitten. “Dat lijkt me geweldig. Er komen twintig wedstrijden bij en het creëert nieuwe banen.” De bouw van een nieuw stadion heeft natuurlijk ook tot gevolg dat de werkgelegenheid een boost krijgt. Ook in Atlanta dus het oude dilemma. Of het huidige stadion moderniseren, of een compleet nieuw stadion ergens anders uit de grond stampen. De beslissing zal zeker voor het begin van het nieuwe seizoen vallen.

Ook leuk om te lezen