Arenado tekent monsterverlenging; Harper wacht af

Door

De Colorado Rockies hebben hun superster derdehonkman Nolan Arenado (27) voor vermoedelijk de rest van zijn carrière aan zich gebonden. De zesvoudig Gold Glove Award-winnaar zet binnenkort zijn handtekening onder een vernieuwde achtjarige verbintenis, die hem maar liefst $260 miljoen op gaat leveren. Conform vele langetermijncontracten zit ook in Arenado’s overeenkomst een opt-out-clausule, in dit geval na het derde jaar. De deal gaat dit seizoen al in. De $26 miljoen die de viervoudig All-Star in arbitration had toegewezen gekregen, komt daarmee te vervallen.

BIG BUCKS

Een kleine week nadat Manny Machado een record verbrak met zijn tienjarige, $300 miljoen contract van San Diego, verslaat Arenado de Dominicaan dus op bases van AAV (Average Annual Value). De Rockie zal gemiddeld $32,5 miljoen per jaar ontvangen, wat slechts een fractie achter werper Zack Greinke’s $34,4 miljoen per jaar valt. Arenado is momenteel dan ook de bestbetaalde positiespeler in de Majors qua AAV, op de voet gevolgd door Miguel Cabrera ($31 miljoen) en Giancarlo Stanton ($25 miljoen).

SUPERSTER

Dat Arenado een stevig bedrag zou ontvangen, was al voor dit off-season duidelijk. Met nog één jaar tegoed op zijn oude contract en een alsmaar stijgende productie stevende de ster af op een record pay day wanneer hij Free Agency zou bereiken in oktober 2019. De Rockies gebruiken nu optimaal hun hometownvoordeel om eerder met hun clubgezicht om de tafel te kunnen.

Dankzij de verlenging heeft Arenado nu de gelegenheid om de top-Rockie aller tijden te worden. Momenteel wordt die plek ingenomen door Todd Helton, die 61.2 WAR voor de club noteerde. Arenado staat momenteel op 33.1 en middelt de afgelopen jaren 6.3 WAR per seizoen. Lukt het Arenado dit gemiddelde vast te houden, passeert hij Helton nipt. Daarnaast heeft Helton 369 homeruns geslagen in het Rockies-uniform. Arenado staat momenteel op 186 en slaat er sinds 2015 gemiddeld 40 per seizoen. Het record van Helton is dan ook haalbaar.

HARPER HEEFT GEDULD

Met Arenado en Machado definitief en langdurig van de markt, is het wachten nu op Bryce Harper. Hoewel er elke dag weer nieuwe geruchten de kop opsteken, is er nog geen duidelijk in de uiteindelijk bestemming van de outfielder. De speler zelf lijkt een voorkeur te hebben voor de Los Angeles Dodgers, maar krijgt van LA niet het aanbod dat hij wil. Verder pushen de Phillies als een malle zonder dat Harper hapt, zijn de Giants nog steeds geïnteresseerd en dobberen er naar verluidt nog twee kapers voor Harper’s haven. Dat de ex-National een joekel van een deal wil, is duidelijk. Dat het er steeds meer op gaat lijken dat hij hem gaat krijgen ook.

Dankzij de deal voor Arenado is er in elk geval meer duidelijkheid gekomen over het bedrag dat Harper tenminste nodig heeft. De outfielder wil het record verbreken van totaalbedrag en AAV. Dat betekent: 10 jaar, $326 miljoen tenminste. Dat bedrag is één miljoen meer dan Stanton’s totale contract en één miljoen per jaar meer dan Arenado’s AAV.

Coverfoto: Field Level Media

Ook leuk om te lezen