ALDS: Slam Didi bezorgt Yankees volle buit in NY

Door

Het was al snel voorbij met de spanning in deze tweede wedstrijd van de ALDS. Mede dankzij een grand slam van Didi Gregorius namen de New York Yankees al vroeg een 8-0 voorsprong. Dat voordeel gaven de relievers van de thuisploeg niet meer uit handen. De Minnesota Twins wacht nu de zware taak alle resterende wedstrijden van de serie te winnen om door te gaan naar de ALCS.DOBNAK

Manager Rocco Baldelli koos ervoor Randy Dobnak in deze wedstrijd in Yankee Stadium te gebruiken, omdat hij minder homeruns toestaat dan Jake Odorizzi. Daarmee nam hij wel het risico dat de savages in eigen huis tekeer konden gaan tegen een betrekkelijk onervaren werper. En dat gebeurde. Al in de eerste inning rammelden de Yankees stevig aan de deur. Uiteindelijk was het te danken aan een dubbelspel dat de schade beperkt bleef tot één schamele run.

Twee innings later was er echter geen houden meer aan. Aaron Judge startte de rally met een single. Nadat Brett Gardner vervolgens vier wijd kreeg en Edwin Encarnacion, die in de eerste inning de score had geopend, met een honkslag doorkwam, stroomden de honken vol voor Giancarlo Stanton. De klap van de slugger kon gemakkelijk gevangen worden door midvelder Max Kepler, maar leverde wel het eerste punt van de inning op.

DIDI DOES IT

Op dat moment zat Dobnak overigens alweer lang en breed in de dugout. Hij was na de honkslag van Encarnacion vervangen door Tyler Duffey. In Game 1 was Duffey een van de weinige lichtpuntjes in de Twins’ bullpen gebleken, dus de keuze voor hem op dit cruciale punt was goed te begrijpen. Vandaag had de reliever echter een beduidend mindere outing. Na de sac fly van Stanton moest hij toezien hoe Gleyber Torres het derde punt binnensloeg. Omdat hij de volgende slagman, Gary Sanchez met een geraakt werper een vrije loop naar het eerste honk schonk, kregen de Yankees een tweede kans met alle honken vol.

Ditmaal was het aan onze landgenoot Didi Gregorius om de trekker over te halen. Zodra de bal de knuppel van Didi verliet, was het alleen nog maar de vraag of bal aan de goede kant van de foul pole zou blijven. Dat bleef ie en de Yankees hadden plotsklaps een 7-0 voorsprong. De grand slam van Didi is pas de vierde vierpunter van een kortestop in de playoffs.

Helaas voor de Twins zou het daar deze inning niet bij blijven. Ook Duffey’s vervanger Devin Smeltzer kon de ontketende Yankees niet bedwingen. Na vier wijd voor DJ LeMahieu en een tweede single in deze inning voor Judge, kon Gardner de stand naar 8-0 tillen.

TANDELOZE TWINS

Tegenover dit geweld van de thuisploeg bleef het oorverdovend stil aan Twins’ kant. De zo gevreesde lineup had bij Masahiro Tanaka en de Yankee bullpen bitter weinig in de melk te brokkelen. Waar de ploeg er tijdens Game 1 bijna elke inning in slaagde een man in scoringspositie te krijgen, bleven de honken vannacht vaak leeg. Slechts één enkele keer leek er een rally op gang te komen.

In de vierde inning, onmiddellijk na die desastreus verlopen derde, kregen de bezoekers de mogelijkheid om iets terug te doen. Nelson Cruz bereikte het eerste honk dankzij vier wijd, waarna Eddie Rosario en Mitch Garver voor back-to-back singles tekenden. Op die tweede klap kon Cruz het eerste punt voor de Twins scoren. Met slechts één man uit en het eerste en tweede honk bezet, leken er kansen te liggen om direct terug te slaan. Met K’s voor Miguel Sano (één van de vier voor hem vannacht) en Luis Arraez ging die hoop in rook op.

Juist die laatste kan als één van de weinige Twins enigszins tevreden terugkijken op zijn prestaties in Game 2. Met twee doubles was de rookie de enige die voor extra base hits zorgde. Zijn tweede resulteerde uiteindelijk nog in het laatste punt van de avond. Daarmee sloeg hij Garver in de negende inning over de thuisplaat. Dichter dan 8-2 zouden ze echter niet meer komen.

WHAT’S NEXT?

Nu verhuist het hele circus naar Minnesota. Daar zal de thuisploeg beide wedstrijden moeten winnen om een terugkeer naar de Big Apple af te dwingen. In de historie van de division series (die teruggaat tot 1995) slaagden vier teams erin terug te komen van een 2-0 achterstand. Uitgerekend hun huidige tegenstanders waren de laatste ploeg die dit wist te presteren. Twee jaar geleden verrasten zij de Cleveland Indians na twee nederlagen.

In Game 3 zullen waarschijnlijk starters Luis Severino en Jake Odorizzi het tegen elkaar opnemen. Severino werd dit seizoen geteisterd door blessure, maar keerde onlangs op indrukwekkende wijze terug. Na vier starts heeft hij een ERA van 1.50. Odorizzi werd dus gepasseerd voor Game 2, maar gaf aan dat hij hier geen probleem mee had. Na een dip halverwege het seizoen sloot hij het seizoen sterk af. Aan hem dus de taak om de Yankees aan banden te leggen zijn team in de race te houden.

Game 3 van deze series wordt maandagnacht gespeeld en de eerste worp staat gepland om 2:40 Nederlandse tijd.

Coverfoto: Mike Stobe/Getty Images

Ook leuk om te lezen