Aaron Judge evenaart, breekt McGwire’s rookie-record

Door

Gisterenavond brak Yankees-ster Aaron Judge het dertig jaar oude homerunrecord voor rookies. De boomlange rechtsvelder sloeg in het duel tegen de Kansas City Royals zijn 49e en 50e homerun van het seizoen. Hiermee passeerde New York’s nieuwste golden boy Mark McGwire, die in 1987 voor de Oakland Ahtletics tot 49 long balls kwam. De Yankees wonnen het duel overigens met 11-3.

Royal Pain

Judge toonde zich in de Bronx een royal pain voor KC. In de derde inning hoekte hij een fastball van Royals-werper Jakob Junis 389 ft. van de thuisplaat de tribune in. In de zevende inning was Trevor Cahill het slachtoffer dat met Judge de recordboeken in vertrekt. De bal waarmee de slugger het record brak, landde maar liefst 408 ft. verderop.

Komeet

Na een beestachtige start aan 2017, waarin Judge in 80 wedstrijden 30 homeruns sloeg, kwam er na de All-Star break behoorlijk de klad in bij de rechtsvelder. Waar hij in de eerste helft van het seizoen nog .330 met die 30 homeruns sloeg, waren juli en augustus ijskoude maanden: 7 homeruns, een .184 slaggemiddelde en 72 strikeouts in 44 wedstrijden.

In september pakte Judge de draad echter weer op. Na zijn twee homeruns van gisteren, staat de teller nu op 13 homeruns in 21 wedstrijden en is ook zijn slaggemiddelde weer boven de .280 gekropen.

Geschiedenisboeken

Met zijn 50 homeruns is Judge de vijfde speler in de geschiedenis van de Yankees geworden die dat plateau heeft gehaald. Hij vergezelt vanaf nu legendarische Bombers Babe RuthMickey MantleRoger Maris en Alex Rodriguez. Van dit rijtje haalden alleen Ruth en Mantle de 50 meerdere keren. Ruth deed dit vier keer, Mantle twee keer.

Met zijn twee homeruns van gisteren tegen KC heeft Judge nu tegen elke American League-tegenstander tenminste één round tripper te pakken. De volgende vraag is dan ook niet of Judge de American League Rookie of the Year wordt; dit staat al vast. De discussie die blijft staan is of hij ook de Most Valuable Player Award aan zijn collectie kan toevoegen.

MVP-waardig?

Hoewel er vele valide argumenten zijn om Judge uit te roepen tot Meest Waardevolle Speler, lijkt de strijd vooralsnog te gaan tussen Mike TroutJose Altuve en Judge. Laatstgenoemde is de meest ééndimensionale speler van de drie, die ook nog een enorme dip van anderhalve maand heeft gehad.

Trout was lang uitgeschakeld met een blessure, maar heeft zelfs in een voor hem verkort seizoen fantastische statistieken opgebouwd en wist een matig team in de play-off-race te houden. Altuve lijkt de beste kans te hebben, met zijn spel dat over meerdere schijven ver boven zijn league-genoten uitsteekt.

In een tijd van ongelooflijke aanvallende statistieken, is het de vraag of Judge als pure krachthitter genoeg in huis heeft om ook deze Award te winnen. Het feit dat hij een Yankee is, helpt sowieso, maar dat zou te weinig eer geven aan de fantastische offensieve stats van de outfielder.

Eén ding is zeker: met zijn 50 homeruns heeft hij de beslissing beduidend moeilijker gemaakt.

Ook leuk om te lezen