Voorbeschouwing MLB: Tampa Bay Rays

Door

De Rays zijn het volgende team uit de AL East. Het team uit Tampa Bay is er de laatste jaren in geslaagd de hegemonie van de Yankees en de Red Sox te doorbreken. De Rays eindigden sinds hun oprichting in 1998 nooit hoger dan de vierde plaats in de AL East, totdat zij in 2008 de division wonnen en zelfs de World Series bereikten. In de Fall Classic verloren zij van de Phillies. In 2009 eindigden zij achter de Yankees en Red Sox op de derde plaats.

2010: Opnieuw in de playoffs

Vanaf het begin van het seizoen streden de Rays mee om de titel van de AL East. Tijdens het seizoen stonden zij 86 dagen op de eerste plaats en met een record van 96-66 wonnen ze uiteindelijk voor de tweede keer in drie jaar de division. Een mindere maand september zorgde ervoor dat het nog spannender werd dan had gehoeven. In de ALDS werden de Rays uitgeschakeld door de Rangers, die later in de World Series zouden spelen.

De kracht van de Rays was vooral de pitching. De slagploeg presteerde niet bijzonder goed. Het team batting average was .247 (13e van de 14 teams in de AL). De Rays scoorden wel 802 runs (3e), maar kwamen tot slechts 1343 hits (13e), waarvan 160 home runs (6e). De Rays kregen zowel de meeste strikeouts in de AL (1292) als de meeste walks (672).

De pitching was beter: het team ERA was 3.78 (2e) en ze werden tweede in strikeouts (1189) en derde in walks (478). Dit is ook de reden dat zij slechts 649 punten tegen kregen (2e).

David Price (foto) en Rafael Soriano waren de beste spelers van de Rays in 2010. Price ging 19-6 met een ERA van 2.72 en 188 K’s in 208 innings. Hij eindigde op de tweede plaats in de Cy Young Award race en werd All-Star in zijn tweede volledige seizoen in de Majors.

Soriano was een van de beste closers in de American League. Hij eindigde het seizoen met een ERA van 1.73 en 45 saves in 64 wedstrijden. Hij werd league leader in saves, was All-Star en won de Rolaid Relief Man of the Year Award.

Carlos Pena en James Shields waren de grootste tegenvallers in Tampa Bay. Pena sloeg weliswaar 28 home runs met 84 RBIs, maar zijn slaggemiddelde viel onder de Mendoza-line (.200). Pena sloeg .198 en had een WAR van slechts 1.1. Shields ging in 2010 13-15 met een ERA van 5.18. Voor ‘Big game James’ was dit het slechtste jaar uit zijn loopbaan. Waar hij in het voorgaande seizoen nog een WAR van 2.0 had, scoorde hij dit jaar een tegenvallend -1.3.

2011: Bullpen verzwakt, maar nog steeds een sterk team

De volgende spelers keren volgend jaar niet terug bij de Rays: Grant Balfour, Carl Crawford, Rafael Soriano, Joaquin Benoit, Chad Qualls, Randy Choate, Dan Wheeler, Jason Bartlett en Matt Garza. Dat is zo’n beetje de gehele bullpen plus een startende pitcher, de startende korte stop en de startende linksvelder.

Kyle Farnsworth, Joel Peralta, Manny Ramirez en Johnny Damon zijn de enige spelers die een Major League contract aangeboden krijgen. Veel van de spelers die vertrokken waren Type A of B free agents en leveren de Rays draft picks op.

Het is dit jaar zo extreem dat de Rays in de draft van dit jaar voordat de tweede ronde begint al 10 spelers gedraft hebben. In de komende jaren zullen er naar alle waarschijnlijkheid dus wel weer een hoop grote talenten doorbreken bij de Rays.

Dit jaar zijn Jeremy Hellickson (foto) en Desmond Jennings de talenten die je in de gaten moet houden. Hellickson, een starting pitcher, debuteerde vorig seizoen al en ging toen in vier starts 4-0 met een ERA van 3.47. Jennings moet het verlies van Crawford opvangen en is volgens kenners een vergelijkbare spelers.

In het infield staan twee relatief nieuwe gezichten: Dan Johnson (1B) en Reid Brignac (SS). Johnson (31 jaar) werd vorig jaar MVP in Triple-A en is vergelijkbaar met Carlos Pena. Hij heeft veel power en slaat niet voor een hoog average.

Reid Brignac zit al een tijdje bij de selectie van de Rays en is na de trade van Bartlett nu de full-time korte stop. Sean Rodriguez (2B), Evan Longoria (3B) en John Jaso (C) completeren het infield. Felipe Lopez tekende een minor league contract en krijgt de kans om in Spring Training de baan van back-up infielder te winnen. Kelly Shoppach is de back-up catcher.

Het outfield wordt gevormd door Johnny Damon (LF), B.J. Upton (CF), Ben Zobrist (RF) en Desmond Jennings, die veel speeltijd zal krijgen op verschillende posities. Manny Ramirez wordt de DH van de Rays.

De rotation bestaat uit David Price, James Shields, Jeff Niemann, Wade Davis en Jeremy Hellickson. De compleet hervormde bullpen bestaat uit Kyle Farnsworth, J.P. Howell, Joel Peralta, Andy Sonnanstine, Jake McGee en Mike Ekstrom. Farnsworth lijkt voorlopig de voornaamste kandidaat voor de rol van closer.

De volledige depth chart van de Rays vind je hier.

Net als de Yankees zijn de Rays een sterk team met één grote zwakte. Waar de zwakte bij de Yankees in de rotation zit, zit die bij de Rays in de bullpen.

Ook leuk om te lezen