MLB update: Ook Michael Young hangt zijn spikes aan de wilgen

Door

Texas Rangers v Oakland AthleticsNadat eerder deze week bekend werd dat Lance Berkman heeft besloten te stoppen met honkbal, kwam gisteren naar  buiten dat een andere oud-Ranger een einde aan zijn loopbaan heeft gemaakt. Michael Young, die volgens de laatste geruchten nog interesse van de Yankees en de Dodgers mocht genieten, maakte dit besluit op zijn 37e nadat hij 14 seizoenen op het hoogste niveau uitkwam.

Texas Ranger

Michael Young gaat de geschiedenisboeken in als een echte Texas Ranger. Jarenlang was hij het gezicht van de franchise. De Rangers kregen hem als prospect binnen via een trade met de Blue Jays, waarin Esteban Loaiza de omgekeerde weg bewandelde. Young debuteerde in 2000 als tweede honkman en brak een jaar later door als utility infielder. Drie jaar later was hij al uitgegroeid tot de vaste korte stop en vervanger van de naar New York vertrokken Alex Rodriguez en het was dan ook vanaf 2004 dat hij zes keer op rij All Star was (in 2011 voegde hij er nog een zevende All-Star Game aan toe).

Young sloeg zes keer meer dan 200 honkslagen in een seizoen en werd zelfs tweemaal league leader in honkslagen. In 2005 voerde hij de American League aan met 221 honkslagen en pakte hij de batting title met een slaggemiddelde van .335. In 2008 won hij als korte stop ook nog een Golden Glove voor zijn defensieve kwaliteiten.

Over zijn loopbaan sloeg Young exact .300 met 2345 honkslagen, 185 home runs en 1030 RBI. Het leverde hem een cumulatief WAR op van 24.1. Dat klinkt niet erg hoog en dat heeft te maken met het feit dat Young in zijn laatste drie seizoenen een negatief WAR had (-3.2). Het is waarschijnlijk ook de reden dat hij ermee stopt. De laatste seizoenen was hij niet meer dan een utility infielder, die zijn basisplaatsen kwijtgeraakt was aan Elvis Andrus, Ian Kinsler en Adrian Beltre. Voor de Phillies en de Dodgers kwam hij vorig seizoen niet verder dan een slaggemiddelde van .279 met 8 home runs en 46 RBI. De kans is groot dat we Young over vijf jaar op de Hall of Fame ballot zien verschijnen en hij zal als franchise leader in honkslagen bij de Rangers ongetwijfeld de nodige stemmen ontvangen.

Super Bowl

Zondag is het zover: de Super Bowl. Het einde van het footballseizoen en het begin van het honkbalseizoen, want na de Super Bowl begint Spring Training al weer bijna. Er zijn meer links tussen de twee sporten tijdens deze Super Bowl. Seahwaks QB Russell Wilson staat namelijk ook onder contract bij de Texas Rangers. Wilson werd in 2010 in de vierde ronde door de Rockies gedraft en sloeg als tweede honkman in twee seizoenen .229. In de Rule 5 draft van afgelopen seizoen werd hij door de Rangers geselecteerd. Hij zal natuurlijk niet meer gaan spelen, maar geeft aan wel dingen geleerd te hebben van honkbal, die hij nu als quarterback gebruikt:

Short hops:

  • De Seattle Mariners zijn nog niet klaar met shoppen. Nadat Robinson Cano, Logan Morrison en Corey Hart al binnengehaald zijn, staan ook outfielder Nelson Cruz en closer Fernando Rodney nog op het verlanglijstje. Beide spelers zouden een welkome toevoeging zijn aan een slagploeg en bullpen die versterking kunnen gebruiken om zich te meten met de echte topploegen.
  • De Toronto Blue Jays hebben twee beveiligde eerste ronde picks in de draft van komend seizoen. Een omdat ze vorig jaar bij de slechtste tien teams eindigden en een tweede omdat het hen niet lukte om de first rounder van vorig seizoen (Phil Bickford) aan zich te binden. GM Alex Anthopoulos ziet dit als een voordeel in de jacht op een toppitcher. Aan zowel Ubaldo Jimenez en Ervin Santana, samen met A.J. Burnett de twee best overgebleven free agent pitchers, kleeft namelijk het verlies van een draft pick. Omdat de twee eerste ronde picks van de Blue Jays beschermd zijn, kost het Toronto slechts een selectie in de tweede ronde.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen