32 in 32: Philadelphia Eagles

Door

Philadelphia Eagles v Dallas Cowboys

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Philadelphia Eagles.

Het eerste seizoen van de Philadelphia Eagles onder Chip Kelly, opvolger van Andy Reid, kende nogal wat ups en downs. Het concept van de up-tempo ­offense waarmee Kelly een geoliede vechtmachine maakte van de Oregon Ducks, mocht zich nu gaan bewijzen op professioneel niveau bij de Eagles. Maar als je een Eagles-fan halverwege had gezegd dat ze de playoffs zouden halen, was hij hoofdschuddend weggelopen. Michael Vick raakte geblesseerd, de offense draaide niet en de Eagles stonden voorlopig op 3-5. Maar onder leiding van Nick Foles rechtte de formatie uit Philadelphia de rug en wist het in de afsluitende kraker tegen de Dallas Cowboys het kampioenschap van de NFC East te winnen. Daarna was het echter over met het succes van Chip Kelly en consorten, toen er in de playoffs nipt van de New Orleans Saints werd verloren.

DC Philly

Voor Nick Foles betekende 2013 zijn definitieve doorbraak in de NFL. Na een stroef begin, hield Foles de Eagles-machine tot het einde draaiende, met als absolute hoogtepunt zijn zeven touchdowns tegen de Oakland Raiders. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Foles voor komend seizoen opnieuw de aanvalsleider is in Philadelphia.

Ook LeSean McCoy draaide een topseizoen in Philadelphia en was één van de steunpilaren in de offense van Chip Kelly. Shady haalde een indrukwekkende 1607 yards, scoorde negen touchdowns en won de rushing titel in de NFL. Daarmee werd hij de eerste Eagles running back sinds Steve Van Buren in 1949 de titel voor Philadelphia won.

Hoewel de defense van de Eagles het zwaar had en meerdere malen te kijk werd gezet, was linebacker DeMeco Ryans een lichtpunt. De 29-jarige veteraan maakte in zijn tweede seizoen bij de Eagles 127 tackles, stopte vier keer een quarterback onder het gras en pakte twee interceptions.

Nieuw

RB Darren Sproles (New Orleans Saints), QB Mark Sanchez (New York Jets), Andrew Gardner (Houston Texans), LB Marcus Smith II (Draft, 1e ronde), WR Jordan Matthews (Draft, 2e ronde), WR Josh Huff (Draft, 3e ronde), CB Jaylen Watkins (Draft, 4e ronde).

Weg

WR DeSean Jackson (Washington Redskins), QB Michael Vick (New York Jets), DE Clifton Geathers (Washington Redskins), S Patrick Chung (New England Patriots), WR Jason Avant (Carolina Panthers).

De grootste veranderingen voor de Eagles waren het vertrek van receiver DeSean Jackson en Michael Vick naar respectievelijk de Washington Redskins en de New York Jets. Zeker het vertrek van Jackson liet de Eagles achter met een gat in het receivercorps van de ploeg. Opvallend genoeg plukten de Eagles zowel in de tweede als derde ronde van de afgelopen NFL Draft een wide receiver van het bord, met Jordan Matthews (uitblinker bij Vanderbilt) als grootste talent.

Prognose 2014

Philadelphia Eagles v Washington RedskinsHet vertrek van DeSean Jackson naar divisiegenoot Washington was een lastige, maar noodzakelijke beslissing, waardoor nu vooral Riley Cooper het toptarget vormt voor Nick Foles. Zonder grote namen op de receiverposities, zal een groot deel van het werk op de schouders van running backs LeSean McCoy en nieuwkomer Darren Sproles komen te liggen. Beide backs hebben echter genoeg ervaring en passen prima in de up-tempo aanval die de Eagles onder Kelly willen hanteren.

Hoewel de Eagles vorig seizoen het kampioenschap in de zwakke NFC East relatief gemakkelijk opeisten, zal dat komend seizoen absoluut weer anders zijn. De Redskins en de New York Giants proberen om zich te revancheren voor een rampseizoen en de Dallas Cowboys zullen altijd blijven strijden om het kampioenschap en een plaats in de playoffs. Maar dat neemt niet weg dat er geen kansen liggen voor de Eagles. Nick Foles weet nu wat het is om een team naar meerdere overwinningen te loodsen en omdat de groep spelers vrij intact is gebleven, zal de start van het seizoen voor Philadelphia beter verlopen dan vorig jaar. De kans is vrij groot dat Chip Kelly het voor elkaar krijgt om de Eagles voor de tweede keer op rij de playoffs te laten halen.

Player to Watch:

De opleving van de Eagles werd in gang gezet door de prestaties van Nick Foles, die het tijdperk van Michael Vick moet doen vergeten. De 25-jarige spelverdeler zal ook komend seizoen weer een belangrijke factor zijn voor Chip Kelly en de Philadelphia Eagles en zal ongetwijfeld opnieuw records willen verbreken. Foles haalde niet alleen het clubrecord van zeven touchdowns in één wedstrijd, maar ook de hoogste QB-rating (119.2) en ook de minste interceptions (2).

Bron: Getty Images

Ook leuk om te lezen