Andrelton Simmons

30-in-30: Los Angeles Angels

Door

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag: Los Angeles Angels.

ANGELS 30X2
Het is al een tijdje aanmodderen in Anaheim. Was het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw nog een duidelijk bloeiperiode, dan was het tweede ingeruimd voor de zeven magere jaren. In 2016 eindigde de ploeg van shortstop Andrelton Simmons opnieuw als vierde in de AL West.

Het grote probleem bij de Angels in 2016? Er was niemand die de honklopers binnen kon slaan. De cijfers spraken daarin voor zich, veertiende in de MLB op on-base percentage, maar slechts vijfentwintigste in homeruns. Daardoor bleef de organisatie met een record van 74-88 ruimschoots verwijderd van de drie sterkhouders in de divisie. Het was dan ook de slechtste prestatie sinds 1999.

Andrelton Simmons

TERUG NAAR DE BASIS

In 2016 was het scoren een groot probleem. Toch is het nog maar twee seizoenen geleden (in 2014) dat de Los Angeles Angels 98 games in een jaar konden winnen en de meeste runs van de gehele MLB wisten te produceren. Met Mike Trout en Albert Pujols nog altijd binnenboord zou dat nog altijd mogelijk moeten zijn, toch?

Neem de laatste van dit tweetal. Veteraan Pujols staat op de drempel van een reeks mijlpalen die slechts voor enkele grootheden in de MLB zijn weggelegd. Negen homeruns erbij en hij gaat door de grens van zeshonderd heen. Zijn 31 ballen over de hekken in 2016 geven aan dat dit al in mei bereikt kan worden. Bovendien zal hem er veel aan gelegen zijn om zo veel mogelijk hits te verzamelen. Nog 175 ballen tegen de knuppel en hij bereikt de grens van 3.000. Ook dat lijkt geen onmogelijkheid. In het jaar 2014 kwam hij bijvoorbeeld nog tot 172 hits.

Met nog vijf contractjaren in Los Angeles te gaan en het vooruitzicht eindelijk eens volledig vrij van blessures te zijn zal Pujols zich graag willen manifesteren. Tijdens zijn afwezigheid is een enorme hoeveelheid jonge talenten in de gehele MLB doorgebroken terwijl de generatie waartoe ook Pujols behoort langzaam maar zeker alleen nog in de statistieken en geschiedenisboeken voortleeft.

DE SUPERSTER

Als team mogen de Angels het dan in dit decennium niet zo best gedaan hebben, aan individuele kwaliteiten geen gebrek. Het is algemeen overeengekomen dat Mike Trout de beste honkballer in de Major League is. Zeker van deze generatie, maar op termijn misschien ook wel de beste aller tijden. Een goed bewijs hiervoor is dat Trout sinds zijn intrede in de League op basis van WAR nooit slechter dan de nummer twee speler was. In 2016 eindigde hij volgens de WAR-versie van Baseball-Reference op 10.6. Volgens de cumulatieve WAR van Fangraphs is Trouts rise tto power eigenlijk niet te stoppen.

Bron: Fangraphs
Bron: Fangraphs

De voorspellingen rondom Trout zijn inmiddels zo ver dat men zich niet afvraagt of hij een goed seizoen gaat draaien. De vraag is inmiddels opgeschoven naar: ‘kan iemand een beter seizoen dan Trout draaien?’ Ook Trout is overigens op jacht naar zijn eigen homerun-record. Op 7 augustus wordt hij 26. Vanaf opening day tot die dag zal hij er alles aan doen om 32 ballen de ballparks uit te slaan en zo toe te treden tot een eliteclubje honkballers die voor hun zesentwintigste jaar de magische grens van tweehonderd bereikten. Opvallend is overigens dat slechts twee van de huidige zeven spelers op die lijst dit na 1961 deden. Hun namen? Alex Rodriguez en, inderdaad, Albert Pujols.

DANNY ESPINOZA

Mochten de Angels erin slagen hun slagkracht terug te vinden, dan is het wel belangrijk dat de gescoorde runs ook verdedigd kunnen worden. Een speler waarvan vele kenners zeggen dat het weleens het koopje van het jaar zou kunnen blijken te zijn, is Danny Espinoza.

De tweede honkman kwam over in een trade met de Washington Nationals. De kostprijs was niet meer dan een aantal middelmatige Minor League-pitchers die allen al ver over de twintig waren en geen van allen tot de top 30 prospects van de Los Angeles Angels werden gerekend.

Allrounder Espinoza heeft het in zich twintig homeruns te slaan en is aardig snel op de honken. De echte winst zit hem echter in zijn verdedigende kwaliteiten. Met Simmons naast hem als korte stop zou het infield van Los Angeles weleens het meest soepele van de American League kunnen worden.

Almonte162015

PITCHING

De Los Angeles Angels zullen op de heuvel geconfronteerd worden met het post-Jered Weaver tijdperk. Dit laat ruimte voor Matt Schoemaker om zich op te werpen als de voorganger van de pitchers die nog wel in Anaheim rondlopen. Schoemaker is ook al een speler die in 2014 op zijn top was, maar sindsdien zoekende is geweest. Ook hij zal er op gebrand zijn om terug te keren naar zijn eens zo hoge niveau.

De rotation zal verder in ieder geval gaan bestaan uit Garrett Richards die terugkeert van een stamceltehrapie behandeling (en dus niet van Tommy John Surgery zoals eerder foutief werd vermeld), Tyler Skaggs en Ricky Nolasco. Omdat de pitchers bij de Angels allen met blessureleed te maken hebben gehad zal Nolasco, die jaar in jaar uit 26 starts of meer maakt, voor de nodige zekerheid moeten gaan zoren in de rotation.

AngelsPLU

VERWACHTE EINDKLASSERING: 4E (AL WEST)

Graphics: Jasper Roos
Foto Simmons: Phrake Photography
Foto Espinoza: Wikimedia Commons

3 Reacties
 1. Mandorian 7 jaar ago

  Garrett Richards heeft juist geen Tommy John Surgery ondergaan, maar een stamceltherapie gevolgd. De hele MLB kijkt in spanning toe of dit veelsnellere genezingsexperiment geslaagd is of niet.

  • Lionel Stute 7 jaar ago

   Dit klopt inderdaad. Bedankt voor de toevoeging, ik pas het aan!

 2. Thomas 7 jaar ago

  Belgische Angels fan hier. Ik hoop dat we toch beter kunnen doen als 4de in de AL west. Trout zal nog steeds kunnen instaan voor de nodige RBI’s en HRs. Maar pitching department is toch een groot vraagteken voor veel fans. Richards en Shoemaker zijn top , maar bullpen heeft niet genoeg om het lijf. Offense is toch verbeterd met Valbuena en Maybin erbij

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen