Winning streaks Anaheim en Tampa Bay ten einde

Door

Twee teams die momenteel het allerbeste in vorm zijn kwamen vannacht in actie in de National Hockey League. Anaheim Ducks, koploper in de Pacific, kreeg de onbetwiste nummer één uit de hele League op bezoek: Washington Capitals. Een ander team in vorm, Tampa Bay Lightning, mocht daarnaast in Philadelphia aantreden tegen de Flyers. Maar ook de topper uit de Atlantic Division tussen Florida Panthers en Boston Bruins was een affiche om vooraf je vingers bij af te likken. Richard de Weijze en Rowdy van Grieken praten je helemaal bij, ook over de vier andere games van vannacht.

Anaheim Ducks-Washington Capitals

Alle ogen waren gericht op de het top affiche in Honda Center in Anaheim. Het beste team in de NHL, Washington Capitals, kwam op bezoek bij het team dat in uitmuntende vorm verkeert: Anaheim Ducks. De eerste wedstrijd tussen beide teams in Washington werd afgelast, vanwege de sneeuwstorm eerder dit jaar. Pas na shootouts viel de beslissing: Washington won met 2-1.

Al na 60 seconden klonk het eerste gejuich, want Ryan Getzlaf scoorde de 1-0. De wedstrijd was verder behoorlijk in evenwicht. Het duurde tot 41 seconden in de derde periode eer de Capitals gelijk maakten: Andre Burakovsky was de goalscorer. Washington ging vol voor de winst, maar vond telkens goalie Andersen op zijn weg. Ook in overtime werd niet gescoord, ondanks een (korte) overtal situatie voor beide teams. Shootouts moesten de beslissing brengen. Hierin scoorde specialist TJ Oshie voor Washington en maakte zijn goalie Braden Holtby een geweldige ‘glove-save’. Corey Perry scoorde namens Anaheim, maar Nicklas Backstrom scoorde de winnende shootout voor de Caps. De geweldige serie van de Ducks werd hiermee ten einde gebracht.

Philadelphia Flyers-Tampa Bay Lightning

Philadelphia speelde zijn vijfde thuiswedstrijd in een serie van zes. De Lightning waren in bloedvorm gezien de serie van negen overwinningen op rij en kwam vol vetrtrouwen naar Wells Fargo Center. Tampa Bay had feitelijk niet veel te vertellen, schoten op doel 40-18, en ging met 4-2 ten onder. Rookie Shayne Gostisbehere was de gevierde man met twee goals: een nieuw hoogtepunt in flitsende eerste seizoen in de NHL, want niet eerder trof hij tweemaal doel in één wedstrijd.

In de eerste periode zette Ondrej Palat, zeer belangrijk in die goede serie, de Bolts nog op 0-1 voorsprong. Gostisbehere maakte in de tweede periode gelijk. In de derde liep de thuisploeg weg, door goals van Gostisbehere en een lucky bounce via Brayden Schenn. Vladimir Namestnikov maakte nog wel de aansluitingstreffer op iets meer dan vijf minuten voor het einde, maar Wayne Simmonds maakte met een empty net goal definitief een eind aan de super serie van de Lightning: 4-3. Goede zaken voor de Flyers in de wildcard race.

Florida Panthers-Boston Bruins
De Boston Bruins hadden vannacht de kans om de Panthers te passeren op de Atlantic-ranglijst. De voorsprong van Florida bedroeg slechts één punt. Ook won Boston negen van de laatste elf uitwedstrijden en is het 4-1-1 in de laatste zes wedstrijden.

Al na 34 seconden zette Patrice Bergeron de gasten op voorsprong, waarna David Pastrnak de 0-2 maakte. Brett Connolly voegde zelfs de 0-3 toe, waarna Florida zich in de persoon van Aleksander Barkov eindelijk van zich liet horen. Bergeron scoorde echter binnen een minuut alweer de 1-4! Toen begon het storm te lopen voor de thuisploeg. Jiri Hudler en Jussi Jokinen scoorden in de tweede periode al, waarna opnieuw Jiri Hudler kon scoren; 4-4! In overtime scoorde Lee Stempniak echter, waardoor Boston alsnog met twee punten aan de haal ging. Florida vuurde maar liefst 51 keer af op Bruins-keeper Tuukka Rask!

Toronto Maple Leafs-Buffalo Sabres

Sinds 2013 wist Buffalo Sabred niet te winnen in Air Canada Center in Toronto. Aan die reeks kwam vannacht een einde want de Sabres versloegen thuisteam Toronto Maple Leafs na shootouts: 4-3.

Het zag er na één periode niet naar uit dat de Sabres zouden winnen. Na 25 seconden lag de eerste treffer al achter goalie Johnson via Leo Komarov. Brad Boyes tekende voor de 2-0 voor de jonge Maple Leafs. Na de eerste break scoorde Mark Pysyk zijn eerste NHL goal voor Buffalo (2-1), waarna Zach Hyman hetzelfde kunstje herhaalde namens Toronto: 3-1. In de derde periode zorgden Jack Eichel en Evander Kane ervoor dat een overtime noodzakelijk werd. Hierin werd niet gescoord. In de shootouts wist alleen Sam Reinhardt te scoren, waardoor Buffalo eindelijk weer eens wist te winnen in Toronto.


Calgary Flames-San Jose Sharks

Door de opmars van Anaheim ziet niemand eigenlijk hoe goed San Jose momenteel bezig is in de Pacific Division. De ploeg staat slechts vier punten achter op nummer 2 Los Angeles en maar liefst veertien punten voor op Vancouver (dat de vierde plek in de Pacific bezit). Calgary speelt ook in divisie, maar kent een veel moeizamer seizoen.

Al binnen twee minuten stond San Jose op 1-0, door een goal van Brent Burns. Calgary zette flink aan en schoot maar liefst 48(!) keer op het doel van Sharks-doelman Martin Jones, maar de keeper leek de shut-out in de wacht te slepen. Leek, want met anderhalve minuut te gaan veranderde Joe Colborne een schot van Mark Giordano succesvol van richting; 1-1. In de laatste 90 seconden werd er niet gescoord, dus kwam er overtime. Overtime was echter al snel voorbij, want Sharks-aanvoerder Joe Pavelski tikte na negentien seconden al de winnende binnen.

Colorado Avalanche-Arizona Coyotes

Met de trade deadline stuurden de Coyotes aanvaller Mikkel Boedker naar de Colorado Avalanche. Arizona kon het namelijk niet eens worden met de Deen over een contract. Vannacht speelde Boedker voor de eerste keer in zijn carrière tégen de Coyotes.

Halverwege de eerste periode kwamen de Avs op voorsprong, door een goal van Shawn Matthias. Deze voorsprong werd in de tweede periode verdubbeld door vedette Matt Duchene, op aangeven van Blake Comeau. Mikhail Grigorenko voegde nog een derde goal toe voor de thuisploeg, waardoor het feest compleet was. Boyd Gordon deed nog wat terug namens Arizona, maar dit was ‘too little too late’.

Los Angeles Kings-Vancouver Canucks
Voor de Canucks is dit seizoen uitgelopen op een grote teleurstelling. Het play-off succes van vorig jaar kon dit seiozen niet worden geïmiteerd. LA verloor dit weekend de koppositie in de Pacific aan Anaheim, dus was gebrand om een goed resultaat neer te zetten, thuis tegen de Canucks.

Nadat er in de eerste periode niet gescoord werd, wist Dan Hamhuis in de tweede periode wel het net te vinden; 0-1 Vancouver. Halverwege de tweede periode maakte Doughty echter gelijk, waarna Anze Kopitar de Kings op 2-1 bracht. In de derde periode scoorde Jeff Carter nog tweemaal en Vincent Lecavalier een keer, waardoor de thuisploeg overtuigend won met 5-1.

Ook leuk om te lezen