2-on-1: Jose Quintana Trade-Analyse

Door

Gisteren maakten de Cubs de eerste grote move van het seizoen, door voormalig All-Star lefty Jose Quintana over te nemen van de White Sox. Dat de White Sox met (onder andere) Eloy Jimenez en Dylan Cease hun Minor League-systeem nog verder hebben versterkt, is iedereen het over eens. De Cubs-kant van de trade zorgde op de SportAmerika MLB-redactie echter nogal voor verdeling. Wat halen de Cubs uit deze move?

SportAmerika-redacteuren Jurian Ubachs en Jasper Roos bekijken de deal van twee verschillende kanten.Jurian: Op het eerste gezicht is er weinig mis met deze trade. Een team zonder perspectieven doet zijn beste werper weg en krijgt een wagonlading aan talent voor hem terug. Het andere team, dat nog wel kansen heeft, koopt een kwaliteitsimpuls: meer textbook worden mid-season trades niet.

Jasper: Inderdaad. Vergeet niet dat dit er eigenlijk al maanden aan zat te komen. Het is nu toevallig een mid-season trade, maar Quintana’s dagen bij de White Sox waren hoe dan ook geteld. Zonde om een talent als hij bij een rebuildende organisatie te houden. Het was een kwestie van wie het meeste over had voor zijn diensten. Of dat nou de Brewers, Braves, Yankees, Cubs of Rockies zouden worden, dat maakte niet uit.

(Twitter)

Jurian: Ja, klopt. Maar ondanks die text-book ontvouwing, vind ik het nogal een investering die de Cubs doen, voor een speler die uiteindelijk maar beperkt impact zal hebben. Laat helder zijn dat ik Quintana’s kwaliteiten absoluut niet in twijfel wil trekken. Ik denk alleen niet dat hij momenteel het wondermiddel is dat de Chicago Cubs nodig hebben.

Jasper: Wondermiddel niet, maar kijk naar die Cubs-rotation. Quintana wordt ineens de beste werper van het stel en dat is met een on-Quintana-achtig begin aan het seizoen. Lester, Arrieta en Lackey gooien echt benedenmaats en Hendricks is lang geblesseerd. Ze hebben in de minors geen big league ready pitching en die vier of vijf die nu elke vijf dagen aan de beurt zijn, daar red je het volgens mij niet mee.

Jurian: Ja, Quintana is in één klap de beste startende werper van de Cubs. Natuurlijk, hij zal de Cubs allicht meer kans geven de play-offs te bereiken. Maar genoeg is het denk ik niet. Stats zijn belangrijk, maar er is ook zoiets als ‘flow’. Noem het momentum. Juist dat ontbreekt al het hele seizoen in Chicago.

(Jonathan Daniel/Getty Images)

Op papier hebben Theo Epstein en de zijnen een dijk van een selectie, maar op de diamond komt het er onvoldoende uit. Daar gaat een Quintana niets aan veranderen. Willen de Cubs het gat naar de Brewers – of de wildcards, wat een nog groter gat is – alsnog overbruggen, dan moet vooral ook de spelers die er al waren hun niveau gaan halen.

Jasper: Zeker, momentum is enorm belangrijk in een lang seizoen als de MLB. Maar in dezelfde strekking denk ik dat een boost geven aan je team ook wel een functie kan hebben. Vertrouwen uitstralen en kweken. Theo zei onlangs dat hij wel vertrouwen in zijn ploeg heeft, maar dat ze verkrampt leken te spelen. Het toevoegen van een All-Star en top-10 Cy Young Award-finalist kan dat goede Cubs-team dat er nog is tóch het gevoel geven dat er nog in ze wordt geloofd.

Jurian: Daar zit nu net het probleem van deze trade. Mijn punt: als die bestaande core van de Cubs gaat draaien, hebben ze hoe dan ook al een sterk team. Als dat niet gebeurt, verandert een Quintana daar ook niets aan. Hij is goed, maar niet van het kaliber Kershaw, Scherzer of Sale. Dat zijn jongens die in hun eentje een hele franchise op gang kunnen trekken. Kan Quintana dat ook? Ik denk het niet. De Cubs zijn en blijven afhankelijk van hun haperende aanval en wisselvallige pitchers, daar verandert Quintana niets aan. En dan had je je talenten beter binnenboord kunnen houden…

(Twitter)

Jasper: Ik denk ook niet dat dit een kwestie is van een hele franchise aanzwengelen. De Red Sox kochten Sale toch ook niet omdat ze uit het slop getrokken moesten worden? Ze haalden Sale, omdat hij de best beschikbare werper was en ze hun team konden verbeteren. Theo Epstein heeft ingezien dat er iets moest gebeuren met deze Cubs. Natuurlijk maakt één Quintana geen World Series-winnaar. Theo maakt vast nog een move of twee. Maar die rotation was zó slecht en daar zat zo weinig toekomstmuziek in, daar moest als eerste iets gebeuren. Q was de beste beschikbare werper op dit moment en hij heeft een teamvriendelijk en langdurig contract. Dan betaal je de hoofdprijs.

Jurian: Ik zie voor de Cubs onder aan de streep maar één echt pluspunt in deze trade. Áls het Postseason bereikt wordt, dan is er met Quintana wel ineens veel meer depth. Wanneer elke wedstrijd goud waard is, is starting pitching dubbel zo belangrijk. Pas dan zou deze trade zich in theorie terug kunnen betalen, maar of het daarmee allemaal de moeite waard is? In mijn ogen niet.

Jasper: Ik zie er wel meer pluspunten in. Quintana heeft nog een contract voor drie jaar en kost vrijwel niets. De Cubs raken Arrieta kwijt en hebben in Quintana een minstens net zo goede vervanger, voor een fractie van de kosten. Die prospects die ze naar de White Sox hebben gestuurd, zijn nog zeker twee jaar verwijderd van de Majors. Die zouden de Cubs in 2017 en 2018 niet aan een World Series titel hebben geholpen. Ze moeten nú winnen, voor ze hun super-core kwijtraken. Quintana is wat dat betreft de beste optie om het team een betere kans te geven. Win-win trade.

Ook leuk om te lezen